Реаговања поводом годишњице Петог октобра

Поводом годишњице 5. октобра, огласили су се поједини министри, посланици и лидери политичких партија.

Председник Александар Вучић истиче да је 5. октобар 2000. имао и добрих и лоших страна, оценивши да је то био почетак отварања Србије према свету, али и почетак најгоре пљачкашке приватизације у историји Србије. 

Данашњи дан, 5. октобар, остаће записан као један од значајнијих дана у историји Србије, али ће грађани тај датум памтити и као симбол изневерених нада, изданих очекивања и улудо протраћене позитивне енергије, изјавила је потпредседница владе Зорана Михајловић.

"Остао је 5. октобар забележен као дан када су грађани раскрстили са Милошевићевим режимом, који је толико уназадио Србију да се последице осећају и данас", рекла је Михајловићeва за Данас и додала да је и сама тога дана 2000. године, "као и стотине, хиљаде других људи", била на протесту испред Скупштине.

Према њеним речима, нема дилеме да ће 5. октобар остати записан као један од значајнијих дана у историји Србије, али, како сматра потпредседница владе, нема ни дилеме да ће га грађани памтити као "симбол изневерених нада, изданих очекивања и улудо протраћене позитивне енергије за променама која је тада постојала". 

Поводом обележавања годишњице 5. октобра ДС је одржао прес-конференцију испред Дома Народне скупштине, а њен председник Драган Шутановац рекао је да је то за ДС један од најважнијих датума у модерној историји Србије и успротивио се "ревизији (новије) историје". 

Шутановац каже да је 5. октобар за ДС дан када је показано да може да се одбрани оно што је најсветије, а то је, каже, глас грађана на изборима, и да могу да се поставе темељи за модерну Србију која данас, додао је, у Србији не постоји. 

Први председник Демократске странке, један од лидера Демократске опозиције Србије (ДОС) и активни учесник петооктобарских промена 2000. године у Србији Драгољуб Мићуновић изјавио је да нове власти заборавом 5. октобара желе да пониште део своје прошлости и значај који је тај дан имао.

"Актер 5. октобра није било ни иностранство, није ни искључиво неколико лидера ДОС-а, то је била ствар народа", рекао је Мићуновић за недељник "Нови магазин".

На питање шта је могло 6. октобра да се другачије уради, Мићуновић је рекао да није требало да ДОС на савезном нивоу тражи коалиционог партнера у Црној Гори већ одмах да распише нове изборе на свим нивоима.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да 5. октобар 2000. године није био мит већ победа милиона људи у Србији који су телима решили да бране изборну победу.

Јовановић је истакао да они који данас, са 20 година закашњења, као политичари схватају вредности на којима је изведен 5. октобар, не би ни имали прилику за ту накнадну памет да није било тог датума, али да је проблем у томе што је Србији данас потребна политика за 2017. годину а не "тих признања данашње власти колико су грешили".

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је да из 5. октобра сви треба да извучемо поуке.

Поводом хвалоспева ДС-а о 5. октобру, Милићевић је новинарима у парламенту рекао да заправо нажалост негативне последице 5. октобра и данас осећа огроман број грађана и породица у Србији јер су, сматра, резулатат 5. октобра затворене фабрике и укинута радна места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво