Ко ће с ким у коалицију после локалних избора

Према првим резултатима локалних избора који су одржани у пет општина у Србији, листе око СНС-а освојиле су највише гласова у Врбасу, Косјерићу, Ковину и Оџацима, док је у Зајечару највише гласова освојила листа "Бошко Ничић – Покрет за Крајину". Напредњаци кажу да победа на локалу показује да грађани препознају рад Владе у претходном периоду. Спремни су, кажу, да разговарају о формирању власти у свим општинама у којима немају већину.

Четири победе и једно друго место – резултатом на локалу, у табору напредњака задовољни.

"Грађани су препознали бригу државе и Владе за ове локалне самоуправе и можемо слободно да кажемо да су ово само формално били локални избори. Ово су били и избори на којима се изнова потврдило колика је популарност, углед, ауторитет Александра Вучића код грађана ових општина", каже Александар Мартиновић из СНС-а.

Са више од половине освојених гласова, у Оџацима имају већину. У Ковину иза себе су оставили партнере из Владе – СПС и ЈС, а у Врбасу опет социјалисте и коалицију СДС–ДС–ЛСВ. Напредњацима је поверење дала и трећина Косјеричана, док су Зајечарци највише гласова дали листи коју предводи бивши градоначелник Бошко Ничић.

"С једне стране, срећан сам. С, друге стране знам шта чека оног ко формира власт у Зајечару – један хаос, несређено стање, уништене институције", каже Бошко Ничић, лидер листе "Бошко Ничић – Покрет за Крајину".

Ко год да жели тај посао, мораће у коалицију. Ничић, каже, спреман је на разговоре, али не на компромисе.

"Савези са људима који су до јуче били са мном, а онда из личних интереса то напустили да би сачували своје привилегије, мислим да би то било као кад бих пљунуо грађанима у лице", каже Ничић.

Напредњаци ће, осим у Оџацима, партнера морати да траже у свим другим општинама. Одлуку ће заједно доносити градски одбори и централа странке – кажу, у интересу грађана.

"Убеђен сам да ћемо, где год будемо формирали локалну власт, водити исту ону политику коју водимо на нивоу Србије, а то је политика развоја, привлачења инвеститора, отварања радних места, обнова путева, школа, болница, домова здравља, улагања у села", каже Мартиновић.

У Ковину и Косјерићу гласало се редовно, док су у Зајечару, Врбасу и Оџацима одржани ванредни избори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво