"Пресе": Европа превиђа дешавања на Балкану

ЕУ се налази на путу да, због бављења сопственим дефектом, превиди опасне развоје на југоистоку, са могућим фаталним последицама, упозорава бечки дневник "Пресе".

Лист наводи да се упозорења, у бројним публикацијама, гомилају да је Европа на путу да "изгуби" државе Западног Балкана.

Медијско интересовање се повећава, и поново се шаљу репортери, објављују извештаји, указује Пресе.

Као пример наводи магазин Ојропеише Рундшау који у новом броју објављује упозорење Ведрана Џихића да је Балкан "темпирана бомба" која откуцава.

"Снажни људи раде на изградњи своје моћи, национализам је поново, на многим местима, коришћен као техника владавине", истакао је Џихић, бечки експерт за Балкан.

Пресе наводи да је и немачки Шпигл западнобалканске државе назвао "сирочићима континента" и упозорио да постоји осетно удаљавање од европског пројекта.

"То што ЕУ као симбол сигурности и благостања губи на утицају је разумљиво, колико и опасно. Мир је угрожен како маскираним тежњама Албанаца за заједничком државом, тако и жељом за великом моћи српских националиста", истиче Шпигл.

Краковски магазин Њу истерн Јуроп посвећује "балканском каруселу" у летњем издању чак 12 прилога, а међу њима писац из Сарајева Миљенко Јерговић поставља питање "Губи ли Европа Балкан?".

Такође, тај магазин посвећује пажњу теми Балкана као простора за регрутовање милитантних исламистичких групација, подсећајући да једна четвртина страних пораза Исламске државе, који долазе из Европе, долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, са Косова и из Македоније.

Пошто је Исламска држава у Ираку и Сирији под притиском борци повратници би могли деловати као упаљач на бурету барута састављеног од експлозивне верске и етничке мешавине, констатује магазин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво