Српска удружења несталих и СУБНОР о одлуци Суда у Колмару

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица на простору бивше Југославије, изразила је огорчење и протест поводом одлуке суда у Француској да одбије захтев Србије за изручење ратног злочинца Рамуша Харадинаја. Председништво СУБНОР-а: Још један доказ непринципијелности.

"Срамна одлука Апелационог суда у Калмару, показала је, по ко зна који пут, да правде за српске жртве на Косову и Метохији, као и на читавом простору бивше Југославије, нема", наведено је у саопштењу.

Како кажу тиме је из земље, која се сматра европском колевком поштовања људских права, послата нецивилизована порука да право на правду не постоји за српске жртве и чланове њихових породица и да је некажњиво и дозвољено вршење масовних и бруталних злочина над Србима, какве је Рамуш Хајрединај починио на стотине на просторима КиМ у периоду од 1998. до 2001. године.

Наводе и да не пристају на успостављање праксе судова у националним европским судовима и међународним судовима, према којој правда није универзално право које припада свима, већ је у служби политике управљања кризом у земљама насталим распадом бивше Југославије. 

"Према тој нецивилизованој пракси, правда за српске жртве и чланове њихових породица је недостижна, она је ''колатерална штета'' такве политике, једнако као што су и српске жртве на КиМ, као и на читавом простору бивше Југославије, третиране као ''споредна штета'', трагичних збивања на том простору" речено је у саопштењу.

Координација је позвала власти у Србији да предузму све могуће правне, дипломатске и политичке кораке како би се Харадинај привео правди.

Председништво СУБНОР-а Србије оценило је да је одлука о неизручењу Рамуша Харадинаја Србији још један доказ непринципијелности појединих европских држава и кршења међународних прописа и правила.

У саопштењу СУБНОР-а наводи и да изазивање немира у Македонији прети и осталим државама у региону и каже да је ''уље на ватру'' долио суд у француском Колмару који је одбио крајње објективан захтев Србије да изрући Рамуша Харадинаја.

Како кажу, то у исто време прети, као опасан преседан, читавом европском континенту да се претвори у зону безакоња и легализовања најтежих злочина попут оних што су албански терористи током деведесетих година прошлог века починили српском и другим народима на КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво