Дачић саветовао Харадинају да скрати језик

Бивши шеф Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Вилијам Вокер је радио плански део посла на "стварању албанске државе на територији Србије", а сада видимо да је то заправо концепција велике Албаније о којој говори бивши косовски премијер Рамуш Харадинај, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић је то рекао коментаришући изјаву Харадинаја да ако "Србија у свом уставу и даље буде имала Косово и Метохију, онда би Косово требало да одговори реципрочним мерама и у свој устав стави једну трећину територије Србије".

"Харадинај је само довољно глуп да о тој концепцији на глас говори, а сви они тајно то мисле и тајно на томе раде. Али хвала му што је рекао, да цео свет може да види шта је њихова концепција", казао је Дачић новинарима у Новом Саду.

Он је критиковао "цео свет" што о оваквим стварима ћуте и што су "глувонеми када је Србија у питању" и запитао шта би се десило када би Србија сличне ствари говорила у контексту Босне и Херцеговине, јер је уз њега стајао министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

"Ја бих Харадинају саветовао да скрати језик, зато што његове жртве... њима није само скраћивао језик, него их је убијао. А Ниш може да види, као што сте чули, само у затвору", додао је Дачић.

Тиме је Дачић алудирао на јучерашњу изјаву потпредседника Владе Србије и министра полиције Небојше Стефановића истим поводом, који је Харадинају поручио да "Ниш може да види само из нишког окружног затвора и то - изнутра".

Упутства српским дипломатама су, како је Дачић објаснио, да о овоме говоре у целом свету, "без устручавања и милости".

Он је додао да се о Уставу, Нишу, великој Албанији и територијама прича јер "Албанцима тренутно не иде како треба".

Дачић је додао да што се тиче оваквих изјава "Србија мирна, не зато што је слаба, већ зато што је јака".

"Никад не реагујете баш на сваког комарца који вас уједе, али када једном реагујете, онда је крај, зато их и позивам да се призову памети", казао је Дачић. 

Дипломате у Либији мораће да изместе рад у Тунис 

Дачић је рекао да ће српске дипломате у Либији највећи део својих активности морати да обављају у Тунису. 

Он је истакао да је у Либији, након погибије амбасадора Оливера Потежице, остао само један дипломата, а да ће му се други ускоро придружити.

Дачић је навео и да ће они највећи део својих активности морати да обављају у Тунису, као и друге амбасаде.

"На том путу је Потежица и погинуо, на путу за Тунис", рекао је Дачић новинарима на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Он је објаснио да након свега, амбасада не може да буде затворена, већ само премештена, јер ако се затвара, процедура отварања представништва мора да крене од почетка.

Дачић је казао да Србија има неколико амбасада о којима се интензивно размишља "шта са њима да се учини", попут оних у Сирији и Ираку, односно и другим земљама где су "честе терористичке активности".

"Смањили смо број присуства наших људи, нико није настрадао у Триполију, где нема опасности. Када је реч о амбасадору Потежици, он је настрадао у саобраћајној несрећи, и потребно је смирити разне приче које се појављују у медијима да се то десило током покушаја отмице и слично", рекао је Дачић.

Он је додао и да су неколико месеци пре погибије, дипломате у тој амбасади добиле налог да своје активности изместе из безбедносних разлога.

"То су људи који су навикли на разна места и услове, опасности, и он се први противио затварању амбасаде у Либији. Оно што је важно сада јесте да се безбедносно сагледа где су наши људи који живе тамо и раде тамо", казао је Дачић.

Управо због тога, како је објаснио, Србија не може у исто време да затвори амбасаду и да се брине о захтевима грађана који тамо одлазе и живе.

"У том смислу, расправа о томе да ли је требало затворити амбасаду или не, потпуно је беспредметна и о томе се доносе одлуке на безбедносном и на политичком нивоу", додао је министар Дачић.

Он је додао и да је Либија била једна од земаља која је одржала своју амбасаду у Београду када је он био бомбардован 1999, и да данас у Београду има 24 либијске дипломате.

Дачић је напоменуо и да Србија има своје спољнополитичке, државне и националне интересе када је реч амбасадама.

Рекао је и да "није нико тражио оставку министра спољних послова Кине, када су двојица њихових дипломата страдали у Београду".

"Исто тако је и Либија, када је Србија била у најтежим данима, држала отворену амбасаду у Београду. Не можемо то да заборавимо", казао је Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи