Вучић: На Пацолијевом месту не бих журио да се хвалим

Не бих се са таквом лакоћом кладио на тих 15 до 20 земаља како то данас чини Беџет Пацоли, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у Њујорку поводом изјаве потпредседника косовске владе да Приштина има довољно гласова за улазак у Унеско.

Александар Вучић је указао да су српске власти већ анализирале све сусрете Пацолија, а на неколико смо били и ми присутни.

"Ми и Американци се по томе не слажемо. Они су признали независност Косова, они им помажу у прикупљању гласова за улазак у Унеско. Имамо супротан став о томе, али су Американци важни партнер Србији. Без Американаца нема решења о каквом год решењу говорили у савременом свету", указао је Вучић уочи сусрета са првим замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Елизабет Милард.

"Ми ћемо се борити за своју земљу, своју Србију, а да ли ћемо успети остаје да се види. Ја се не бих тако хвалисао да сам на месту Пацолија. Волим када људи говоре 'хоп' пре него што су скочили, а како ће стварно бити, видећемо", поручио је Вучић коментаришући Пацолијеву изјаву.

Он је нагласио да ће бити много тешко јер "они имају као коспонзоре многе од најмоћнијих земаља света".

"Нису то мишићи Албанаца са Косова, већ Американаца, Енглеза и многих других. Ми ћемо се са онолико снаге колико имамо, воље и правде колико носимо у себи, борити за своју земљу и покушати да сачувамо наш народ и наше светиње на КиМ", нагласио је Вучић.

Председник Србије је истакао и да се ради о нашим црквама и манастирима и да је готово целокупна културна баштина на КиМ српска, те да не могу да је сачувају они који су је уништавали, рушили и палили.

"То је наш став, борићемо се па ћемо видети коме опанци, а коме обојци. Не бих се са таквом лакоћом кладио на тих 15–20 земаља како то данас чини Пацоли", закључио је Вучић.

"Дијалог да води у будућност, не у сукобе"

Председник Србије очекује отворен, реалан, рационалан и паметан приступ у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који нас води у будућност, а не у сукобе.

Истакао је, у изјави новинарима у седишту УН, да не смемо да живимо искључиво у митској прошлости, као што не смемо да се одрекнемо онога што и даље имамо у својим рукама.

"Дијалог је увелико почео у Србији. Многи се већ изјашњавају по питању Косова и Метохије, бројни политички актери, институције. Црква је изашла више пута са ставовима. Наш посао је да то сада више институционализујемо, да те расправе и дијалог кроз концентрисане кругове проведемо на озбиљан начин", објаснио је Вучић.

"Свој став изнећу на крају, када будем саслушао све учеснике. Можда ћу га допунити, можда делимично променити под утицајем дијалога. Само мислим да треба да имамо реалан, рационалан и паметан приступ који нас води у будућност, а не сукобе", указао је председник Србије.

Указао је да у дијалогу морају бити саслушани и они који кажу да Косово никада неће бити независно, као и они који имају сасвим супротан став.

"Сви имају право да се изјасне и кажу свој став. Нећу бежати од одговорности за најтежа питања која муче Србију, нећу бежати од тога да кажем шта је мој став и мишљење, када све људе будемо саслушали до краја године", истакао је Вучић.

"Врата наде широм отворена" 

Вучић је, након сусрета са премијером Белгије Шарлом Мишелом, рекао да су му се "врата наде" шире отворила пошто званични Брисел жели да снажније подржи бржи пут наше земље у ЕУ.

Договорено је и да премијер Белгије ускоро посети Србију, рекао је Вучић, изразивши очекивање да ће и премијер Луксембурга доћи у нашу земљу, чиме би Србија задобила велику и широку подршку западног дела Европе, уз сталну подршку земаља попут Португалије и Шпаније.

"После онога што је јуче рекао француски председник Емануел Макрон, ово је добра ствар", поручио је Вучић.

Председник Србије је, у изјави новинарима, казао да је веома задовољан сусретом и тиме што се Мишел посебно интересовао за пут Србије у ЕУ.

Истичући да је реч о сусрету на високом нивоу после много година, Вучић каже да је био изненађен и захтевом за билатералу, али и садржајем разговора.

"Очекивао сам да ћемо разговарати о малим проблемима које имамо око једне приватне белгијске компаније ('Енергозелен'), уз све добре ствари које имамо, од 'Делеза' па надаље. Тема је била – жеља Белгије да се што више упозна са ситуацијом у Србији", објаснио је Вучић.

Како је рекао, Белгија жели да помогне што бржем уласку Србије у ЕУ.

"Када је тако заинтересована једна Белгија, на такав начин, морам рећи да су ми се некако врата наде шире отворила, посебно што је желео да чује српску страну, наше аргументе, шта мислимо о Косову и Метохији, владавини права, о релативном брзом учлањењу у Унију. Веома сам захвалан премијеру Белгије на таквим порукама", поручио је Вучић.

Председник Србије је упознао Мишела са резултатима економских реформи и плановима за даљи развој српске економије и додао да је Србија много урадила на измени пословне климе.

Како је рекао, за обе земље било би значајно уколико би био повећан интерес белгијских инвеститора за улагање у Србији, нарочито у области енергетике, пољопривреде и инфраструктурних пројеката. 

Председник Вучић је истакао да су билатерални односи добри и захвалио на активној подршци Белгије европском путу Србије. 

Он је нагласио и да је Србија снажно привржена дијалогу са Приштином и додао да очекује да приштинска страна конструктивно приступи имплементацији Бриселског споразума, а такође је саговорника обавестио о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Мишел је изразио велико интересовање за Србију, као и за ставове српских званичника и евроинтеграције, позитивно оценивши европски пут Србије и наставак дијалога са Приштином.

Он је нагласио да је неопходно радити на унапређењу економске сарадње Белгије и Србије у циљу јачања привреде двеју земаља, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво