"Развој и напредак грађана суштина евроинтеграција"

Концепт локалног и регионалног развоја Србија види као суштински део процеса европских интеграција, поручила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у Салцбургу, другог дана форума "Следећа генерација чланица ЕУ".

На скупу "Следећа генерација чланица ЕУ" су, каже Јадранка Јоксимовић, министри из региона први пут после дужег времена говорили на високом нивоу – не само о региону као о региону западног Балкана или југоисточне Европе, него о регионалном и локалном развоју свих у региону.

"Пре свега сам говорила о концепту локалног и регионалног развоја који ми видимо као суштински део процеса европских интеграција, а не само да дебатујемо на високе политичке теме које некад нису једноставне ни за постизање договора", рекла је у интервјуу за Танјуг Јадранка Јоксимовић.

Истакла је да треба причати о ономе што је суштина европских интеграција, а то је, каже, боља економија, више посла, боља перспектива за младе и локални и регионални равој, инвестирање у регоне, отварање нових шанси, и пре свега о локалном економском развоју.

"Без тога сам процес европских интеграција не би за највећи део наших грађана био довољно јасан", истиче министарка,

Грађани носиоци реформи

Јоксимовићева наглашава да су реформе важне и потребне Србији, али и истакла да бисмо били успешна држава и да бисмо постали чланица ЕУ, грађанима на локалу треба омогућити да осете конкретан бољитак од европских интеграција.

Објаснила да се то не односи само на коришћење фондова већ управо на јачање структура како бисмо сутра када постанемо чланица ЕУ могли да применујемо стандарде у интересу грађана.

Управо због тога је, каже, потекла иницијатива да се у будућности Европска комисија више фокусира на програме укључивања градоначленика и власти на локалном нивоу у процес европских интеграција, те посета Бриселу у оквиру комитета региона у коме Србија већ има своје представнике.

Министарка Јоксимовић сматра да је европски пут Србије најбоља опција за младе које, како каже, морамо више убедити у потенцијал њеног европског пута.

Подразумева се да млади желе више посла, више могућности, више путовања, више учења, те да би то требало да буде фокус наших европских инетграција, сматра Јосимовићева.

"Заиста морамо са младим људима више да радимо", поручила је министарка.

Она је на скупу у Салцбургу поновила стратешко опредељење Србије за чланство у ЕУ.

"Уз Јункерову најаву да стратегија 2025. значи за Србију и Црну Гору, чини ми се, опипљивију европску извесност и будућност, подвукла сам колико је то за нас значајно, пре свега за наше грађане", рекла је Јоксимовићева.

Економска дипломатија и економски развој су заправо превенција сукоба и конфликата у региону и то је оно што треба да буде фокус европских интеграција, изјавила је министарка за европске интеграције.

"Очекујем конструктивност у региону" 

Министарка Јоксимовић изразила је очекивање да ће регион показати конструктивност коју је Србија већ показала.

"Радимо конкретне ствари, а надамо се и да ће политички односи, и да ће и други у региону показати исту посвећеност и конструктивност као и ми, па ће онда свима вероватно бити и боље и лакше", рекла је Јоксимовићева.

Прилику да учествује на форуму министарка Јоксимовић је искористила и за разговор са комесаром за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом са којим је разговарала о плановима за отварање поглавља до краја године.

"Могуће је да ћемо имати једну конференцију у октобру. Ако се то не деси, имаћемо у децембру где ћемо сигурно отворити три поглавља за која смо спремни", рекла је министарка Јоксимовић.

Министарка је најавила да путује у Брисел где ће разговарати са представницима држава чланица и са комесаром Ханом, као и да ће у среду потписати секторску буџетску подршку од 27,5 милиона евра бесповратне помоћи за развој сектора образовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво