Вучић: Кипарски модел? А шта смо ми ту, Грци или Турци?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да, иако су добродошли сви предлози за решавање питања Косова и Метохије, ипак треба имати на уму да је потребно решење, а не идеје, попут "кипарског модела", које практично значе одржавање "замрзнутог конфликта". Србија ће ићи у уставне промене само ако буде постојао широки консензус, истакао је Вучић.

Александар Вучић је, на питање новинара о кипарском моделу за Косово и Метохију, рекао да се људима чине интересантне те формуле и модели типа – две Немачке, кипарски модел, израелско-јордански.

"Нек додају и Светог Петра модел... Пустите ме тих модела...", приметио је Вучић и указао да је кључно видети шта ти предлози заиста значе, а значе, каже, "да имамо овакво стање још 200 година".

Вучић је, поводом кипарског модела, запитао и "да ли смо ми ту Грци или Турци". 

То може некоме да се свиђа као идеја, додао је, али треба да знају да се овде ради о нашим људима и територији, те да ако можемо да решимо питање КиМ, можемо, ако не, остаће онда тако како је, звали га ми замрзнут конфликт, нерешен или како год.

Приметио је и да, додуше, кад је нешто "замрзнуто" – може и да се одмрзне...

Коментаришући предлоге за смањење, а потом и укидање мисије УН на Косову и Метохији, истакао је да Србија верује у објективност и статусну неутралност светске организације.

И даље ћемо се, истиче Вучић, борити и чувати своје интересе.

Подсетио је да је Приштина увек тражила и тражи да се смањи улога Унмика и додао да смо ми и сада имали подршку Русије и Кине.

"Уставне промене само уз широк консензус"  

Председник Вучић је истакао да ће у уставне промене Србија ићи само ако буде постојао широки консензус.

"Нећемо ништа октроисати, без обзира на већину коју имамо. Или ћемо имати широк консензус или нећемо ићи у то", казао је Вучић новинарима у Владичином Хану где је положен камен темељац за нови погон турске фабрике "Теклас".

Одговарајући новинарима на питање о могућности уставних промена, Вучић је рекао да је важно да се започне разговор о озбиљним темама, а не да се тај разговор своди "на 140 карактера у којима треба неког да опсујете или изговорите све најружније".

Истакао је да треба озбиљно да разговарамо и посветимо се будућности, да будемо дозвољно одговорни према поколењима која долазе.

"Ако нисмо довољно одговорни, немам проблем с тим. Рекао сам већ да су један или два одсто шансе да себе променимо, а толике су и да себе промене други, пошто је за договор потребно двоје", објаснио је Вучић.

Председник, међутим, сматра да је српско друштво зрело и да није више време за људе којима је сујета "већа од вијадукта" изнад Владичиног Хана, или за оне који размишљају само о својим фотељима, већ за људе који размишљају о будућности своје земље и људи. 

Вучић је рекао да је задовољан дијалогом који се води и различитим идејама које стижу.

Указао је да је чуо шта су Драгољуб Мићуновић и други, који имају пристојне предлоге, рекли.

"Увек смо спремни да разговарамо и о Уставу и свему другом. У нормалним земљама се разговара, а они који тврде да Србија није нормална, плашим се да говоре о себи пре него о било ком другом", закључио је Вучић. 

"Не бавим се расколом унутар опозиције" 

Председник Србије изјавио је да неће да се бави "расколом унутар опозиције", јер била уједињена или разједињена опозиција нема резултат, нити ће добити изборе и власт, а на додатно питање новинара како види став Саше Јанковића да од њега очекује да мирно преда власт, узвратио је питањем: Хоће вечерас? Или мало пре...".

"Нисам чуо да се народ негде изјашњавао", приметио је Вучић и поручио да у сваком случају власт у Србији неће постављати ни улица, нити стране амбасаде, већ народ на изборима. 

Како је рекао, нема никакав проблем с избором народа и како народ одлучује, али је, каже, уверен да опозиција "владати неће", јер народ не жели оне који мрзе. 

Неће га, додаје, "такви склањати", отићи ће сам.

"Сматрам да сам значајно политичко наслеђе остварио у Србији. Све битке сам добио најубедљивије и мислим да се то скоро неће поновити", навео је Вучић. 

Вучић је навео и да ће он предложити некога ко ће их (опозицију) победити на наредним изборима.

"А то, да се туку око фотеља, нека се туку око чега хоће", рекао је Вучић. "Не интересује ме њихове сујете, нити било шта друго", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да се тиме не бави јер има посла, а људи гледају оне који раде. 

"Морате да радите, иза вас морају да стоје чињенице и резултати. Ово су чињенице и резултати", рекао је Вучић и подсетио на шпекулације опозиције којима су га, како каже, замајавали уочи председничких и пре тога парламентарних избора.

"Пустите људима да бирају, људи одлучују ко ће имати власт, а они који бирају знају кога да изаберу. Бирају оне који имају резултате, раде, граде и храбро се боре за будућност њихове деце, а не оне који се боре за фотеље. Њихов сан је само како да седну у фотеље", рекао је председник и додао да "сања многе снове", и да је његов сан и нова деоница ауто-пута, пруге, нова радна места као данас у Владичином Хану.

Председник је поручио и да, када оде са власти, иза њега ће остати значајно "наслеђе".

"Ми сада имамо суфицит 80 милијарди... и много других ствари. Много путева и ауто-путева. Када сам постао председник јавни дуг је био 76 одсто, а данас је 64,8 одсто", рекао је председник и додао да је 2012. у децембру био преко 56 одсто.

"Погледајте колики је напредак Србије. То су ствари које остају иза вас. Хоћемо да људима у Србији оставимо много тога на шта могу да буду поносни и да им деца имају сигурну будућност", рекао је председник и поновио да га сујете лидера опозиције не интересују. 

"Најнижа стопа незапослености у Србији – 10,6 одсто"

Председник Вучић је изјавио да је стопа незапослености у нашој земљи на најнижем нивоу и тренутно износи 10,6 одсто. 

Вучић је објаснио да су томе допринели и сезонски послови, али када их не буде било, стопа незапослености ће бити између 12 и 13 одсто.

Говорећи о страним инвеститорима који долазе у Србију, Вучић је рекао да то што је 35 компанија ушло у процедуре за добијање субвенција заправо значи 22.341 ново радно место.

"Хоћу Краљевчане да обрадујем, ускоро стижу две компаније и има простора за 5.000 нових радних места", рекао је председник.

Вучић је додао да је циљ да се погони отварају у неразвијеним општинама, Бојнику, Бабушници, где људи напуштају своје куће и одлазе у веће градове.

"Имамо проблема са западом Србије – Бајина Башта, Ваљево, Лозница, ту ћемо морати да ојачамо. Наравно и исток Србије", закључио је Вучић. 

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се