Протест "За поштене изборе" у Београду

У центру Београда одржан је скуп "За поштене изборе" који је организовао Покрет слободних грађана Саше Јанковића. Са протеста су упућени захтеви међу којима је и уредан и јасан бирачки списак.

Окупљени на Тргу Републике носили су заставе Србије и Покрета слободних грађана.

Повод заказивања скупа је, како су најавили организатори, стварање услова за одржавање фер и слободних избора, а недавно су из тог покрета изразили сумњу у регуларност предстојећих београдских избора због, како тврде, масовног досељавања "партијских послушника из унутрашњости" на Врачар и Звездару.

Део опозиционих странака и покрета најавио је подршку тако да су поред Саше Јанковића присутни били и Вук Јеремић, Борис Тадић, Санда Рашковић Ивић, затим Балша Божовић и Маја Виденовић из ДС-а...

Захтеве, за које је речено да су их заједно припремили ПСГ и иницијативни одбор Народне странке Јеремића изнео је адвокат Владимир Гајић који је рекао да траже уредан и јасан бирачки списак, с тим да грађани могу да гласају на месту где су пријављени и где живе дуже од шест месеци како би, наглашава, спречили злоуптребе досељавања становника.

Захтевају и законити састав Градске изборне комисије у складу са законом о локалним изборима, једнак третман власти и опозиције у медијима, да РЕМ врши функцију у складу са законом, прекид злоупотребе јавних ресурса у кампањи као и да изборе у Београду прате домаћи и међународни посматрачи укључујући и ОЕБС.

Како је рекао, траже и од "онога који о свему одлучује и каже да се ничег не плаши да омогући поштене и фер изборе".

Окупљенима се обратила и Аида Ћоровић која је рекла да неће упутити велике речи али их моли да покушају да нађу одговоре на питања "зашто нема помака у случају Савамала", да ли их вређају јарболи, да ли им је непријатно због огавних страница у таблоидима, "да ли их чуде идиотска оправдања позивања на тетку око стана"...

Редитељ Јанко Баљак је рекао да је повод окупљања питање "елементарног, људског достојанства".

"Ово више није питање за политичке партије, покрете, нијансе у програмима. Да ли ћемо себе лишити грађанског и људског права на слободне и поштене изборе, колико још дуго смо спремни да им допуштамо да нам вређају интелигенцију. Захтеви за изборне услове су почетак битке за Београд", рекао је Баљак.

Окупљенима је рекао "срећна вам Нова година" додајући да актуелна власт жели да укине годишње доба "пре свега јесен" а да је за набављену новогодишњу расвету главног града могло да се финансира 32.000 ученичких стипендија.

Баљак је и пројекат "Београд на води" назвао "малограђанским спомеником" и "оплемењивањем простоте", а скуп је завршен обраћањем Сергеја Трифуновића који је рекао да је ово само први у низу протеста који ће се тек одржавати и следећи најавио за 20. октобар.

Како је рекао, снабдеваће оне који су сада на власти литературом "у затвору када за то дође време" и додао "господину Вучићу сам купио пиш... пљуваћу по вашим гробовима".

број коментара 0 пошаљи коментар