Вучић: Нема јок за инвеститоре

Председник Србије Александар Вучић положио је у Владичином Хану камен темељац за нови погон турске фабрике "Теклас", уз поруку да у годинама које долазе више неће важити пословица "Што јужније, то тужније".

Након што је прошле године отворио фабрику ауто-делова у Владичином Хану, турски "Теклас аутомотив" наставља да гради нове производне капацитете. Полагању камена темељца за израдњу новог погона присуствовао је председник Александар Вучић.

"Запошљаваћемо све више, долазићемо све више ми код вас, него ви код нас", рекао је Вучић у уверењу да грађани југа Србије неће имати разлога да напуштају своја места у потрази за послом и бољим животом.

Председник Србије је рекао да је разговарао са власницима "Текласа", који су, што је реткост кад је реч о приватним компанијама, решили да исплате радницима 13. плату, због чега је, каже, веома срећан. 

Вучић је турским али и осталим инвеститорима поручио да не траже друге дестинације где да инвестирају, јер ће у Србији увек добити најбоље услове. 

Код нас нема "јок", рекао је Вучић и поручио страним инвеститорима да у Србији могу очекивати увек боље услове. 

Обраћајући се власницима "Текласа", приметио је да српски радници раде боље него у Мексику, где такође намерава да послује "Теклас". 

"Немојте више да правите фабрике на другим местима, овде људи најбоље раде и овде ћете најбоље да зарађујете", истакао је Вучић.

"Турски бизнисмени, немојте да тражите друга места. Када добијете понуду у некој другој земљи дођите код нас и добићете бољу понуду. Дођите овде и потрошите и зарадите паре код нас", нагласио је Вучић. 

Указао је и да "Теклас" води посебно рачуна и о радницима, додавши да је данас кренуо ровокопач који копа базен, у којем ће моћи да се купају запослени, што показује другачији однос према запосленима – онолико колико буду задовољни запослени, биће и власници. 

Казао је да, када је својевремено постављен камен темаља за фабрику "Теклас" у Владичином Хану, многи нису веровали да ће никнути "оваква лепотица" од фабрике. 

Председнику општине Горану Младеновићу је добацио да га не брину критике и да никог не убеђује у оно што неко неће да види, јер је, истакао је, важно да обични људи и народ виде развој и напредак. 

Вучић је изразио уверење да ће у "Текласу" бити запослено до 1.500 радника, и казао да још увек постоје незапослени у овој општини, због чега је важано да се и даље доводе инвеститори. 

"Задовољан сам јер сам видео један број кућа које се обнављају, видео сам мало бољу инфраструктуру. Следеће године ће се завршити ауто-пут, па је то могућност да се доведу инвеститори", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да "Теклас" жели да се доведе и гас у Владичин Хан, о чему ће се постарати српске власти. 

"После много година пропадања, помажемо (тако што смо омогућили) да долазе инвеститори и у овај крај", рекао је председник Србије.

Поновио је да ће ускоро у Србију допутовати у посету турски председник Реџеп Тајип Ердоган са око 200 бизнисмена заинтересованих да улажу у Србију. 

У вези са тим поменуо је да ће Керем "Солејмар" у Житорађи ускоро отворити фабрику, а Танеру Бујукџану, власнику компаније "Џинси", који има погоне у Лесковцу и Крупњу, посебно се захвалио за инвестицију у Крупњу. 

"Танер је дошао у Крупањ и запослио 180 људи, који примају редовну плату и Крупањ сада живи захваљујући његовој инвестицији", рекао је Вучић најавивши да ће још много тога бити урађено па ће људи остати и живети на југу Србије и у осталим деловима земље.   

Раул Данон, власник турске компаније "Теклас", рекао је да је одлука о доласку у Србију била права.

Данон је нагласио да "Теклас аутомотив Србија" и даље задржава веома високу стопу раста, те да је инвестирање у регион Србије била у потпуности права одлука за компанију. 

"Као последица завршених инвестиција које су на нивоу од око десет милиона евра до сада, више од 350 грађана већ је почело да ради у овој компанији у Владичином Хану", рекао је Данон. 

Он је рекао да се њихови циљеви односе на завршавање улагања у производне линије у року од четири године, чиме би достигли ниво промета од 150 милиона евра кроз стопроцентни извоз и тако што ће имати погон који ће запошљавати око 1.500 људи.

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич рекао је да је дошао у Београд пре седам месеци и да је, као амбасадор, привилегован. 

"Када сам дошао пре седам месеци приметио сам да овде већ раде неке турске фирме, а још више 'стоји у реду' и чека да отпочне посао. Оно што је најтежи посао за једног амбасадора је да охрабри фирме из своје земље да дођу и инвестирају у земљу у којој је он именован за амбасадора и зато је мој посао овде лак", рекао је амбасадор.

Председник општине Владичин Хан Горан Младеновић каже да та општина данас не може да се упореди са општином од пре пет година. 

"Успели смо да од девастиране општине, без наде и будућности, постанемо општина са јасном друштвеном, економском перспективом, зато што овде обнављамо и градимо школе, вртиће, фискултурне сале, а градићемо ученички дом. Обнављамо и градимо инфраструтуру на селу, подједнако као и у граду", рекао је Младеновић.  

Представници фабрике "Теклас" уручили су троје инвалидских колица на електрични погон – двоје породицама хендикепиране деце, а једна Црвеном крсту, као и плакете председнику Вучићу, амбасадору Турске, председнику општине и министру Расиму Љајићу, који је плакету примио и у име премијерке Ане Брнабић.  

"Теклас" је 7. априла прошле године отворио фабрику у Владичином Хану.

Турска компанија је из стечаја купила привредно друштво АД "Слога" из Владичиног Хана, а инвестиција је вредна 11,35 милиона евра. 

Планирано је да фабрика у Србији прави аутомобилске делове за "Мерцедес", "БМВ", "Ауди", "Фолксваген", "Шкоду"... 

Компанија "Теклас" је основана 1971. године, када је отворена прва фабрика за делове од екструдиране гуме и делове од бризгане пластике. 

"Теклас" данас дизајнира, развија и производи системе за циркулацију течности и системе брисача за велике произвођаче у аутомобилској индустрији. 

Са седам фабрика у четири земље и више од 3.600 запослених, "Теклас" представља глобалног добављача у ауто-индустрији.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара