Посланици опречно о "Фијату"

Посланици власти поздравили су одлуку да се штрајк у "Фијату" прекине, јер је, како кажу, то у интересу свих, док поједини посланици опозиције верују да ће та компанија следеће године, када им истекне уговор, отићи из Србије.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић каже да је "Фијат" од стратешке важности за Србију и њену привреду, поздрављајући одговоран однос премијерке Ане Брнабић и Владе Србије према том питању.

"Веома је важно да се разговори наставе и да се дође до компромисног решења које је прихватљиво за обе стране. Прекид штрајка је у интересу свих, а наставак штрајка би имао штетне последице и негативну поруку за инвеститоре који послују у Србији, али и оне потенцијалне", рекао је Милићевић новинарима у парламенту.

Одговарајући на критике опозиције да Србија није атрактивна за инвеститоре, Милићевић је навео да је политичка и економска стабилност, као и брзо издавање дозвола нешто што нас чини најатрктивнијим у овом делу Европе.

Додао је да је Скупштина Србије дала допринос томе кроз усвајање системских закона, као што су Закон о раду, Закон о инспекцијском надзору, Закон о озакоњењу објеката и пуни ефекти ће, каже, тек бити видљиви у периоду који је пред нама.

Заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић каже да је прекид штрајка несумњиво користан и за раднике и за Крагујевац, али и за целу Србију.

Он се нада да ће преговори који су у току водити успешном закључку и добром договору за раднике, али и за компанију која треба да остане и послује у Србији.

"То је оно што је исправно, а чиме су и (Саша) Радуловић и (Зоран) Живковић и Бошко Обрадовић незадовољни. Њима би политички одговарала само ескалација ситуације и наставак штрајка и све оно што представља потпуно беспотребан и опасан ризик, управо за раднике у 'Фијату'", рекао је он.

Подсетио је да нове инвестиције зависе од оних које су имплементиране у нашој земљи и сваки инвеститор са великом пажњом прати како послује и како се према њему односи држава.

Председник Нове странке Зоран Живковић сматра да је логично очекивати да следеће године, када истекне уговор, италијанска компанија "Фијат" напусти Србију.

Он је у парламенту рекао да је то последица лошег уговора, али је додао и да садашња власт за пет година није урадила ништа да тај уговор буде поправљен.

Посланик на листи СНС-а Марјан Ристичевић поручио је Живковићу да је заборавио да је тај уговор са "Фијатом" направила политичка странка преко које је он дошао у Скупштину Србије.

Индикативно је, каже Ристичевић, да су они који су раднике довели у ту ситуацију данас најгласнији, наводећи да је уговор о "Фијату" делу Бориса Тадића и Млађана Динкића.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је поводом ситуације у "Фијату" рекао да је више него јасно да између ДС-а, Динкића и СНС-а нема разлике, те да имају чак и везивно ткиво - СПС која је, како каже, верно служио и претходној и садашњој власти.

"И једни и други су наше паре из будета дали, не знам да ли је неко израчунао колико смо уложили у 'Фијат'", упитао је он и додао да се та компанија и даље субвенционише уместо да се уложи у домаћу производњу.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво