Реаговања на експозе Ане Брнабић

Партије и посланици изразили су своје реакције на експозе који је пред парламентом изнела мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић.

На посебној седници Скупштине Србије, мандатарка Ана Брнабић изложила је експозе и представила састав будућег кабинет. 

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић оценио је да је експозе Брнабићеве патриотски и додао да од опозиције није чуо ниједну озбиљну примедбу.

Ђукановић је новинарима у парламенту рекао да је од опозиције једино чуо негодовање због кадровских решења и оцене да се неко намиривао, јер су, како каже, ваљда кренули од себе и од тога како су они некад правили владе.

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС-a Милош Вучевић изјавио је да је избором Ане Брнабић донета најбоља могућа одлука и да је председник Александар Вучић предложио најбољег кандидата за председника владе.  

Заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић каже да та партија подржава програм рада владе коју ће водити Ана Брнабић, као и њен састав. 

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић каже да та партија подржава експозе мандатарке Ане Брнабић и састав нове владе, наводећи да ће раст, рефморме и развој бити кључне речи у раду будуће владе.

Милићевић је новинарима у парламенту рекао да је за посланички клуб СПС најважније да је експозе јасна потврда одлучности и опредљености за политику континуитета и политичку стабилност. 

С друге стране, посланици ДСС-а навели су да ће гласати против избора нове владе, а посланик те странке Дејан Шулкић каже да је забрињавајуће то што ће нова влада бити влада континуитета.

Шулкић је новинарима у парламенту рекао да Ани Брнабић недостаје политички ауторитет да води Владу, а критиковао је и састав нове владе, за коју каже да је иста као и претходна.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да посланици те странке неће гласати за избор Ане Брнабић за новог премијера, наводећи да је посланике те странке саставила породица и традиционалне вредности.

"Немам ништа против једне даме и оних другучије сексуалне оријентација, али за овакву функцију мора да постоји одређена биографија. Ако сам неког увредио, нека ми опрости. То што се у пакету гласа о министрима, извињавамо се, али мора да се поштује став једне партије. То је демократија и оно што је живот за нас из ЈС", рекао је Марковић.

Шеф посланичке групе ДС-а Горан Ћирић изјавио је да посланици те странке, такође, не могу да подрже избор Ане Брнабић.

Приметио је и да као министарка државне управе и локалне самоуправе није показала довољно храбрости.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да је кључна слабост нове владе инсистирање на континуитету, наводећи да Брнабићева као пермијерка нема право да окрене главу пред питањима која траже одговоре, чак и ако није у стању да те одговоре и политику реализује.

Што се тиче чланова нове владе, Јовановић је рекао да је кадровска комбинаторика "фантастична, сјајна".

Шефица посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић сматра да је глас за нову владу – глас за уништење Србије.

Рашковић Ивићева је новинарима у парламенту рекла да је та посланичка група одслушала екпозе Ане Брнабић и оценила да је он лишен сваке визије и да не говори о ситуацији у земљи.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић изјавио је да избор Ане Брнабић за премијера види као остварење идеје Тонија Блера, специјалног саветника Александра Вучића, да она буде координатор свих министарстава.

Посланичка група СДС-НПС неће подржати избор нове владе, рекао је шеф посланичке групе Марко Ђуришић и објаснио да је главни разлог тај што је реч о влади континуитета.

"Не постоји ниједан министар који није ту у односу на претходну владу, а постоје три министра која нам апсолутно не уливају поверење да могу да се боре за вредности за које се ми залажемо" рекао је Ђуришић.

Председник Народног покрета Србије (НПС) Мирослав Алексић каже да грађани за пет година четврти пут слушају експозе и да се за то време променило више од 40 различитих министара.

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак каже да та партија неће гласати за Ану Брнабић, јер она у свом експозеу није поменула Војводину. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара