Скупштина, искључење и опомене за посланике Двери

Председница парламента Маја Гојковић је, после три изречене опомене, изрекла и меру удаљења са седнице посланици Двери Марији Јањушевић, а потом је завршена обједињена начелна расправа о четири законска предлога и седница ће бити настављена у понедељак.

После опомена Бошку Обрадовићу и Ивану Костићу из Двери данас на почетку рада, председница парламента Маја Гојковић је у наставку седнице изрекла и три опомене посланици Двери Марији Јањушевић, као и још једну опомену Ивану Костићу.

Јањушевићева је, након што јој је изречена прва опомена, пришла столу где седи председница парламента Маја Гојковић и ту остала до закључења расправе.

Јањушевићева је, уз честа добацивања, покушаје да се њен глас чује и снимања председнице парламента мобилним телефоном, неколико пута Маји Гојковић искључивала микрофон.

Посланица Двери је пред крај расправе три пута поновила, примичући се микрофону на столу за председавање, "предаја", а потом и "насиље над опозицијом".

Гојковићева јој је рекла да се "не дерња" и нагласила да је понашање Јањушевићеве срамота.

"Тешко ћемо водити седницу са оваквим посланицима", каже Гојковићева, која је, закључујући расправу, захвалила посланицима на разумевању.

Гојковићева је казала Јањушевићевој да јој је опростила што је пре три дана унела камен у Скупштину у женској ташни, који је касније шеф њене посланичке групе Бошко Обрадовић показао у скупштинској сали као додатни аргумент за прихватање предлога Двери да се у дневни ред уврсти резолуција Двери о КиМ.

"То сам вам опростила, склоните се, молим вас, унели сте камен на превару, ви сте дама, млади сте, немате искуства, немојте да вас злоупотребљавају ваше колеге", рекла је Гојковићева посланици Двери.

Гојковићева је рекла да је Јањушевићева стала испред ње јер мисли да је на модној мости или у позоришту и има "стендап шоу", а након што је Јањушевићева и даље стајала испред стола за председавајуће и више пута Гојковићевој искључила микрофон.

"Ако вам није добро, имамо доктора, смирите се, немојте ме газити. Смирите се, биће све у реду, немојте правити циркус. Ја вас из сале нећу извести, џаба се трудите", насмејавши се поручила је Гојковићева посланици Двери.

Након и даљег инсистирања Јањушевићеве, Гојковићева је рекла да "ако имамо неког доктора, нека дискретно уђе, знам да је министар доктор".

Председница парламента је у међувремену позвала поједине посланике опозиције да не снимају мобилним телефонима.

Прва опомена изречена је Марији Јањушевић, која је, јављајући се поводом повреде Пословника, рекла да је председница парламента дужна да поштује Пословник, али да, како каже, Гојковићева све време показује да није у стању да председава и води седницу.

Гојковићева је на то узвратила да је излагање Јањушевићеве злоупотреба Пословника и поручила јој да не прилази столу за председавајуће јер за то није добила дозволу, али без обзира на упозорења, Јањушевићева је стала испред Гојковићеве и у руци држала Пословник.

Док је Јањушевићева стајала, председница парламента је давала реч другим посланицима, а потом се јавио и Драган Весовић, који је устао и рекао да неће да говори него ће ћутати и тако искористити преосталих седам минута за посланичку групу Двери.

Гојковићева му је рекла да, по Пословнику, када затражи реч мора и да говори о теми дневног реда.

"Могу ја и да седим седам минута, попићу кафу, али по Пословнику морате да говорите о теми", рекла је Гојковићева посланику Двери.

На то је Весовић узвратио да ћутање понекад говори више од речи, те да ћутање, како каже, представља став према ономе што се дешава у Скупштини и да ће наставити да стоји.

"Онда и ви можете да стојите", додала је Гојковићева.

Убрзо се јавио и посланик Двери Иван Костић, који је после изрицања прве опомене рекао "нећемо дати да се одржи седница", да би поручио председници парламента да је најбоље да се распусти Скупштина, јер "вам се цела земља смеје", на шта је Гојковићева прокоментарисала "свашта".

"Вама се цела земља смеје, данима правите циркус. Шта радите то посланици (Јањушевић) па да уноси камење, да правите хаос, жена се овде тресе кад говори, чупа микрофон", рекла је Гојковићева.

Другу опомену добио је јер је рекао да председници парламента "прилазе којекакви људи и саветују је", на шта је Гојковићева нагласила да не може тако да назива посланике, те да је злоупотребио Пословник, а да је она крајње толерантна.

Посланик СНС-а Звонимир Ђокић рекао је да ово што раде Двери "анархизам", док је Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Нова Србија – Покрет за спас Србије тражио да се прекине седница и одрже консултације.

За посланика СНС-а Михајла Јокића, то што Јањушевићева стоји испред стола где седи председница парламента, СНС "инспирише да говори квалитетније него да она није ту".

Јањушевићева је наставила да стоји у скупштинској сали док поједини посланици говоре о законским предлозима.

Посланик Уједињене сељачке странке Маријан Ристичевић замолио је председницу парламента да Јањушевићевој врати камен за купус.

Она је 3. октобра у ташни унела у салу камен, који је потом лидер Двери користио у свом излагању.

"Мислили смо да је камен Бошка Обрадовића, али није", каже Ристичевић.

Опомене на почетку седнице 

На почетку рада, председница парламента је изрекла опомене Бошку Обрадовићу и Ивану Костићу из Двери, упозоривши да су посланици те странке дошли у парламент да би "опет правили хаос".

Након јучерашњег прекида седнице због поступака посланика Срђана Нога из Двери који и после опомена и изрицања мере искључења са седнице није желео да напусти скупштинску салу, данас су се после утврђивања кворума, Костић и Обрадовић јавили по Пословнику, али председница парламента Маја Гојковић дала је претходно реч посланику СНП-a Јовану Палалићу.

Рекла им је да се нису пријавили као присутни у електронском систему када се утврђивао кворум, те да реч само могу да добију посланици који су се пријавили.

"То могу само посланици који су се пријавили у систему, ви нисте присутни", рекла је Гојковићева, која је најпре опомену изрекла Костићу, а одмах затим и Обрадовићу и то након њиховог инсистирања да говоре о повреди Пословника.

Пошто му је изрекла опомену, Костић је устао и кренуо према столу за којим седи председавајући, а председница парламента му је поручила да не прилази столу јер за то нема дозволу.

"Немогуће да из дана у дан једна посланичка група прави хаос", приметила је Гојковићева и затим дала реч Палалићу.

Након његовог кратког обраћања, Костић се поново јавио по повреди Пословника, добио реч и поручио председници парламента да је јуче без разлога са седнице искључен његов колега из странке Срђан Ного.

"Направили сте велики проблем, од Скупштине сте направили цирцус, искључили сте Нога, а сами сте рекли да сте спремни да повучете све опомене које су му изречене", рекао је Костић.

Гојковићева је његово обраћање оценила као "класичну злоупотребу Пословника" те навела да је изнео неистине о јучерашњем догађају и искључила му микрофон.

"Разочарана сам вашим понашењем јер сте били (јуче) на консултацијама и нисте хтели ништа да прихватите. Посланици треба да раде, а ви их спречавате у томе", навела је председница парламента која је потом реч дала посланику СРС-а Милораду Мирчићу и уследила је распарава о законским предлозима.

Гојковићева је јуче прекинула седницу јер није желела, како је рекла, да присуствује немилим догађајима у парламенту и избацивању посланика из сале.

Током јучерашње седнице која је почела постављањем посланичких питања одређена је најпре дестоминутна, а потом и једночасовна пауза, после изрицања опомена и искључивања са седнице Нога, који и након тога није напустио скупштинску салу.

Преседница парламента је, после паузе, која се ипак продужила на два сата, у скупштинској сали рекла да је у међувремену одржала консултацију са потпредседницима парламента и посланицима Двери, те да је очекивала да се Ного извине посланицима, како би Скупштина наставила рад, али да нису успели да се договоре.

"Била сам спремна да повучем све опомене које су овде изречене. Нисмо могли да се договоримо. Не желим да доводим људе из обезбеђење у непријатну ситуацију, није коректно да видимо такву слику у парламенту", навела је Гојковићева.

Иначе, опомене Ногу јуче је изрекао потпредседник парламента Верољуб Арсић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво