Вучић одлучио: Ана Брнабић мандатар

Председник Србије Александар Вучић саопштио је на конференцији за медије да је мандатар за састав нове Владе Србије Ана Брнабић. Она је вредна, поседује стручне и личне квалитете и уверен сам да ће показати поштовање према партијама, рекао је Вучић.

Ана Брнабић је ушла у претходну владу, формирану након парламентарних избора 2016. године, као нестраначка личност и обављала је функцију министра државне управе и локалне самоуправе.

Председник Вучић је на конференцији рекао да га је Ана Брнабић обавестила да може да обезбеди већину посланика за избор Владе.

"Ана Брнабић је вредна, поседује стручне и личне квалитете и уверен сам да ће показати поштовање према партијама, радити на бољитку за нашу Србију", рекао је председник. 

Председник је објаснио да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу члана 112, став 1, тачка 127, став 1 Устава Републике Србије, после саслушаног мишљења представника изабраних листа. 

Истакао је да није било лако донети одлуку, додајући да је тако одлучио у складу са идејом да радом и енергијом Србија настави да доноси добре резултате.

Како каже, то није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење.

СПС ће, додаје, иако је СНС доминантнији на основу поверења грађана на изборима, имати значајнију угогу у Влади. "То моја жеља, имам пуно поверење у Ивицу Дачића", нагласио је.

Објаснио је да ће се Ана Брнабић бавити питањима из области економије, дигитализације и слично, а да ће Дачић водити суштински, политички део. 

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће бити одређених измена у Влади, те да ће можда бити једно или два министарства више, и напоменуо да ће се детаљи знати током викенда.

Брнабићева ће бити на челу 15. по реду Владе Србије од 1990. године, када је у Србији уведено вишестраначје.

Како је најављено, Брнабићева би требало да пред посланицима представи експозе 21. јуна, док ће нова влада, највероватније, положити заклетву 22. јуна.

"Србија мора да поправи слику о себи још више" 

Вучић је изразио уверење да је у наредном периоду важно обезбедити јачање угледа Србије у међународној заједници, како на западу, тако и истоку, у односима са ЕУ, Руском Федерацијом, Кином, САД, арапским и другим земљама.

"Србија мора слику о себи још више да поправи. Своју независност и сувереност никоме више не мора да доказује, али Србија заслужује још боље место и да грађани Србије буду још поноснији", указао је председник.

Према његовим речима, неопходна је пуна дисциплина у трошењу новца.

"Време је да грађани Србије боље и више осете напредак остварен у претходном периоду, што ће се осетити повећањем плата у јавном сектору и пензија за наше најстарије", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да будући премијер мора да допринесе даљем смањењу стопе незапослености, односно расту стопе запослености и подсетио да је пре пет година стопа незапослености износила 25,9 одсто, а да је данас између 13,5 и 15 одсто.

"Још нисмо задовољни и циљ нам је да ту стопу спустимо испод десет одсто", рекао је Вучић.

Поручио је да је веома важно да покушамо да размишљамо о резултатима, а не да никада ништа не ваља и није добро.

"Волели мене или не, чињеница је да 15. јуна имате 20 милијарди суфицита са свим плаћеним каматама, а да нисмо подигли новац од ЕПС-а и Телекома, што су највеће једнократне уплате. То све говори о значајним резултатима и то је добра основа за подизање плата", навео је председник.

Председник је рекао да је неопходно завршити објекте јавне намене, за које су покренуте јавне набавке за 297 објеката.

"Сигуран сам и да је у другим областима, попут здравства, неопходно много тога да се уради", рекао је Вучић.

Нагласио је да је неопходно да се обезбеди и континуитет у политици Владе Србије, јер Србија више, како каже, није земља која води другачију политику из године у годину и да се мења како се то коме допадне.

"Зато је Србија обезбедила поштовање са свих страна света и зато људи могу да очекују бољи живот него што су имали до данас", рекао је Вучић.

Председник о "мандатару-марионети": Увек ће наћи разлог за критику

Председник Србије поручио је да га не занимају изјаве да ће мандатар бити марионета, нити, генерално, изјаве његових политичких противника, који ће, како је рекао, увек наћи разлог да критикују његове одлуке, и да га занима само шта имају да кажу грађани.

"Да сам рекао данас друго име, рекли би да сам изабрао најгорег. Овако кажу да сам изабрао марионету. Не занима ме шта они имају да кажу, већ ме занима шта имају да кажу грађани Србије", поручио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара како коментарише критике својих политичких противника да је одуговлачио у избору мандатара, Вучић је рекао да су те изјаве трагикомичне.

"Није прошло ни половина времена која је Уставом дата да донесем одлуку о мандатару. То сам могао да урадим и крајем овог месеца. Нисам то урадио, већ после посете Казахстану, као што сам и рекао", рекао је председник.

Вучић: Нова министарства нису компензација СПС-у

Одговарајући на питања новинара, председник Србије је поручио да не прави компензације ни по којем питању:

"Српска напредна странка има толику популарност и толико гласова да не мора никоме ништа да даје", рекао је Вучић.

Како је истакао, то није питање странке и међусобне трговине, већ његове жеље да се укључе сви и да се још више укључе социјалисти и у рад Владе, у заједничку будућност земље и заједничку борбу.

Он је допустио могућност неслагања и са избором Брнабићеве, али их види пре свега унутар СНС-а.

Вучић је на питања новинара да ли има негде сумњи или неслагања са његовим предлогом, рекао да "нема сумње да тако нечега има".

Како је рекао, донео је одлуку за коју сматра да је најбоља за Србију, али да нема сумње да ће му и због промена у Влади, где ће и Ивица Дачић и СПС имати шира овлашћења, бити најтеже да о томе говори са људима из СНС-а.

Међутим, верује да ће му у СНС-у и даље веровати, стога што им је бар мало помогао да остваре највеће победе у савременој политичкој историји Србије, и да имају поверења у њега како и где види будућност Србије.

"Али немам никакве сумње да ако игде буде икаквог неслагања или незадовољства, да једино где то може да буде – то је у СНС-у", рекао је Вучић.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво