Брнабић: Питаћемо ЕК колико има међународних права

Председник и Влада Србије обратиће се Европској комисији писмом, поводом става да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити. У писму ће се тражити одговор на низ питања у вези са тим, а пре свега – да ли за ЕУ важи једно међународно право, или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ, каже премијерка Ана Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић је новинарима пренела закључке са консултација код председника Србије Александра Вучића, након саопштења Европске комисије да је каталонски референдум нелегалан, али да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити  – "зато што је Шпанија чланица ЕУ".

Брнабићева је истакла да је став ЕК изненађујући, као и све што је изрекао њихов портпарол.

"Хтели смо да видимо како да реагујемо у смислу шта све даље треба да питамо Комисију", рекла је Брнабићева новинарима после консултација државног врха, које су трајале два сата.

Међу питањима ће, како је најавила, бити и "да ли међународно право важи за ЕУ или постоји неко друго међународно право које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ".

"Ваљда постоје неке норме и стандарди које важе за све државе", додала је премијерка и навела да је невероватно да ЕК каже да ово није иста ствар зато што је Шпанија чланица ЕУ.

Додала је да 10. и 11. октобра путује у раније договорену посету Бриселу у и да ће тада однети писмо, те ће ово бити једна од тема њене посете.

Брнабићева је навела да ће писмо бити прослеђено и свим државама које нису признале тзв. државу Косово, да им захвалимо и дамо на знање колико је важно што нису то учинили и колико су били у праву када су бранили и веровали у међународно право.

Додала је и да ће писмо бити послато и онима који су признали Косово, како би им се поставила иста питања, "а можда они имају неке одговоре за Србију".

Читајући објашњења ЕК на основу којег су састављена питања, Брнабићева је навела да је ЕК навела да је признање независности Косова била позиција усвојена од стране различитих декларација УН и различитих резолуција УН и других организација међународне заједнице.

У том смислу, додала је премијерка, наше је питање – која је макар једна од тих декларација или резолуција УН, а на основу којих је неко сматрао да има право да призна једнострану независност.

"Ми нисмо свесни ниједне такве, па могу да нам кажу да су погрешили или да нам кажу да постоји нека, а да ми нисмо тога свесни", рекла је председница Владе.

Када је реч о трећем објашњењу ЕК, да случај са Каталонијом има специфичан контекст са специфичним разлозима, Брнабићева је рекла да у свакој земљи постоји и специфичан контекст, као и специфични разлози.

Навела је да ће у својству председнице Владе највише инсистирати на објашњењу како то питање референдума регулише Устав Шпаније и како по том уставу гласање није било легално. 

Како је приметила, када је Косово прогласило независност, нити је било референдума, нити је то било легално са позиције Устава ни тадашње СРЈ ни Устава Србије.

Наводећи да је ЕК рекла да верује да је данас време за јединство и стабилност, а не за поделе, Брнабићева је рекла да претпоставља "да је тада када су неке државе чланице ЕУ признале независност Косова било време за поделе и распарчавање, те да је то време прошло, па је данас време за јединство и стабилност".

Премијерка је истакла да има много нелогичности, а да Србија, која је дубоко посвећена чланству у ЕУ, има право да добије одговоре на постављена питања.

Премијерка је рекла да, ако за Србију не важе иста правила и закони, то треба да се каже – или да они који су признали независност Косова кажу да су погрешили и да упуте грађанима Србије и Србији извињење, или, како каже, да се наставе разговори на неки други начин.

"Овакво објашњење ЕК о разликама између Каталоније и Косова отвара многа питања на која ми као одговорна влада и одговорна држава морамо да пробамо да нађемо одговор", поручила је Брнабићева.

А, како је рекла, као председница Владе која је дубоко посвећена европским интеграцијама и мисли да Србија треба и заслужује да буде у друштву европских народа тражиће објашњења како је могуће да постоје тако различити стандарди у оваквим стварима.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара