Харадинај прети одузимањем трећине територије Србији

Председник опозиционе Алијансе за будућност Косова, Рамуш Харадинај, поново прети Србији и поручује да, ако постане премијер, а Србија до тада не избрише Косово из свог устава, он ће трећину територије Србије припојити Косову, почевши, како је рекао, од Ниша.

На Косову су расписани ванредни парламентарни избори, који ће бити одржани 11. јуна, а Харадинај сматра да је време, како каже, да неко поништи агенду Србије којом се руга Косову.

Тврди да је и сам био жртва те агенде, јер је више од три месеца био у притвору француских власти.

Он је у емисији "Rrokum Rroll" на ТВ Ррокум рекао да би "требало казати Европској унији (ЕУ), а посебно САД, да Албанци нису народ са којим неко може да се поиграва и да нам се руга.

"На ову тему Европа не ради ништа. Захвалан сам Берлину, који је имао јасан став у вези са мојим случајем, али када је у питању Брисел, ово није фер, јер се на Балкану ЕУ види као страна која не може уверити странке да донесу тешке одлуке. Требало би да реагује Америка и да Србији покаже њено место", навео је Харадинај, који је бивши председник косовске владе.

Србија, сматра он, треба да избрише и Косово из преамбуле Устава.

"Ако Европа и Америка не ураде овај посао, онда нам не преостаје ништа друго него да уведемо реципроцитет, док они држе Косово у свом уставу, онда је ред на нас да и трећину њихове територије уврстимо у нашу територију", рекао је Харадинај и додао: "Неће више да се с нама поиграва лош комшија", пренео је портал Кос-нет.

Реагујући на изјаву Рамуша Харадинаја, потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић поручио је да Харадинај може да види Ниш само из нишког окружног затвора и то – изнутра. 

Потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже да ако се Харадинају толико свиђа Ниш, могао би ту да дође у затвор, да одслужи казну због разних злочина које је починио над Србима за време сукоба на Косову. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже поводом претњи Рамуша Харадинаја да Србија уме да се заштити од терориста, али да је питање да ли то уме и ЕУ када прећуткује позиве на рат.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истиче да Србија никоме не прети, нити се плаши претњи бегунаца од правде.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво