Бурно у Скупштини, прекинута седница

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић прекинула је седницу јер не жели, како каже, да присуствује немилим догађајима у парламенту и избацивању посланика из сале, а наставак рада је заказала за сутра. Чуле су се увреде и псовке.

Током седнице која је почела постављањем посланичких питања, одређена је најпре десетоминутна, а потом и једночасовна пауза, после изрицања опомена и искључивања са седнице посланика Двери Срђана Нога, који и након опомена није напустио скупштинску салу.

Гојковићева, после паузе, која се ипак продужила на више од два сата, у скупштинској сали је рекла да је у међувремену одржала консултације, те да је очекивала извињење Нога, и то не Арсићу, већ посланицима, како би се наставио рад, али да нису успели да се договоре.

"Била сам спремна да повучем све опомене које су овде изречене. Нисмо могли да се договоримо. Не желим овде да доводим обезбеђење, полицију у непријатну ситуацију да морају да изврше овде задатке и да парламент има такву слику. За данас нећемо више радити. Видимо се сутра", рекла је Гојковићева.

Најавила је да ће рад бити настављен сутра.

Током дела седнице предвиђеног за посланичка питања, Ного је говорио о наводним малверзацијама у једној приватној фирми, показивао је плакат за који није објаснио о чему говори, као и о медијским најавама о наводном хапшењу Драгана Ђиласа.

Арсић га је упозорио да треба да постави питање, а не да сам даје одговоре, након чега се "закувала" ситуација па је Ногу председавајући најпре изрекао две опомене, једну за другом.

Ного је наставио по своме, те му је Арсић искључио микрофон и изрекао меру искључења са седнице.

Ного је и након искључивања микрофона остао да стоји и говори, видно изнервиран.

Арсић му је поручио да својим понашањем покушава да испровоцира друге посланике да га физички нападну, али и поручио да се то неће десити, јер су, како је рекао, посланици пристојни људи.

У једном тренутку Ного је пришао Арсићу негодујући због изречених опомена. Арсић му је рекао да не прилази столу за председавајуће, те позвао обезбеђење да га удаљи из сале, али то се није догодило.

Присутни посланици су устали из клупа док се Ного са Арсићем расправљао, па је Арсић саопштио да одређује једночасовну паузу.

И након одређивања друге паузе, Ного је са својим колегама из посланичке групе и даље остао у сали.

Шефу посланичке групе опозиционог СДС-а Марку Ђуришићу изречена је опомена, јер је посланику СНС-а Дарку Лакетићу рекао да је коњ.

Ђуришић је, у делу предвиђеном за посланичка питања, говорио како министар унутрашњих послова Небојша Стефановић избегава да се изјасни о томе ко је наложио рушење објеката у Савамали, те како није говорио истину када је, раније, рекао да против учесника послеизборних протеста неће бити прекршајних пријава.

На то је реаговао посланик Лакетић, али се у скупштинском преносу није могло чути шта је рекао, да би му Ђуришић добацио: "Коњу!"

На данашњој седници, после обраћања посланице ДЈБ Ане Стевановић, чула се и псовка пошто микрофон није био искључен. 

Иначе, требало је да посланици наставе обједињену начелну расправу о четири законска предлога, међу којима је и Предлог закона о Националној академији за јавну управу.

Посланици владајуће коалиције најавили су да ће гласати за предложена решења и оценили да је оснивање Националне академије за јавну управу важно за едукацију и ефикаснији рад запослених у јавној управи.

Опозиција је, међутим, тврдила да ће та установа бити партијска академија за запошљавање кадрова странака на власти.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић одбацио је наводе опозиције о партијском запошљавању, те поручио да ће директор Националне академије за јавну управу бити биран на конкурсу.

Објаснио је да ће директор академије одговарати влади која га бира на период од пет година, на предлог председника Владе према закону којим се уређује положај државних службеника.

"Он мора бити изабран на конкурсу, тако да нема говора о партијском запошљавању", рекао је Ружић.

На седници, која је почела у уторак, посланици разматрају и измене Закона о државним службеницима.

На дневном реду су и измене Закона о информационој безбедности, као и Предлог закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво