Ђурић: Српској листи највероватније 10 мандата; Харадинај прогласио победу

Српска листа освојила је најмање 90 одсто гласова у српским срединама на парламентариним изборима на Космету и највероватније свих 10 загарантованих мандата, рекао је директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Рамуш Харадинај прогласио је победу коалиције "ПАН". Резултата ЦИК-а још увек нема а према резултатима организације Демократија на делу, коалиција "ПАН" је освојила највише гласова – 33,2 одсто a за друго место боре се Самоопредељење – 26,6 одсто и коалиција око ДСК – 25,3 одсто. Гласало је 41,45 одсто бирача, саопштено из ЦИК-а.

8.00 – Српска листа за сада има 35.252 гласа, што је ставља на четврто место међу странкама, јавља дописник РТС-а са Косова и Метохије.

22.55 – Марко Ђурић: На основу прикупљених података, Српска листа освојила најмање 90 одсто гласова у већини српских средина и највероватније свих 10 гарантованих мандата. Присталице Српске листе славе у северном делу Косовске Митровице уз трубаче, јавља дописник РТС-а.

22.25 – Организација Демократија на делу саопштила је на основу 87 одсто пребројаног материјала да је коалиција "ПАН" освојила 33,2 одсто, Самоопредељење 26,6 одсто, коалиција око ДСК 25,3 одсто а Српска листа 4,8 одсто.

20.25 – Лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај прогласио је победу коалиције која је произашла из "ратног крила", названу "ПАН", а коју чине коалиција Демократска партије Косова (ДПК – Тачи), АБК, Иницијатива за Косово (ИК – Фатмир Љимај) и девет мањих партија.

19.50 – ЦИК саопштио да је до 19 часова гласало више од 41 одсто бирача, јавља дописник РТС-а.

19.45 – Коалиција предвођена Демократском партијом Косова освојила је 40 одсто гласова, показују излазне анкете које је објавио Клан Косова. Предвиђа се да је на другом месту покрет Самоопредељење са 30 одсто гласова а на трећем коалиција око ДСК са освејних 27 одсто гласова. 

19.35 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић захвалио је Србима са КиМ који су изашли на изборе. Четири српске општине су прве по излазности на целој територији Космета, навео је Ђурић и додао да очекује да ће Српска листа остварити интерес обједињавања српског народа на КиМ.

19.00 – Затворена су биралишта на парламентарим изборима на Косову и Метохији.

Централна изборна комисија саопштила је да је гласало 41,45 одсто бирача. На основу података са око 90 одсто бирачких места, укупно је гласало нешто више од 740.000 од око 1,8 милиона уписаних бирача на 2.490 места.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у Косовској Митровици да је Српска листа освојила најмање 90 одсто гласова у већини српских средина и највероватније свих 10 загарантованих мандата.

Он је пренео да је представник Јединствене горанске партије, која је на изборе изашла уз подршку државе Србије Адем Хоџај, који се налази у посланичком клубу Српске листе, освојио мандат.

"Тако да је врло могуће да Српска листа има више од десет посланика у будућем сазиву парламента", нагласио је Ђурић.

"Срби су на овим изборима освојили и више гласова него икада до сада, што показује да Срба на КиМ има много више него што то тврде поједини албански политичари. Како сада ствари стоје врло је могуће да ни формирање нове власти у Приштини неће бити без Српске листе...", рекао је Ђурић.

После ове победе нико више не може да удаљава ни Србе ни њихове интересе, ни легитимне интересе Србије са КиМ, рекао је Ђурић, истичући да је ово велика победа за целу Србију.

Наводећи да су сви хтели да бирају српске представнике уместо Срба, Ђурић је рекао да је српски народ изабрао легитимне српске представнике.

"Хтела је квинта да бира српске предстванике, хтела је Приштина да бира српске представнике, хтели су сви да бирају мимо Срба српске предстванике - е па не може, српски народ на КиМ је изабрао легитимне српске представнике, одазвао се позиву Александра Вучића", рекао је Ђурић.

Он је поручио да су Србија и српски народ вечерас једни од сигурних и апсолутних победника на КиМ, а да је на представницима Срба сада да оправдају очекивања и поверење.

Присталице Српске листе славили су уз трубаче на улицама северног дела Косовске Митровице а приређен је и ватромет. Славља је било и у Грачаници.

Према резултатима организације Демократија на делу највише гласова освојила је коалиција "ПАН" коју чине ДПК, АБК, ИК и девет мањих партија – 33,2 одсто. Самоопредељење има 26,6 одсто а коалиција ДСК-АНК-Алтернатива 25,3 одсто. На остале странке, које су учествовале на изборима, отпада 10,1 одсто гласова.

Лидер АБК и кандидат за премијера коалиције "ПАН" Рамуш Харадинај прогласио је победу.

Косовски председник Хашим Тачи изразио је очекивање да ће "што пре бити формирана проевропска влада".

Он је путем Твитера поручио да "очекује од победника данашњих избора да формирају што пре проевропску владу, која би се одмах посветила приоритетима". 

Највећа излазност забележена је у Зубином Потоку, где је изашло 62 одсто бирача, а на другом месту је Ранилуг са 53,4 одсто, те следе Приштина и Партеш са 52 процената, и Штрпце са 51 одсто.

У Грачаници и Звечану је гласало 43 одсто бирача, у Северној Митровици 34 одсто, у Клокоту 48 одсто и Лепосавићу 48,69 одсто.

Због изборних неправилности тужилаштво у Приштини покренуло је седам случајева и неколико особа је приведено, а како преносе приштински медији, ради се о неправилностима јужно од Ибра.

Иначе, изборе је пратило близу 5.000 посматрача. Око 1,8 милиона уписаних бирача имало је прилику да изабере 120 посланика.

Јасна порука да Срби желе да остану 

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је непосредно по завршетку гласања захвалио Србима са КиМ који су изашли на изборе.  

Ђурић је за РТС рекао да су избори били обележени бројним притисцима и покушајима застрашивања а навео је и да има више од 10 приведених особа.  

Додао је да су постојали бројни покушају да се Срби политички збришу и маргинализују али упркос томе, Срби су се масовно одазвали позиву државе и Владе да изађу на изборе "који су од судбинског значаја за наш народ".  

Истакао је да су четири српске општине прве по излазности на територији целог Космета и навео је да то доказује да Срба има много више него што је тврдила Приштина.

"То је јасна порука да Срби желе да остану", истакао је Ђурић.   

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво