Расправа о амандманима на осигурање депозита и зајмове

Посланици Скупштине Србије расправљали су о 21 амандману на допуне закона о Агенцији за осигурање депозита и 46 амандмана на зајмове ЕПС-а и ЕМС-а.

18.00 – Скупштина Србије завршила је за данас рад, а сутра ће наставити расправу о амандманима на давање гаранција за зајам ЕПС-у и ЕМС-у.

14.55 – Полемика посланика о томе ко се залаже за неолибералну економију, а ко је омогућио продају земљишта странцима.

10.10 – Парламент почео расправу о амандманима.

У Скупштини Србије водила се полемика о томе ко се залаже за неолибералну економију, ко је омогућио продају земљишта странцима и о томе ко је кога где запослио.

Говорећи о амандману на предложене допуне Закона о Агенцији за осигурање депозита, шеф Покрета Двери Бошко Обрадовић је рекао да је суштина његовог амандмана да се средства којима располаже држава ставе у службу домаће економије, али да се та средства користе за решавање проблема пропалих банака којима је управљала партијска елита на челу управних и надзорних одбора и на местима директора.

Рекао је да нико није одговарао за упропашћавање 10 државних банака којима су руководили партијски кадрови свих странака власти.

Потом је поручио властима и да неолиберални концепт није једини економски концепт и да задуживање код страних монетарних институција није једини начин кредитирања и улагања у домаћу привреду и да могу постојати самостални извори финансирања.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић је одбацио наводе Обрадовића истичући да је шеф Двери износио нетачне и неистинте податке које "благе везе немају са реалним друштвеним и политичким животом у Србији".

"Нама из СНС се стално спочитава како наводно ми некога запошљавамо, наш партијски кадар, а претходном говорнику (Обрадовић) је ако се не варам, његово прво радно место, ви ме исправите ако грешим, било у Градској библиотеци у Чачку, тако што га је запослио (председник Нове Србије) Велимир Илић", рекао је Мартиновић.

Он је одбацио наводе о неолибералној економији, наводећи да није тачно да СНС не брине о правима радника и да искључиво води рачуна о страним инвеститорима.

Он је указао да домаће фирме изводе радове у земљи и да и радове на пројекту "Београд на води" на чији рачун се највише критка упућује, ради домаћа фирма.

Мартиновић је потом рекао да је у време коалиционог пратнера Двери, ДСС-а, с којим су Двери биле на листи на парламентарним изборима 2016. године, потписан споразум са ЕУ који предвиђа да од 1. септембра ове године странци могу да буду власници некретнина, те и пољопривредног земљишта у Србији.

Како је истакао, СНС сада само предузима мере да се то не деси.

Обрадовић је подсетио Мартиновића да су некад њих двојица имали слична размишљања о многим стварима, али да "прелетачи имају кратко памћење".

Полемику су водили и Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе "Нова Србија-За спас Србије" и посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић, такође о неолибералној економији, ССП-у, и о Државној лутрији Србије.

Ристичевић је замерио Вукадиновићу што, како је рекао, Вукадиновић није критиковао потписивање ССП-а и што данас као посланик прича једно, а друго је причао док је био аналитичар.

Ристичевић је потом рекао да у "Скупштини има колеге који никада нису куповали срећке, а редовно су добијали на лутрији".

"Редовно је добијао на лутрији један влашки политичар, али срећке није куповао", казао је Ристичевић подсећајући тако да је Вукадиновић на једним изборима наступао и на листи Влашке националне мањине, а осврћући се и на наводе појединих медија да је Вукадиновић "рекетирао" Државну лутрију Србије.

Вукадиновића је одбацио тврдње Ристичевића и рекао да је био "увек доследан у евроскептицизму", а да је о оним другим наводима упутио званичне тужбе због неистина.

У одбрану Вукадиновића стао је и посланик Демократске странке Радослав Милојичић, наводећи да није уреду да председавајући не прекида представнике владајуће већине када говоре мимо дневног реда и када износе неистине.

"Имајте исте аршине према свима. Дозволите да и ми говоримо о нечему што није у складу са дневним редом. И да питам одакле државном секретару 400.000 (евра) за куповину виле. Сад ћете ми вероватно одузети реч", рекао је Милојичић, на шта му је Арсић одговори: "Не, сада вам изричем, опомену!".

 

 

 

 

На дневном реду је расправа о 23 амандмана на давање гаранције Србије у корист KFW банке за кредит "Електромреже Србије" у висини 15 милиона евра, који је намењен за регионални програм енергетске ефикасности у преносном систему.

Предложеним допунама Закона о Агенцији за осигурање депозита предвиђено је да Агенција може улагати и у девизне дужничке хартије од вредности које издаје Србија или Народна банка Србије.

Та улагања су могућа у околностима значајних промена на међународном финансијском тржишту узрокованих постојањем негативне каматне стопе на депозите код страних банака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво