Курти: Тражићу уједињење Косова и Албаније био премијер или не

Оснивач ултрадесног покрета "Самоопредељење" и кандидат за косовског премијера Аљбин Курти, изјавио је да као најјача политичка снага на Косову, покрет има право и реалну могућност да формира владу, нагласивши да ће уједињење Косова и Албаније остати један од његових главних циљева.

"Косово ће дати грађанима право да одлучују референдумом о свим најважнијим питањима, укључујући и уједињење са Албанијом", рекао је Курти у интервјуу албанском порталу Шћиптарја.

Оценио је да су избори 11. јуна показали да су људи на Косову масовно гласали за промене, те да је покрет "Самоопредељење" удвостручио број гласова, као и број посланика, чиме је превазишао позицију трећег субјекта у скупштини, на којој је био пре избора.

Старије партије су кажњене, највише Демократска партија Косова, са првог места пала је на треће.

Тврди да предизборна коалиција ПАН (ДПК, АБК и Иницијатива), иако са највише гласова, нема довољно гласова посланика за формирање владе, тако да јој је једина нада у "трговини" са чланицама друге коалиције ЛАА (ДСК, АНК, Алтернатива и Правда), и у подршци "Српске листе, директно контролисане" из Београда.

Наводи да је његов покрет упутио позив за партнерство за формирање владе коалицији ЛАА, предвођеној Демократским савезом Косова.

"Такође, имамо контакте са посланицима из коалиције ПАН", рекао је Курти.

Најавио је другачију политику са Албанијом, додајући да ће покрет "Самоопредељење" бити локомотива политичког процеса који ће донети много воље да се интегришу неки сегменти друштва косовских Албанаца.

"До сада су заједничке политике биле ограничене на церемонијалне састанке, билатералне споразуме, без институција заједничких механизама. Уверен сам да ће у Албанији највећа маса бирача гласати из идеализма, да се ојача напредак Албанаца на Балкану, за економски раст који генерише запошљавање и за правду у друштву и институцијама", оценио је оснивач ултрадесног покрета Самоопредељење.

Уједињење Косова са Албанијом, Курти ће тражити без обзира на то да ли ће бити премијер или не.

"Жеља и интерес наших грађана са обе стране границе су такви. Ово ћу лично тражити, без обзира на позицију на којој ћу бити. Шта ћемо урадити у нашој влади? Урадићемо то да се људима на Косову да право на референдум, које данас не постоји. Право на референдум је један од темеља суверенитета. Затим, када добијемо право на референдум, нека народ Косова говори сам за себе", навео је Курти.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара