Вучић на Форуму у Пекингу, сусрети са Си Ђинпингом, Путином, Лукашенком

У Кини је почео форум "Појас и пут", који се сматра најважнијом међународном конференцијом од када је предложена иницијатива "Један појас - један пут". Фокус ће, између осталог, бити на инфраструктури, реалним инвестицијама, привредној и трговинској сарадњи. На скупу учествују председници и премијери тридесетак земаља међу којима и руски председник Владимир Путин. Српску делегацију предводи премијер Александар Вучић.

Си Ђинпинг је отварајући Форум указао на значај пута свиле за развој светске цивилизације у прошлости али и истакао да је у њему и будућност јер се повезују народи и земље.

"Пут свиле повезује континенте, Исток са Западом, отвара могућности размене међу нацијама", рекао је Си.

Како је подвукао, стари пут свиле повезивао је народе дуж њега што и јесте циљ ове иницијативе.

"Дух пута свиле је велико наслеђе цивилизације које доноси мир и повезује народе. Омогућава народима дуж њега да узајамно уче кроз размену искустава и знања, а доноси и корист кроз размену робе и људи" рекао је кинески председник који је указао да је историја доказала да раздаљине не значе увек препреку за сарадњу.

Подсетио је да је прошло четири године од покретања иницијативе током којих је више од сто земаља подржало тај пројекат, а истакао и да многе важне резолуције УН садрже референце на ту иницијативу.

Казао је да је иницијатива већ почела да даје резултате те најавио да ће током форума бити потписано више споразума сарадње и акционих планова.

Наглашавајући да кинеска иницијатива има за циљ повезивање нација кроз инфраструктуру кинески председник је назначио и пројекат железничке пруге између Србије и Мађарске.

Кроз реализацију ове иницијативе од 2014. до 2016. године Кина је инвестирала 50 милијарди долара и отворила око 180.000 нових радних места, навео је Си.

Председник Кине се заложио за либерализацију трговине и финансијске сарадње и протока робе и инвестиција додајући да глобализација треба да буде избалансирана и донесе бенефите свима.

Како је рекао, иновације су кључни фактор иницијативе а циљ је њихово подстицање.

Поручио је и да треба изградити пут повезивања народа и цивилизација што ће подстаћи међусобно разумевање и поверење.

Желимо да остваримо нови модел сарадње од користи за све. Не желимо да формирамо малу групу већ велику породицу хармоничне коегзистенције", указао је Си и поручио да се Кина неће мешати у унутрашње ствари земаља нити наметати своју вољу земљама које учествују у пројекту.

Кинески председник се заложио и за јачање борбе против корупције додајући да нови пут свиле треба да буде пут високих етичких стандарда.

Најавио је и да ће Кина и финансијски подржати иницијативу и у том смислу рекао и да ће на располагање ставити подршку у вредности од 60 милијарди јуана земљама у развоју преко међународних организација.

Рекао је и да ће Кина потписати са више од 30 земаља привредне споразуме и најавио да ће бити домаћин међународног увозног ЕКСПА 2018 године.

Отварању Форума присуствују и председник Руске федерације Владимир Путин, председник Турске Реџеп Таип Ердоган, Белорусије Александар Лукашенко, премијер Мађарске Виктор Орбан, генерални секретар УН Антонио Гутерес, а више од 100 земаља има своје представнике на скупу.

Форум се сматра најважнијом међународном конференцијом од када је предложена иницијатива "Један појас – један пут" и фокусираће се на осам области међу којима су инфраструктура, реалне инвестиције, привредна и трговинска сарадња, заједничко коришћење ресурса, финансијска сарадња.

Скупу присуствуje више од 1.500 учесника, међу којима привредници, представници финансијских институција и међународних организација.

Српску делегацију предводи премијер Александар Вучић у чијем је присуству данас потписан споразум са компанијом "Хуавеј", као и меморандуми о изградњи путева у Србији.

Путин: Напустити ратоборну реторику

Председник Русије Владимир Путин истакао је да иницијатива "Појас и пут за медународну сарадњу" коју је покренула Кина може да допринесе великом Евроазијском партнерству и подвукао да ратоборна реторика мора бити напуштена да би се превазишла стагнација у глобалном развоју.

Путин је у обраћању на Форуму "Појас и пут за медународну сарадњу" оценио да би било добро учешће европских партнера у тај пројекат истичући да би балансирано партнерство омогућило да по први пут у историји имамо такву врсту сарадње од Пацифика до Атлантског окена.

Рекао је да тероризам и вишедеценијски регионални конфликти представљају главну претњу глобалном развоју.

"У циљу решавања тих чворова требало би да напустимо ратоборну реторику, међусобно оптуживање који чине ситуацију само још гором. Уопште гледано ниједан од актуелних проблема не може бити решен старим приступом. Потребне су свеже идеје које би биле ослобођене стереотипа" подвукао је председник Русије.

Путин је такође указао да су многи модели економског раста потрошени јер се бројне земље суочавају са кризама, а да те кризе изазивају социјални хаос, финансијску нестабилност, креирају плодно тло за миграције и међународни тероризам.

Председник Русије је рекао да се морамо суочити са тим претњама и да подржава иницијативу Кине и изразио уверење да интеграција кроз тај пројекат може да допринесе великом Евроазијском партнерству.

Историјско искуство пута свиле је према његовим речима важно за свет 21. века који је суочен са бројним озбиљним изазовима.

Након Путина Форуму су се обратили и председник Турске Реџеп Таип Ердоган и Генерални секретар УН Антонио Гутерес који су такође подржали иницијативу и истакли да она отвара нове могућности за економски развој и сарадњу, али и међусобно разумевање по свим другим питањима.

Гутерес је указао да поверње у владе и глобализацију опада и да је стгога главни изазов да се ревитализује сарадња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије