Пацоли: Морамо повући кандидатуру за Интерпол

Косово нема довољан број гласова за чланство у Интерполу па ће Приштина извести "тактичко повлачење" у договору са САД, каже заменик косовског премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли. Тврди да има довољно гласова за пријем у Унеско, али да је претходно потребно донети два закона о верској једнакости.

Пацоли је рекао да Косово није довољно радило на чланству у Интерполу, а истиче и да је проблем то што се Генерална скупштина Интерпола ове године одржава у Кини, која није признала косовску независност.

"Чланство у Интерполу захтева много рада и велико ангажовање. У тренутку када сам дошао, видео сам да се на томе радило, али не како треба. Веома сам скептичан и уопште нисам храбар да кажем да ће све ићи како треба у вези са тим, јер је домаћин овог самита поставио барикаде", рекао је Пацоли, пренела је приштинска Коха диторе.

Као пример је навео да косовским представницима који треба да учествују на тој скупштини још, како каже, нису послате визе.

"Велика је одговорност рећи да се повлачимо. Уверен сам да ће људи разумети, али морамо учинити тактичко повлачење у сарадњи са САД и да се припремимо за наредни самит, који ће следеће године бити одржан у Абу Дабију", рекао је Пацоли уверен да ће Приштина до тада обезбедити довољан број гласова.

"Не дозволимо разочарање", поручио је Пацоли у емисији "Интерактив" на КТВ.

Додао је да је за неколико дана рада обезбедио 25 усмених потврда за подршку на наредној Скупштини Интерпола, али да је Косово још много далеко од потребног броја за улазак.

За чланство Косова у Интерполу потребно је да Приштина обезбеди 115 гласова подршке земаља чланица.

Иначе, Пацоли тврди да је Косово обезбедило довољно гласова за чланство у Унеску, али да је претходно потребно да се донесу два закона која се односе на верску једнакост.

Пацоли, који је у делегацији Приштине на заседању Генералне скупштине УН, тврди да је за неколико дана и низа састанака у САД осигурао нове гласове за чланство Косова у Унеску.

"Као што знате, Косово се мора пријавити за Унеско иако прилично каснимо. Прошло је доста времена, а мало је урађено. Проучавао сам и стратегију и начин на који се одвија обезбеђивање гласова. Охрабрен сам и кажем да ћемо имати гласове за Унеско. Данас смо имали веома важан састанак са пријатељском државом која је признала Косово и, у разговару са њом, практично је Косову гарантовано између 15 и 20 гласова за Унеско", навео је Пацоли.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво