Ји: Ангажман САД у региону остаје снажан

Високи званичник Стејт депатмента Брајан Хојт Ји изјавио је да је Западни Балкан један од примера где САД морају остати опрезне без преувеличавања руског мешања у изборе и утицаја који покушава да прошири.

Брајан Хојт Ји је уочи посете потпредседника САД Мајка Пенса Црној Гори, поручио да ће ангажман САД у региону остати снажан.

Заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, сматра да ће тако остати и након најава да ће буџет Стејт департмента бити смањен, што ће умањити утицај Вашингтона на крхке демократије и тиме их изложити утицају Русије.

"Ипак, у неким питањима као што је борба против тероризма, САД и Русија су сагласне и, како каже Ји, наставиће блиско да сарађују", рекао је Ји за Глас Америке.

Али, тамо где Русија и САД немају исти интерес, САД ће, као што су већ рекли и државни секретар Тилерсон и потпредседник Пенс, бранити интересе и вредности које заступају заједно са својим савезницима, рекао је Ји и додао: То је оно што чинимо. САД ће, рекао је, предузети кораке да ојачају земље Западног Балкана у борби против лошег утицаја - било руског или неких других земаља.

"Желимо да будемо сигурни да ни Русији нити било ком другом актеру неће бити лако да утиче на спољну или унутрашњу политику на Балкану”, каже Ји.

Сваку демократију би, каже Ји, требало да забрине руско мешање у Црној Гори.

"Ако Русија жели, а то докази показују, не само да се меша у изборе, већ и да руши демократски изабрану владу земље која је недавно постала чланица НАТО-а, онда и друге државе на Балкану треба да буду опрезне", рекао је Ји говорећи о суђењу организаторима покушаја државног удара, од којих су поједини Руси, који су наводно планирали да убију премијера Мила Ђукановића и спрече Црну Гору да се приклони западу. Ипак, покушај државног удара у октобру 2016. није успео, а Црна Гора се у јуну 2017. прикључила НАТО-у.

Москва се оштро противила не само чланству Црне Горе у НАТО-у, већ је активно радила на томе да друге балканске земље одврати од евроатлантских интеграција и на тај начин прошири свој утицај у региону, пренео је Глас Америке напомињући да се Русија се, наводно, мешала и у македонска унутрашња питања више од деценије и користила традиционалне везе са Србијом да одржи свој утицај.

Подсећа се да су САД су изразиле забринутост због руског хуманитарног центра у Србији, јер га поједине организције и војни стручњаци виде као прикривену базу за шпијунирање америчких интереса на Балкану.

Указује се да ће посета потпредседника САД Балкану уследиће након што се у Белој кући сусрео са новоизабраним председником Србије Александром Вучићем раније овог месеца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво