Карпентер: Косово "затровало" америчке односе са Русијом

Интервенција на Косову била је "ужасан преседан" који сада прогони Запад, оценио је Тед Гален Карпентер у ауторском тексту за амерички "Нешенел интерест".

Како је навео Карпентер, Вашингтон је "поновио и продубио своју балканску грешку", неколико година након интервенције у Босни, када је интервенисао на Косову.

"Грађански сукоби у немирној покрајини Србије, претежно насељеној Албанцима, крчкали су се, а онда букнули половином и крајем деведесетих година. Овога пута, Вашингтон није чак ни покушао да препусти главну реч водећим европским земљама, већ је одмах преузео вођство у вођењу политике", оценио је Карпентер у тексту под насловом "Како је Косово 'затровало' америчке односе са Русијом".

Према његовим речима, САД су водиле рат 78 дана против Србије, приморавши Београд да одустане од контроле над покрајином и препусти је углавном снагама НАТО-а под резолуцијом која је представљала "смоквин лист", а коју је одобрио и Савет безбедности УН и на коју је невољно пристала и Русија, упркос везама Москве и Београда.

Тај корак је, како оцењује, одражавао слабост руске војске, економије и дипломатије, након дезинтеграције Совјетског Савеза.

Чак и уз изненађујуће пасиван одговор Москве, ароганција Вашингтона је скоро произвела трагедију, наводи Карпентер подсећајући на инцидент када је у последњим данима борбе, Москва послала мировни контингент на Косово, без претходног одобрења западних сила.

Врховни командант НАТО-а, генерал Весли Кларк, наредио је британском команданту Мајку Џексону да преузме аеродром ван Приштине и спречи слетање руских трупа и силом, "ако је неопходно", међутим, Џексон није послушао Кларка тврдећи да не жели да започне трећи светски рат у име америчког генерала, подсећа амерички аналитичар.

"Амерички потез је био без преседана, јер је Алијанса предвођена САД напала земљу која није напала ниједну чланицу НАТО-а, занемаривши љутите протесте Русије и присилно је одвојила покрајину суверене земље, стављајући је под међународну контролу", оцењује Карпентер.

Наводи да је такав скуп "забрињавајућих преседана" био допуњен потезима које су САД и њене савезнице предузеле почетком 2008. године када је Косово желело да званично прогласи независност од Србије, али је било јасно да би се такав потез суочио са ветом Русије (можда и Кине) у СБ УН.

Вашингтон и ад хок коалиција земаља ЕУ "безобразно су заобишле СБ" и одобриле проглашење независности Косова, што је био веома контроверзан потез, оцењује Карпентер напомињући да се нису све земље ЕУ слагале са том политиком јер су неке од њих биле забринуте за шире последице, попут Шпаније, Грчке и Кипра.

"Руски лидери жестоко су протестовали и упозоравали да су неовлашћене акције Запада успоставиле опасан, дестабилизујући преседан", рекао је Карпентер.

Ипак, Вашингтон је одбацио такве притужбе, уз образложење да је ситуација на Косову јединствена, а то је навео и тадашњи амерички државни секретар Николас Бернс у извештају Стејт дeпартмента из фебруара 2008. године.

"Западне силе ускоро су откриле да то што су рекле да акција на Косову није преседан није тачно, а Русија је демонстрирала то само неколико месеци касније у Грузији, а 2014. године поново на Криму", наводи амерички аналитичар.

Карпентер je навео да се косовски преседан вратио да прогони САД поново 2014. године, када је Кремљ повећао војно присуство на Криму и искористио то да надгледа референдум у коме је Крим изгласао отцепљење од Украјине.

Према његовим речима, интервенција на КиМ је била још гори спољноплитички промашај САД од раније интервенције у БиХ.

"Она је ојачала екстремно нездрави политички покрет, Ослободилачку војску Косова, који је много пута кршио људска права. Ова мисија је такође трансформисала НАТО из одбрамбеног војног савеза у механизам агресивних крсташких ратова за изградњу нација. Насилна ампутација територије једне суверене земље створила је забрињавајући модел у постхладноратовском међународном систему", оцењује Карпентер.

Вашингтон је, додаје Карпентер, даље поткопао међународно право заобилажењем Савета безбедности УН и коришћењем ад хок западних коалиција како би се гарантовала независност сецесионистичком ентитету.

"Те мере су поставиле изузетно штетан преседан који се вратио да прогања Запад. И на крају, али не и најмање важно, акције САД и њихових савезника у НАТО-у су додатно затровале односе са Русијом. Мисија на Косову предвођена САД није била мудра и у сваком смислу контрапродуктивна", закључује Карпентер.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво