Вучић са Пенсом у Белој кући: Висок ниво сагласности око кључних питања

Председник Србије Александар Вучић састао се у Вашингтону са потпредседником Сједињених Америчких Држава Мајком Пенсом, са којим је разговарао о билатералним и регионалним питањима. Председник Србије сумирао састанак са Пенсом и посету САД у неколико речи – да је добро било данас бити држављанин Србије у Вашингтону.

Председник Вучић је, у обраћању новинарима након састанка са Пенсом, рекао да је то био изванредан састанак.

"Честитао сам председнику (Доналду) Трампу и Пенсу на победи, на важним стварима које раде за своју земљу. Разговарали смо о билатералним питањима, регионалним питањима. Позвао сам Трампа и Пенса да посете Србију, сматрајући да ће имати најбољи дочек у том делу Европе", истакао је Вучић.

Председник сматра да је током разговора постигнут висок ниво сагласности око кључних питања.

"Разговарали смо и о оним питањима која представљају проблем и за Србију и регион, мислим да смо јасно ставили до знања да је важно да се ти проблеми решавају на миран и цивилизован начин, али да покушамо да ствари не одржавамо на нивоу замрзнутог конфликта у наредних 100 година, већ да видимо шта можемо да донесемо као решења у наредном периоду", нагласио је Вучић.

Председник је рекао да се са Пенсом договорио о наставку личне комуникације.

"Мислим да је овај састанак, после важних састанака са сенаторима и представницима Представничког дома Конгреса, допринео учвршћивању српско-америчких односа, стварању већег поверења и још снажнијег пријатељства", напоменуо је председник Србије.

"Добро је било данас бити држављанин Србије у Вашингтону и добити такву врсту поштовања. Посебно сам захвалан Пенсу што ме је испратио до врата и чекао да уђем у аутомобил и показао посебно поштовање према делегацији Србије, хвала му на томе", закључио је Вучић.

Додао је да је разговарао са Пенсом и о очувању територијалног интегритета, ми из нашег угла наше земље, али и о томе како Америка доживљава улогу Русије и како то ми чинимо.

"Мислим да смо се добро разумели. Рекао сам да се Србија налази на европском путу, а Америка подржава тај пут. Србија има пријатељске односе и са Руском Федерацијом, али и са свим другим државама", нагласио је председник Србије.

Председник је рекао да не жели да улази у детаље разговора о односу према Криму и Косову, јер би неко могао да извлачи погрешне закључке.

Додао је да је било речи и о привлачењу америчких инвеститора, указујући да повећање трговинске размене и долазак инвеститора значи увек боље политичке односе, пошто су Американци увек рационални.

"Веома сам задовољан. Ово је шлаг на торти успешне посете и мислим да ће односи између Србије и САД бити све бољи. Дошао сам овамо да помогнем нашој земљи да створимо боље односе за будућност. Мислим да смо поставили не темеље, већ прву плочу и почели да зидамо први спрат добре куће", објаснио је Вучић на крају дводневне посете САД.

Упитан да ли Србија, као и САД, признаје уставно име Македоније, председник Вучић је одговорио да је Србија признала уставно име Македоније, иако је та земља признала независност Косова, сигурно упркос вољи свог становништва.

Такође је пренео да је са Пенсом кратко разговарао и о Босни и Херцеговини, додајући да је оно што је заједнички интерес пре свега мир и стабилност у региону, што подразумева мир и стабилност у Босни, а уколико тога нема у тој земљи, онда је тешко да га има било где у региону.

Раније данас, председник Вучић је имао састанак са представницима америчких компанија, попут "Циска", "Џенерал електрика", "Кока-Коле", током ког их је информисао о економским реформама које је Србија предузела у последње две године, и побољшању пословне климе за стране инвеститоре.

Такође, председник се састао и са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, а присуствовао је и радном ручку са копредседавајућим Српског конгресног кокуса конгресменом Тедом Поом и конгресменом Емануелом Кливером.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво