Вулин: Прошло је време стида, ово је време тихог поноса

Министар одбране Александар Вулин и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић присуствовали су сусрету старешина 3. армије за време НАТО агресије под називом "Да се не заборави".

Вулин је окупљенима у Дому војске рекао да Србија није ничим изазвала НАТО агресију, као што никада није изазивала светске ратове и грађанске ратове на простору СФРЈ.

"Република Србија, њени војници, њен народ може само да буде поносан на своју улогу у свим овим годинама, на људе који су данас у Нишу. Трећа армија, генерал Лазаревић, па и сви они који више нису са нама или који су негде далеко имају разлога да буду означени и препознати као најбољи међу најбољима. Као најхрабрији међу најхрабријима", истакао је Вулин.

Додао је да треба ценити жртву и храброст војника и бити поносан на њих.

Нагласио је да је прошло време када ти људи нису могли да уђу у Војну академију, када нису могли да буду уз своју војску и да је прошло време "када су нас терали да их се стидимо".

"Прошло је време стида, ово је време тихог поноса. Тихог, јер тешко је не сетити се свих оних који нису са нама, тешко је не сетити се свих цивилних жртава НАТО агресије. Зато тихог, али поноса. Ми смо поносни на ове људе и они су доказ колико се Србија вратила себи", навео је Вулин.

Подсетио је да је 2012. године, када је садашњи врховни командант Војске Србије постао министар одбране, Србија по први пут почела да обележава датуме везане за НАТО агресију.

"Када је тадашњи председник Владе Александар Вучић, испред срушене зграде Генералштаба у Београду, изашао и први пут смогао храбрости да као тако високи функционер државе Србије каже да је 24. марта 1999. била НАТО агресија, указало се да се Србија више никада неће вратити у период стида, у период непризнавања историје, у период непризнавања истине", истакао је Вулин.

Министар каже да се од 2012. године до данас Србија мења на боље.

"Никада се више нико неће стидети ових људи, јер их се никада није постидела војска којој су командовали и никада их се није постидео народ који су бранили и одбранили", указао је Вулин.

"Обавеза Србије да цени професионалност тадашње Војске Југославије"

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић поручио је да је обавеза Србије да цени професионалност припадника тадашње Војске Југославије, нарочито њене 3. армије, која је била највише на удару током оружане побуне на Косову и Метохији 1998. и током НАТО агресије 1999. године.

"На такав начин показујемо и однос према војсци уопште и однос према држави, показујући однос према сваком појединцу, нарочито командном кадру наше војске који је био у тим тешким тренуцима за нашу модерну историју, тамо где је отаџбина људе и позвала", рекао је Селаковић.

Додао је да показујемо и као држава и као народ да неке ствари враћамо на право место.

"Србија наставља своју борбу другим средствима, не одустаје од онога за шта има легитимне, легалне и, можемо слободно рећи, људске, историјске и сваке друге интересе", рекао је Селаковић.

Истакао је да чињеница да су данас сви заједно у нишком Дому Војске говори о томе како држава поступа и цени оне који су знали да је бране у тешким тренуцима у последњој деценији 20. века.

"Подижући споменике нашим херојима, ценећи оне који су преживели тешке недаће рата, чувајући своје војнике и сваки педаљ своје земље, показујемо генерацијама које су пред нама како треба поступати када се брани отаџбина", рекао је Селаковић.

Последњи командант 3. армије, генерал у пензији Владимир Лазаревић нагласио је да је 18 година протекло од НАТО агресије на СФРЈ, као и да је посебно задовољство што се на скупу који обележава сећање на агресију налазе и представници државе, пријатељи и привредници који су у рату војску доживљавали као своју.

"Наш циљ је и мото овог скупа – да се не заборави, да се подсетимо, да оставимо сећање у аманет и за садашња и будућа поколења. Све то уз један конкретан циљ, јер за наредну годину планирамо да 3. армија добије спомен-обележје у виду цркве, у којој ће бити исписана имена свих погинулих припадника 3. армије у одбрани земље", рекао је Лазаревић.

Скупу су присуствовали и владика Арсеније нишки, представници Министарства одбране, Војске Србије, а учесници скупа су се договорили да оваква окупљања прерасту у традицију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво