Дачић: Нехришћански и недржавнички потез Тадића

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је срамотно што Борис Тадић погибију амбасадора Потежице злоупотребљава у дневнополитичке сврхе за наставак свог вишегодишњег обрачуна са њим и са Владом Србије и додао да то није хришћански, а још мање државнички.

Председник опозиционе Социјалдемократске странке Борис Тадић је раније данас затражио смену министра спољних послова Ивице Дачића, кога сматра одговорним за погибију амбасадора Оливера Потежице.

Дачић у писаној изјави наводи да је Тадић носилац Гадафијевог ордена, да је за пет година четири пута био код Гадафија, да је на прослави 40 година од доласка Гадафија на власт био једини европски председник на војној паради у Триполију, са припадницима Војске Србије, и да је Гадафијев син тајно долазио у Србију и боравио у резиденцијалним објектима, преноси Фонет.

Тадић под амнезијом тврди, истиче Дачић, да су сукоби били 2012. године и да он није затворио амбасаду у Либији зато што је спасавала наше људе, а сви знају да су сукоби у Либији били 2011. године и да је Гадафи убијен у октобру 2011.

Пошто сам ја као министар унутрашњих послова био на челу тима за евакуацију наших грађана, знам да се то дешавало у фебруарy 2011. године, када сам дочекивао авионе из Либије, рекао је Дачић.

Пошто је Тадић био на власти до априла 2012. године, зашто тада није затворио амбасаду, када су били сукоби и рат? Зашто није повукао Потежицу, кога је он поставио и који га је дочекивао у Либији, а да не говорим о томе да је из тог времена остала тешка оптужба да су српски борци учествовали у оружаним сукобима на страни Гадафија, истакао је Дачић.

Колико Тадића брине погибија наших дипломата, оценио је Дачић, говори и то што је помешао и када се то десило, јер говори о погибији двоје службеника амбасаде 2015. године, иако се то десило 2016.

Свакоме је допуштено да ме мрзи, да тражи моју смену и да напада Владу Србије, али би Тадић као носилац Гадафијевог ордена и чувар Зелене књиге, коју му је Гадафи поклонио две године пре пада, морао да покаже пијетет према људима који су радили за своју земљу и свој народ, закључио је Дачић.

Ружић: Тадићево лицемерје

Потпредседник СПС-а Бранко Ружић је захтев Бориса Тадића оценио као врхунску политичку беспризорност, перфидност и лицемерје.

"Врхунска перфидност је данас нападати министра спољних послова коме најважнији центри моћи у свету, Москва, Вашингтон, Берлин, Брисел и Пекинг, одају признање за његов предан рад који је и довео до много вишег степена поштовања Србије у међународној арени. Да није тужно, срамно и опасно по државне интересе, изјаве такве индивидуе биле би смешне", рекао је Ружић, саопштио је СПС, преноси Танјуг.

Oценио je и да Тадић не схвата да за његов политички нестанак нису криви грађани већ он лично. "По ко зна који пут из политичког плусквамперфекта бесрамно се игра трагедијама породица наших дипломата и понаша се као политички некрофил", навео је Ружић.

Kaжe да је Тадић човек који је изневерио и издао сва обећања и надања грађана Србије који су му некада указивали поверење, а да данас политичког кривца за све своје личне неуспехе, поразе и фрустрације тражи у шефу дипломатије и председнику СПС-а Ивици Дачићу.

Функционери СПС-а Александар Антић и Ђорђе Милићевић оценили су да је Борис Тадић захтевом за смену Дачића одабрао да трагедију употреби за политичку промоцију.

Антић сматра да све оптужбе које Тадић износи на рачун Дачића, а тичу се безбедности наших дипломата у Либији и питања затварања амбасаде у тој земљи, могу да се као питање поставе и самом Тадићу и његовом министру спољних послова Вуку Јеремићу - зашто сами нису урадили нешто по том питању, када су за њиховог мандата увелико трајали сукоби у Либији.

Милићевић сматра да Тадић тражи алиби за своје "катастрофалне грешке и деспотско понашање у време када је био на функцији коју очигледно није заслуживао и на тај начин показује да је спреман да учини баш све како би покушао да дође до политичких поена".

Функционер СПС-а Новица Тончев оценио је да "није коректно" да Борис Тадић користи смрт српског амбасадора у Либији Оливера Потежице за обрачун са Дачићем.

Тончев је агенцији Бета рекао да "изгледа да Борис има много кратко памћење о сарадњи са социјалистима".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се