Након бурног преподнева, посланици размотрили више споразума

Скупштина Србије завршила је расправу о потврђивању више споразума из различитих области, о којима ће гласати у понедељак 29. маја у 11 сати.

На почетку рада, кворум је утврђен пребројавањем присутних посланика због проблема са електронским системом за гласање, после чега су се јављали посланици и власти и опозиције по повреди Пословника.

Пребројавање посланика обављено је на предлог посланика СНС-а Верољуба Арсића, који је изразио сумњу у исправност електронског система за гласање.

После пребројавања утврђено је да је у скупштинској сали присутно 136 посланика, а потом су се за повреде Пословника за реч јавили посланик СРС-а Немања Шаровић и шеф посланичке групе ДС-а Горан Ћирић.

Председница парламента Маја Гојковић оптужила је део опозиције за покушај фалсификовања дневног реда

Поводом полемике о процедури, по којој је заказана нова седница, Гојковићева је рекла да јој је жао што су посланици опозиције предали предлоге за допуне дневног реда за седницу која није у том тренутку била заказана, јер тада њен сазив није био евидентиран.

"Није заведено време сазива нове седнице кад је предато, јер се журило да се попишу у 9.59 допуне на седницу која није заказана", истакла је Гојковићева.

Део опозиције одлучио је раније да бојкотује рад седнице

Посланици су размотрили потврђивање Меморандума о разумевању између Владе Србије и УН о пружању доприноса у ресурсима мултидимензионалној интегрисаној мисији УН за стабилизацију у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА).

Размотрено је и потврђивање Споразума између Савета министара Албаније, Савета министара БиХ, Влада Македоније, Владе Црне Горе, Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније о оснивању Балканских војномедицинских снага, Споразума Владе Србије и Владе Белорусије о војно-техничкој сарадњи, као и потврђивање Споразума Владе Србије и Владе Словачке о сарадњи у области одбране.

Учешћем у Балканско војномедицинским снагама Србија доприноси развоју билатералних односа, као и сарадњи и поверењу у региону Западног Балкана, изјавио је Зоран Ђорђевић.

Образлажући посланицима у Скупштини Србије четири споразума о сарадњи у области одбране, Ђорђевић је рекао да је Србија поред Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе и Словеније један од оснивача Балканских војномедицинских снага.

Поводом предлога о потврђивању Споразума између савета министара Албаније, савета министара БиХ, као и влада Македоније, Црне Горе и Словеније о оснивању Балканских војномедицинских снага, Ђорђевић је навео да идеја о формирању ових снага, као мирнодопског органа, почиње да се операционализује априла 2011. године.

Његова сврха је, каже, да на одржив начин обезбеди медицинску подршку у операцијама реаговања у кризним ситуацијама, као и да брзо реагује на отклањање последица природних катастрофа у региону.

Министар Ђорђевић поручује и да Србија, потврђујући спремност да се припадници Војске Србије ангажују у мултинационалним операцијама, јача сопствену безбедност, доприноси миру и стабилности у свету, као и у решавању свих спорних питања мирним путем.

Образлажући потврђивање Меморандума између Владе Србије и УН у пружању доприноса у ресурсима мултидимензионалној интегрисаној мисији УН за стабилизацију у Централноафричкој Републици (MINUSCA), Ђорђевић је подсетио да је 2014. почело учешће Србије у мисијама у Централноафричкој Републици.

"Потврђивањем предложеног меморандум Србија званично постаје контрибутор снага у Мировној операцији MINUSCA и равноправан партнер са осталим државама", каже Ђорђевић.

Вулин: Срби памте своју историју

У 40 држава света налази се укупно 676 српских меморијала, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и нагласио важност чувања успомене и сећања на наше претке.

Образлажући посланицима у Скупштини Србије потврђивање Споразума Владе Србије и Владе Чешке о заштити ратних гробова и војних меморијала, Вулин је рекао да до сада имамо потписане споразуме са Словачком и Русијом о очувању наших меморијала.

Изразио је наду да ће такви споразуми бити потписани са још 37 земаља, наводећи да је са већином тих земаља Влада Србије већ почела да разговара о томе.

"Влада Србије полаже заиста велику пажњу очувању нашег историјског наслеђа, култури сећања. Наш народ је увек био на правој страни историје, а незамисливе жртве које смо поднели током наше историје заслужују и пажњу, као што заслужују и сећање", поручио је Вулин.

Поред бројних споменика страдања српског народа на територији Чешке, каже Вулин, налази се и славна костурница у месту Јиндриховице, где је сахрањено 7.200 наших земљака, интернираца, заробљеника.

"Трудимо се да сачувамо достојанствену успомену на њих, а потврђивање споразума са Чешком је потребно да бисмо имали легитимну, легалну могућност да платимо одржавање гробља иако и сада плаћамо добар део", наводи Вулин.

Наша порука је, каже Вулин, да Срби памте своју историју.

"И где год се налазила, ми ћемо бити тамо да са поносом, тугом и пијететом обележимо место страдања наших предака", нагласио је Вулин.

Министар спољних послова Ивица Дачић је посланицима у Скупштини образложио потврђивање неколико споразума, међу којима су и они о визном режиму.

Дачић је нагласио да до сада није забележен ниједан случај фалсификовања српског пасоша, истичући да је циљ министарства укидање виза за путовања држављана Србије у што више земаља, те да ће се на томе радити у наредном периоду.

Говорећи о међународном рејтингу српског пасоша, Дачић је навео да је према подацима Паспорт индекса, наш пасош на 37. месту од укупно 199. места.

То говори, указао је Дачић, о вредности пасоша не само у техничком смислу, него је то и политички важно да у великом броју земаља није неопходна виза уколико се путује са српским пасошем.

Навео је да држављани Србије могу без визе да уђу у 65 земаља, док им је виза за улазак потребна за 129 земаља.

Удовичић: Сарадња младих - инвестиција за односе у региону

Министар омладине и спорта Вања Удовичић изјавио је да је сарадња младих најбоља инвестиција за будуће односе у региону и карта у једном правцу даље од сваке врсте конфликта и спорења.

Образлажући у Скупштини Србије потврђивање Споразума о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих, са Статусом те канцеларије, Удовичић је рекао да је потписивањем тог документа створена формална основа за успостављање новог институционалног механизма за сарадњу младих западног Балкана.

"Споразум је потпуно усаглашен и надовезује се на циљеве у оквиру Берлинског процеса и заснива се на заједничкој декларацији из Беча", истакао је Удовичић.

Као разлоге за оснивање те канцеларије, Удовичић је навео подршку и стварање услова за активности које промовишу помирење, мобилност, разноликост, демократске вредности, партиципацију младих, активно грађанство и интеркултурално образовање.

"Успех сарадње ће бити мерен и на основу квалитета достављених пројеката и конкретних видова повезивања", рекао је Удовичић и додао да су млади из Србије у протеклих неколико година успешно учествовали у разним програмима за младе на регионалном и међународном нивоу.

Изразио је наду да ће млади из Србије наставити успешан тренд ангажовања на пројектима Регионалне канцеларије за младе.

"Ова Канцеларија представља функционални инструмент који ће неговати појачани дијалог, боље разумевање и одрживи развој у региону", закључио је Удовичић.

Седиште те канцеларије биће у Тирани.

Посланици ће у понедељак гласати и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Чешке о заштити ратних гробова и војних меморијала, Предлогу одлуке о Националном програму јавне железничке инфраструктуре за период од 2017. до 2021. године, као и о потврђивању Споразума о изменама Споразума између Владе Србије и Владе Русије о међународном друмском саобраћају.

Гласаће се и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Специјалне административне регије Хонг Конг Народне Републике Кине о ваздушном саобраћају, као и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Хрватске о преносу надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају.

Посланици ће се у понедељак изјаснити и о потврђивању Споразума о статусу и функцијама Међународне комисије за нестала лица, о потврђивању Споразума о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих, са Статутом Регионалне канцеларије за сарадњу младих, као и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Немачке о обављању плаћене делатности чланова породице чланова дипломатског или конзуларног представништва.

Такође, изјашњаваће се и о потврђивању споразума Владе Србије и Влада Француске о бављењу плаћеном делатношћу чланова породице чланова званичних представништава две државе, као и о потврђивању Споразума између Србије и Португала о запошљавању чланова породице дипломатског и конзуларног особља.

Гласаће се и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, као и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Ирака о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

На дневном реду у понедељак биће и изјашјавање о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, као и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Посланици ће у понедељак гласати и о потврђивању Споразума из Париза, као и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Белорусије о сарадњи у области туризма. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи