Вучић у Бриселу: Ситуација није лака, водимо одговорну политику

Премијер Александар Вучић каже за РТС да је добро што је Федерика Могерини позвала лидере са Западног Балкана на разговор и да је важно да се сачувају мир и стабилност у региону. Истиче да је пред нама тежак период, имајући у виду да је готово извесно да ће Рамуш Харадинај бити нови косовски премијер. То отвара безброј потешкоћа и безброј проблема, рекао је Вучић.

Александар Вучић је, у разговору за РТС пред састанак са Федериком Могерини у Бриселу, рекао да је важно да Србија води паметну, озбиљну и одговорну политику.

"За нас је веома важно да покушамо оно што смо успевали до сада – да будемо сталожени и сачувамо мир и стабилност. Обично ово звучи као полубесмислена фраза, али желим да кажем да је пред нама, уз сву сталоженост и мирноћу које морамо да покушамо, тежак период", истакао је Вучић.

Указао је на то да је врховни суд у Приштини Фатмира Лимаја и још деветорицу ослободио оптужби за злочине почињене над Србима у Клечки, затим на изјаве Аљбина Куртија, који би могао да иде у коалицију са Демократским савезом Косова, као и на то да је фаворит за косовског премијера Рамуш Харадинај.

"Треба тога да будемо свесни, готово је извесно да ће Рамуш Харадинај бити премијер у Приштини. То нама отвара безброј потешкоћа, безброј проблема о којима и не морам да говорим, али људи у Србији треба тога да буду свесни. Треба да знамо да је важно да водимо и паметну, и озбиљну, и одговорну политику", навео је Вучић и поменуо да није једноставно ни у БиХ, где се следеће године одржавају избори.

Додао је да постоје различити притисци, те да ће, у односу са Приштином, "неки покушати да убрзавају ток ствари вршећи троструки притисак на Београд".

"Један је тај директни утицај споља, други преко својих медија, дела цивилног сектора и дела политичких странака и других политичких актера. Трећи је, наравно, преко политичких организација чијем чланству тежимо, од Европске уније па надаље, који ће тражити такође убрзано решавање", навео је Вучић.

Истиче да је важно да имамо активну политику и да се понашамо у складу са Уставом Републике Србије.

"Треба да покажемо да желимо да будемо чврсто на европском путу, да то јесте стратешки циљ Републике Србије, али да имамо и свој национални и државни интерес, а то је очување територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и, онога што је најважнија вредност за сваку земљу, за сваки народ – а то је слобода", нагласио је председник Владе.

Састанак у Бриселу је оценио као веома важан.

"То снижава тензије и добро је да је госпођа Могерини позвала, али не треба да се играмо глувих телефона, што неретко и медији у Србији воле да раде, посебно они који увек у својој влади виде кривца и покушавају да кажу како су сви подједнако криви... Немате шта да ми објашњавате, ниједну изјаву ни против кога нисам дао, ниједног од лидера нисам лично увредио, нити сам говорио о њиховим земљама и територијама било шта лоше. Они јесу о Србији", нагласио је Вучић.

Ми немамо чега да се стидимо, додао је Вучић и навео да у овом тренутку нема основа да Србија добије неке критике, а да ће, ако има нешто што треба да се уради другачије, они то и рећи.

Нагласио је да је сарадња неопходна и навео да у Бриселу има састанке и са Албанцима из Албаније и онима са Косова.

"Разговараћу са свима осталима у региону, што је важно за нас и увек лековито", навео је Вучић и изразио наду да ће и други разумети да се будућност гради кроз поштовање других, "а не само величањем својих резултата и својих жеља и аспирација".

Упитан да ли очекује динамизацију сарадње у региону, рекао је да то не може да обећа, али да је "наше да се за то боримо и да себе мењамо".

"Наше је да обезбеђујемо већи раст, зато се радујем свакој инвестицији... Али нема ничега од тога ако немамо пуну стабилност и сигурност. Морамо да будемо економски јачи и политички снажнији да бисмо то могли да осигурамо за наш народ", навео је Вучић.

Премијер је додао да верује да ћемо имати снаге и да људи могу да буду мирни.

"Ситуација није нимало лака, нимало једноставна, ми некада не волимо отворено и сасвим поштено да погледамо стварима у очи, и кажемо то није баш сјајна ситуација за нас, али то је тако и верујем да ћемо имати снаге да са тиме изађемо на крај", навео је Вучић.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво