Сенатори о Балкану: Отворена питања се не могу решити без Београда

Под куполом Конгреса, 21 конгресмен и пет сенатора подсећају Представнички дом на добру сарадњу Србије и Америке и области у којима Србији треба подршка САД. Српски кокус већ 13 година подржава српске интересе у сагласју са америчким, пре свега европски пут Србије, реформске процесе и стабилност Западног Балкана.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Вашингтону са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенатором Роном Џонсоном и сенатором Крисом Марфијем, са којима је разговарао о билатералним односима, парламентарној сарадњи, подршци САД евроинтеграцијама Србије и ситуацији у региону.

Сенатор Џонсон из Висконсина, републиканац, рекао је да је председник Србије указао на дугу историју односа две земље, савеза, пријатељства.

"Сенатор Марфи и ја смо веома срећни што је председник ступио у контакт с нама и што имамо овај састанак. Схватамо колико је важно да Србија, САД и Европска унија ојачају своје односе у интересу свих страна", рекао је Џонсон.

Навео је да су Београд и Вашингтон у прошлости имали успоне и падове у односима. "Овакви састанци су јако добри и треба да се одржавају. Управо је то оно што треба да се ради: да дођете у САД, изнесете своје ставове и искажете добру вољу за сарадњу", рекао је Џонсон.

Сенатор Марфи из Конектиката, демократа, рекао је да у Сенату постоје неслагања демократа и републиканаца око многих питања, али не постоји неслагање око жеље за снажним и добрим односима САД и Србије.

"Спознајемо да сва отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда. Вучић је у позицији да може бити тај лидер, а ми демократе и републиканци можемо да то подржимо", нагласио је Марфи.

Поновио је да и демократе и републиканци подржавају снажније односе две земље.

"Србија препознаје важну улогу Конгреса" 

Александар Вучић је нагласио да је један од спољнополитичких приоритета Републике Србије унапређење укупних билатералних односа са Сједињеним Америчким Државама, као и да Србија у томе препознаје нарочито важну улогу Конгреса, наводи се у саопштењу Кабинета председника.

Током сусрета са сенаторима, Вучић је истакао да чланство у ЕУ остаје спољнополитички циљ Србије, која ће и даље бити поуздан и кредибилан партнер ЕУ. Он је сенаторе обавестио и о застоју у дијалогу Београда и Приштине, указавши на неопходност имплементације договореног.

Сенатор Џонсон је рекао да САД желе да покажу колико је регион Западног Балкана важан, и да је добро да са председником Вучићем разговарају о изазовима и могућностима са којима се регион суочава.

Председник Србије је изразио задовољство актуелном билатералном сарадњом са Сједињеним Америчким Државама на плану безбедности, области у којој је остварен највећи напредак у претходном периоду, и нагласио да ће у будућности сарадња на овом пољу бити убрзана и побољшана.

Разговарајући о економским приликама у Србији, председник Вучић је обавестио сенаторе о економским реформама, привредном напретку и побољшању пословне климе, нагласивши да те чињенице Србију препоручују као добро тржиште за америчке инвеститоре.

Сенатори Џонсон и Марфи изнели су неколико савета о томе како поправити пословни амбијент у Србији у циљу привлачења више америчких инвеститора.

Вучић са српским кокусом

Вучић је присуствовао у Вашингтону радном ручку са копредседавајућим Српског конгресног кокуса конгресменом Тедом Поом и конгресменом Емануелом Кливером.

Председник Вучић је обавестио конгресмене о све већем присуству америчких компанија у Србији. Нагласио је да је повећан ниво трговинске размене између Србије и САД, али да је то још увек недовољно и да морамо да радимо на бољем представљању инвестиционе дестинације Србије у САД.

Говорећи о ситуацији у региону, председник Вучић је истакао да Србија са Сједињеним Америчким Државама мора да ради на решењу косовског питања и смиривању ситуације у региону.

Током сусрета са конгресменима, председник Вучић је разговарао и о начинима за промену свеукупног имиџа Србије у САД, као и јачању рада српског кокуса.

"Трговинска размена је један од најважнијих сегмената у развоју односа двеју земаља, јер ту лежи обострани интерес", истакао је конгресмен По и додао да су историја и економски односи добра база за унапређење наших односа.

Вучић: Бићемо офанзивнији и ангажованији у Вашингтону

Председник Србије је задовољан данашњим разговорима у Америчком конгресу, али је најавио знатно организованији и офанзивнији наступ Србије и промоцију њене политике у Вашингтону.

Упркос "смицалицама, па и подвалама" разних лобиста који раде за неке друге, није више баш тако лако натерати људе да потпишу нешто против Србије, констатовао је.

"Може да се појави троје, четворо или осам људи да потпишу нешто против Србије, али је све већи број оних који поштују Србију и разумеју значај наше земље и желе најбоље могуће односе САД и Србије", рекао је председник Вучић.

Са конгресменима је, каже, разговарао пре свега о нашој политичкој и економској будућности, односима са Русијом, као и о нашој жељи да сачувамо независност и војну неутралност.

"Са нашом економијом и њеном путањом сви су задовољни", пренео је Вучић и истакао да му се чини да је успео многе ствари да разјасни у тим разговорима.

Ипак, каже, морамо бити много ангажованији: "Морамо много више енергије да уложимо у представљање наших ставова у Вашингтону и нашу борбу. Сви имају своје агенције. Саудијска Арабија има чак девет агенција које раде за њу, милијарде уложене у америчку производњу. Ајде онда донесите одлуку која иде против Саудијаца. Емирати имају две агенције. Ми толики новац немамо, али ћемо у будућности морати нешто да урадимо, јер се о много чему одлучује овде у Вашингтону", рекао је.

Такође, приметио је, морамо да имамо још озбиљније организовану Амбасаду и више људи који би радили на тим пословима.

Рекао је да је дошао у САД да направимо боље односе са Америком и уверен је да ће се то и догодити.

"Без бољих односа са Америком, тешко да можемо да направимо много тога и у Европи, тешко и да будемо економски на чврстом економском путу. И то ћемо сигурно успети да урадимо", закључио је Вучић. 

Председник Србије је раније данас разговарао са представницима америчких компанија, међу којима су "Циско", "Џенерал електрик", "Ен-Си-Ар", "Кока-кола" и други, којима је представио могућности инвестирања у Србији и наишао на позитиван пријем и интересовање код њих.

Касно вечерас по средњоевропском времену, Вучић ће се састати у Белој кући са својим домаћином у Вашингтону, потпредседником САД Мајклом Пенсом.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво