Вучић са Пенсом у Белој кући: Висок ниво сагласности око кључних питања

Председник Србије Александар Вучић састао се у Вашингтону са потпредседником Сједињених Америчких Држава Мајком Пенсом, са којим је разговарао о билатералним и регионалним питањима. Председник Србије сумирао састанак са Пенсом и посету САД у неколико речи – да је добро било данас бити држављанин Србије у Вашингтону.

Председник Вучић је, у обраћању новинарима након састанка са Пенсом, рекао да је то био изванредан састанак.

"Честитао сам председнику (Доналду) Трампу и Пенсу на победи, на важним стварима које раде за своју земљу. Разговарали смо о билатералним питањима, регионалним питањима. Позвао сам Трампа и Пенса да посете Србију, сматрајући да ће имати најбољи дочек у том делу Европе", истакао је Вучић.

Председник сматра да је током разговора постигнут висок ниво сагласности око кључних питања.

"Разговарали смо и о оним питањима која представљају проблем и за Србију и регион, мислим да смо јасно ставили до знања да је важно да се ти проблеми решавају на миран и цивилизован начин, али да покушамо да ствари не одржавамо на нивоу замрзнутог конфликта у наредних 100 година, већ да видимо шта можемо да донесемо као решења у наредном периоду", нагласио је Вучић.

Председник је рекао да се са Пенсом договорио о наставку личне комуникације.

"Мислим да је овај састанак, после важних састанака са сенаторима и представницима Представничког дома Конгреса, допринео учвршћивању српско-америчких односа, стварању већег поверења и још снажнијег пријатељства", напоменуо је председник Србије.

"Добро је било данас бити држављанин Србије у Вашингтону и добити такву врсту поштовања. Посебно сам захвалан Пенсу што ме је испратио до врата и чекао да уђем у аутомобил и показао посебно поштовање према делегацији Србије, хвала му на томе", закључио је Вучић.

Додао је да је разговарао са Пенсом и о очувању територијалног интегритета, ми из нашег угла наше земље, али и о томе како Америка доживљава улогу Русије и како то ми чинимо.

"Мислим да смо се добро разумели. Рекао сам да се Србија налази на европском путу, а Америка подржава тај пут. Србија има пријатељске односе и са Руском Федерацијом, али и са свим другим државама", нагласио је председник Србије.

Председник је рекао да не жели да улази у детаље разговора о односу према Криму и Косову, јер би неко могао да извлачи погрешне закључке.

Додао је да је било речи и о привлачењу америчких инвеститора, указујући да повећање трговинске размене и долазак инвеститора значи увек боље политичке односе, пошто су Американци увек рационални.

"Веома сам задовољан. Ово је шлаг на торти успешне посете и мислим да ће односи између Србије и САД бити све бољи. Дошао сам овамо да помогнем нашој земљи да створимо боље односе за будућност. Мислим да смо поставили не темеље, већ прву плочу и почели да зидамо први спрат добре куће", објаснио је Вучић на крају дводневне посете САД.

Упитан да ли Србија, као и САД, признаје уставно име Македоније, председник Вучић је одговорио да је Србија признала уставно име Македоније, иако је та земља признала независност Косова, сигурно упркос вољи свог становништва.

Такође је пренео да је са Пенсом кратко разговарао и о Босни и Херцеговини, додајући да је оно што је заједнички интерес пре свега мир и стабилност у региону, што подразумева мир и стабилност у Босни, а уколико тога нема у тој земљи, онда је тешко да га има било где у региону.

Раније данас, председник Вучић је имао састанак са представницима америчких компанија, попут "Циска", "Џенерал електрика", "Кока-Коле", током ког их је информисао о економским реформама које је Србија предузела у последње две године, и побољшању пословне климе за стране инвеститоре.

Такође, председник се састао и са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, а присуствовао је и радном ручку са копредседавајућим Српског конгресног кокуса конгресменом Тедом Поом и конгресменом Емануелом Кливером.

број коментара 35 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јул 2017, 23:11) - maki [нерегистровани]

uvažavanje

Odnosi između SAD i Srbije će biti sve bolji. SAD shvataju kakvu ulogu ima Srbija u regionu.

(уторак, 18. јул 2017, 22:58) - Sanja [нерегистровани]

...

Srbija igra kljucnu ulogu u regionu i SAD nam moze biti od velike pomoci.

(уторак, 18. јул 2017, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

U Srbiji su svi dobrodošli, Srbija se zalaže za unapredjenje odnosa i saradnju sa Amerikom i napreduje u tome!

(уторак, 18. јул 2017, 22:43) - anonymous [нерегистровани]

...

Na istoj su talasnoj dužini.

(уторак, 18. јул 2017, 22:37) - liki [нерегистровани]

mm

Dobro je da su se saglasili oko važnih pitanja

(уторак, 18. јул 2017, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

pravi

Treba naci zajednicki jezik.

(уторак, 18. јул 2017, 21:19) - Zoran [нерегистровани]

Odlično

Odlično, samo neka se nađe zajednički jezik, to nam itekako odgovara.

(уторак, 18. јул 2017, 19:42) - Darko [нерегистровани]

Srbija

Veoma znacajna poseta, nadam se jos boljoj saradnji sa vodecom svetskom silom

(уторак, 18. јул 2017, 19:10) - anonymous [нерегистровани]

KJER

Čim postoji saglasnost oko ključnih pitanja, postojaće i dobra saradnja.

(уторак, 18. јул 2017, 19:07) - Sale [нерегистровани]

kom

Bez saglasnosti nema napretka.