Шабић: Омогућити новинарима увид у списе предмета "хеликоптер"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поднео је захтев Влади Србије да, у складу са законом, принудом обезбеди извршење решења повереника којим је Вишем јавном тужилаштву у Београду наложено да порталу "Танго сикс" омогући увид у списе предистражног поступка, вођеног поводом пада хеликоптера Војске Србије.

Након што је после 15 месеци преткривичног поступка Тужилаштво и јавно саопштило да кривичног поступка поводом те несреће неће бити, те одбило захтеве заинтересованих истраживачких екипа новинара за приступ информацијама, они су се жалили поверенику, који је нашао да су жалбе основане, саопштено је из Канцеларије повереника.

"Повереник је нашао да су жалбе две истраживачке екипе новинара, портала Танго сикс и Инсајдер основане и донео решења којима је наложио Вишем јавном тужилаштву (ВЈТ) да тражиоцима стави на располагање тражене информације, а ВЈТ, иако је било дужно да поступи по решењима повереника, није то учинило", наводи се у саопштењу.  

Уместо тога, наводи Шабић, обавестило га је да је "ставило предлог" Републичком јавном тужилаштву (РЈТ) да поднесе тужбе ради поништења решења повереника, те да је "поступање по налогу из решења повереника беспредметно".

"Тврдња да је извршење решења "беспредметно", без икаквог је основа у закону. Чак и да је РЈТ поднело тужбу, то по закону, само по себи не би повлачило одлагање извршења решења, а одлагање је, до окончања поступка по тужби, посебном одлуком могао наредити једино суд. РЈТ, у року у коме је то уопште могуће, није поднело тужбу за поништај решења повереника, али ВЈТ чак ни након тога није поступило по налогу, који је по закону за њега обавезујући.

Шабић је навео да ће, независно од чињенице да досадашња пракса Владе указује на то да она неће извршити своју законску обавезу, доследно примењивати мере које закон предвиђа и чија је примена његово право и обавеза и још једном упозорио да поступање ВЈТ представља вишеструко грубо кршење закона и вређање права јавности.

"Грађани, односно јавност, имају неспорно право на информације о раду свих органа власти, укључујући информације о одлукама које ти органи доносе на основу дискреционих овлашћења. Право је тужиоца да одлучи о томе да ли ће или не предузимати гоњење за неко кривично дело, али је, будући да одлуку доноси у оквиру јавне функције, његова обавеза да разлоге на којима се таква одлука заснива учини доступним јавности", наводи се у саопштењу.

Такође, Шабић истиче да би Тужилаштво морало бити свесно да неизвршавањем те обавезе, у конкретном случају, "осим што крши закон и врши кажњиве прекршаје, још и додатно потхрањује и иначе у јавности присутне сумње у самосталност, исправност и законитост његовог деловања".

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво