Косово повукло захтев за чланство у Интерполу

Косовски премијер Рамуш Харадинај повукао је захтев за чланство Косова у Интерполу јер за такву иницијативу не постоји довољна међународна подршка, наводи се у саопштењу Харадинајевог кабинета.

Формално повлачење захтева уследило је недуго пошто је косовски министар спољних послова Беџет Пацоли рекао да Косово нема довољну подршку за чланство у Интерполу.

"Поверење да Косово буде члан Интерпола већ су дале многе земље, али то није довољно да би Косову омогућило да се придружи тој светској организацији", навео је Харадинај у саопштењу објављеном на сајту косовске владе.

"Као премијер Косова данас сам одлучио о одлагању гласања за захтев Косова за чланство у Интерполу на предстојећем састанку ове организације", истакао је Харадинај уз, како је навео, захвалност свим косовским институцијама које су биле укључене у тај поступак, као и свим међународним партнерима.

Харадинај је позвао све да, како је навео, раде за Косово, како би оно постало чланица Интерпола на следећем заседању.

Косовски премијер сматра да би чланство Приштине у Интерполу био "директан допринос у борби против међународног криминала и тероризма" и да је, како каже, Косово "спремно да преузме потпуну одговорност" као чланица Интерпола.

За чланство Косова у Интерполу требало је да се расправља на заседању Генералне скупштине те организације, 26. септембра у Кини.

О чланству Косова требало је да буде разматрано и на претходној седници Генералне скупштине Интерпола новембра прошле године, али је и тада одложено због, како је тада саопштено из те организације, спровођења студије о учлањењу, која је требало да буде представљена на овогодишњем заседању Генералне скупштине.

Приштина је захтев за чланство у Интерполу поднела 2016. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво