Вучић са Лајчаком: УН најзначније светско тело за суверенитет Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Генералне скупштине Уједињених нација Мирославом Лајчаком и том приликом нагласио да су УН најзначајнија међународна организација са становишта заштите суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Александар Вучић и Мирослав Лајчак су разговарали о плановима за реформу УН, улози Србије у овој међународној организацији и ситуацији у региону.

Вучић је истакао да Уједињене нације имају одговоран приступ по питању Западног Балкана.

Председник је, у име Републике Србије, подржао одговоран приступ Мирослава Лајчака на унапређењу рада и активности УН.

Вучић је новинарима након састанка рекао да Србија подржава реформу УН и да ће пружити помоћ колико може да светска организација има још већу улогу, јер би тако, оценио је, у свету било мање бахатости и ароганције.

Председник је рекао да Лајчак одлично разуме све проблеме и сматра да се Србија понаша одговорно и озбиљно.

"Подржавамо његов план амбициозних реформи, који жели да спроведе заједно са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом. То неће бити лако да се постигне, као ни свеобухватни план о миграцијама и развоју, а постоје и различите идеје око Савета за људска права"; констатовао је Лајчак.

Председник Србије је подвукао да је за нас важно да УН постају све важније место на којем се одлучује, "поред којег се не пролази као што је био случај раније".

"Више немамо униполаран свет као што смо имали раније. По томе може да се види да су УН постале значајнија арена него пре. Ми као представници малих земаља, а Лајчак долази из Словачке, смо задовољни јер ово је једино место где можемо да будемо равноправни и једнаки, где имамо истих 15 минута као и амерички председник Доналд Трамп. То што он говори 45 минута, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган 25 минута, можемо и ми, ако прекорачимо време", истакао је Вучић.

Нагласио је да су у УН иста права свих земаља, и да је то једна од ретких организација у свету у којима је то случај.

"Србија ће помоћи колико може да УН имају још већу улогу. Биће мање бахатости и ароганција у свету ако то буде тако", закључио је председник.

Председавајући Генералне скупштине УН је на састанку нагласио да је главни циљ председавања поштовање три стуба УН: људска права, мир и безбедност и развој.

Истакао је неопходност постизања конкретних резултата на плану реформе УН, јачање поверења између УН и њених чланица, и нагласио да ова организација има амбициозан програм о миграцијама, што ће бити први велики међународни оквир, као и да је улога УН да се залаже за мир и превенцију конфликта, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић наставио је боравак у Њујорку обраћањем Генералној скупштини Уједињених нација.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара