Скупштина Србије завршила рад, наставак седнице сутра

Посланици Скупштина Србије завршили су данашњи рад, а сутра ће наставити расправу о допунама закона о Агенцији за осигурање депозита и о осигурању депозита, као и давању државних гаранција за зајам ЕПС-а и ЕМС-а.

Председница парламента Маја Гојковић је након утврђивања дневног реда одредила једночасовну паузу.

Скупштина, иначе, није прихватила да се у дневни ред уврсти више предлога опозиције, међу којима је поново био захтев ДС-а за расправу о разрешењу председнице парламента, који је обраложио шеф посланичке групе ДС-а Горан Ћирић.

За стављање те тачке на дневни ред гласало је 16 посланика, против је било троје, а није гласало 139 посланика.

Почетак рада у Скупштини Србије каснио је данас око пола сата због недостатка кворума, а током утврђивања дневног реда нове седнице, поново се проверавало да ли је у сали присутан довољан број посланика, па се тако испоставило да има и оних "невидљивих".  

Наиме, проверу кворума је током утврђивања дневног реда тражио посланик ДС-а Радослав Милојичић који је образлагао свој предлог за допуну тачака, али након што је председница парламента Маја Гојковић позвала посланике да убаце картице како би се проверило колико их је присутно у сали, Радојичић није то учинио.

"Или јесте ту или нисте ту. На основу чијег захтева да утврдим кворум? Немојте да се играте, нисмо мали. Немојте да се глупирамо", рекла је Гојковићева,  након чега је утврђено да постоји кворум за рад.

Међутим, Милојичић је хтео да настави образлагање, али му је Гојковић рекла да је он за њу "невидљиви посланик".

"Посланик није ту, извињавам се посланицима. Нисте ту, жао ми је. Ово је исмевање парламента и прављење ругла од парламента. Проблем вам је да убаците картицу", навела је Гојковићева.

Иначе, посланици опозиције не убацује своје посланичке картице у јединице за електронско гласање, тако да кворум за рад и гласање у парламенту морају да обезбеде посланици владајуће већине.

На почетку данашње седнице посланици постављали питања представницима власти.  

Предложеним допунама Закона о Агенцији за осигурање депозита предвиђено је да агенција може девизна средства улагати и у девизне дужничке хартије од вредности које издаје Србија или Народна банка Србије (НБС).

Посланици су разматрали и давање државних гаранција за зајам Немачке развојне банке "КfW" ЕПС-у у износу од 45 милиона евра за пројекат

"Модернизација система за отпепељавање ТЕ Никола Тесла А", као и давање гаранције Србије у корист "КfW" банке за кредит "Електромреже Србије" у висини 15 милиона евра, који је намењен за регионални програм енергетске ефикасности у преносном систему.

На дневном реду су и измене Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора парламента који је поднела Посланичка група ДС-a, као измена Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднела председница парламента Маја Гојковић.

После утврђивања дневног реда, шеф посланичке групе СДС-a Марко Ђуришић негодовао је што ће се о шест тачака водити обједињена расправа, наводећи да се никада није дешавало да се споји расправа о предлозима закона и о одлукама о измени чланова скупштинских одбора и сталних делегација.

Расправа о свим тачкама дневног реда је обједињена на предлог председнице парламента Маје Гојковић, а тај предлог прихватила је Скупштина.

Вујовић: ЕПС и ЕМС ће сами враћати зајам

Зајам који ће ЕПС и ЕМС узети од Немачке развојне банке KWF вратиће та предузећа, а државни буџет неће имати ни евро обавезе, изјавио је министар финансија Душан Вујовић.

Образлажући у Скупштини Србије давање гаранције за та два зајма, као и допуне закона о Агенцији за осигурање депозита и о осигурању депозита, Вујовић је објаснио да су финансијски услови та два зајма повољни, јер је каматна стопа 0,8 одсто.

Министар рударства и енергетике Александар Антић навео је да у овом тренутку не постоји ниједна кредитна линија ЕПС и ЕМС коју отплаћују грађани, односно државни буџет.

"Уверавам вас да је искључиво реч о давању две гаранције за зајам који ће ЕПС и ЕМС у потпуности сами измирити", рекао је Антић.

Узимајући у обзир, указао је Антић, политику међународних финансијских институција и каматних стопа дошло се до става да је далеко повољније узети зајам са државном гаранцијом јер су, у том случају, каматне стопе и сви трошкови далеко нижи.

Посланици разматрали су давање државних гаранција за зајам Немачке развојне банке KWF ЕПС-у у износу од 45 милиона евра за пројекат "Модернизација система за отпепељавање ТЕ Никола Тесла А", као и давање гаранције Србије у корист KWF банке за кредит "Електромреже Србије" у висини 15 милиона евра, који је намењен за регионални програм енергетске ефикасности у преносном систему.

После излагања Антића, шеф посланичке групе ЛДП Чедомир Јовановић је навео да је реч о повољним зајмовима, али да треба утврдити одговорност за "катастрофално" стање у ЕПС-у, као и то ко је доводио бројне консултанте у то предузеће.

Антић каже да ситуација у ЕПС-у није сјајна, али да није ни катастрофална, те позвао да се расправа о ЕПС-у не политизује.

Како је навео, пад хидропроизводње у првом кварталу ове године узрокован је објективним факторима, подсетивши да је зимус Дунав био залеђен, да није било хидропроизводње, те да су дуго биле ниске температуре.

Поводом замерки Јовановића на управљаче ЕПС-а и велики број консултаната у том предузећу, Антић каже да јесте био проблем са великим бројем консултаната, али да њих данас више нема.

Наводи и да је расписан конкурс за избор генералног директора ЕПС-а, те да се нада да ће Влада ускоро разматрати све пристигле пријаве и изабрати генералног директора тог предузећа.

Поводом навода Антића да ни премијер није задовољан ЕПС-ом, Јовановић га је упитао како то да премијер има право да буде незадовљан, а он нема то право.

Јовановић је поручио Антићу да у случају ЕПС-а брани нешто што је неодбрањиво, као и у случају када је бранио продају НИС-а.

Образлажући допуне два закона, министар Вујовић каже да је предложеним допунама Закона о Агенцији за осигурање депозита предвиђено да агенција може улагати и у девизне дужничке хартије од вредности које издаје Србија или Народна банка Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво