Сијарто: Србија заслужује чланство у ЕУ

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да би за Мађарску било неприхватљиво ако било која земља чланица или институција Уније блокира или успори Србију на том путу.

Петер Сијарто је у Суботици, где је присуствовао потписивању уговора о помоћи војвођанским пољопривредницима и малим и средњим предузећима са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, рекао да је интерес свих Мађара, са обе стране границе, да Србија што пре постане чланица ЕУ.

Истичући да та земља подржава процес придруживања Србије, Сијарто је подсетио да су већ послали два саветника као помоћ преговарачком тиму Србије.

"За нас би било потпуно неприхватљиво ако било која држава чланица или било која институција у Бриселу блокира или макар успори тај процес. Мађарска ће у Бриселу учинити све да се тај процес убрза", рекао је Сијарто за Танјуг.

Додао је да Мађарска подржава циљ Владе Србије да затвори преговоре до 2020. године и подвукао да Србија заслужује чланство у ЕУ.

Сијарто је приметио и да је начин на који се Србија односи према мађарској мањини пример за целу ЕУ.

Министарка Јоксимовић је истакла да је Мађарска важна земља Централне Европе, а Београд–Будимпешта важна стратешка линија Централне Европе.

Како је рекла, драгоцена је помоћ Петера Сијарта и целе мађарске владе на челу са Виктором Орбаном, који нас подржавају на ЕУ путу.

"То је једини исправан пут да земља која показује реформе и напредак буде на адекватан начин третирана у процесу ЕУ интеграција", рекла је Јоксимовићева.

Изразила је уверење да ће Србија имати подршку Мађарске за отварање поглавља, за која смо спремни, до краја јуна, додајући да ми радимо све што је до нас да будемо спремни.

"Драгоцено је да имамо овакву подршку наших комшија и сад већ можемо говорити о стратешком партерству Србије и Мађарске", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво