Помоћ Мађарске за војвођанске пољопривреднике и предузетнике

У Суботици су потписани уговори о додели помоћи за близу 3.800 војвођанских пољопривредника и микро и малих предузећа, коју им преко Фондације "Просперитати" пружа Влада Мађарске.

Потписани су уговори о додели бесповратних средстава за војвођанске Мађаре који имају двојно држављанство, за набавку механизације и машина, и машина и опреме за микро и мала предузећа, као и 60 уговора за вишегодишње засаде.

На свечаности потписивања, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да се осећа срећно и задовољно што је Србија земља у којој је сваки грађанин пођдједнако вредан, у којој су сви пријатељи, сарадници и комшије.

"То је добро за економски развој и напредак Србије, у којој није важно да ли сте Србин, Мађар или неке треће националности. То је оно што треба да нас мотивише и Србија ће увек бити отворена за сарадњу", рекла је Јоксимовићева обраћајући се присутнима у Хали спортова у Суботици.

Посебно је подвукла чињеницу да је Србија веома унапредила билатералне односе са Мађарском и пренела шефу мађарске дипломатије Сијарту поздраве Владе Србије и премијера и изабраног председника Александра Вучића.

Како је рекла, стално када се говори о региону, говори се о Западном Балкану, али Мађарска, пре свега, али и Румунија и Бугарска, за нас су важне земље за сарадњу.

Због тога, додала је, не морамо стално да се враћамо у прошлост и да говоримо само о земљама бивше Југославије када говоримо о региону.

"За мене је Будимпешта била центар Централне Европе и Београд и Будимпешта треба да развију снажну линију сарадње, а ви који сте овде сте најбољи посредници и најбољи начин да односе развијамо и продубљујемо", поручила је министарка за европске интеграције.

Истакла је да ће додељена средства помоћи мађарским породицама, којима ће донети стабилност и напредак, али ће, приметила је, и Србија имати много од тога, јер ће тај новац бити у земљи, плаћаће се порез, развијаће се предузећа, биће добављача, извођача радова...

"Сви ћемо имати користи од вашег малог и средњег бизниса", рекла је Јоксимовићева.

Истакла је да је један од приоритета Владе Србије равномерни регионални развој, што је значајно и у контексту европских интеграција наше земље, будући нам да су нам на располагању различити фондови ЕУ, претприступни и прекогранични.

Важно је, додала је министарка, да улажемо у заједничке интересе, за напредак свих.

Јадранка Јоксимовић је још једном захвалила Сијарту на подршци и извинила што се није обратила на мађарском, те обећала да се дати све од себе да каже нешто и на том језику, из поштовања према њему, али и због свих Мађара који живе у Србији, јер то показује искрену жељу за сарадњом.

"Ја већег пријатеља у европским интеграцијама од Сијарта немам, а ни Србија, и на томе смо вам захвални. Ми Срби можемо много да научимо од Мађара, како се поштује национални идентитет и култура, оснажује економија од стране матиче, свака част. А ми остајемо пријатељи и свакако ћемо још висе развијати сарадњу", поручила је Јоксимовићева.

Мађарски министар Петер Сијарто је рекао да је за ту земљу веома важно да јача мађарску националну мањину у Војводини, где они и живе, те додао да то омогућава тренутно велико пријатељство Србије и Мађарске.

"Пре неколико година донет је у Мађарској програм економског развоја, али су у последњих неколико година лидери са обе стране границе били храбри, уложили заједничке напоре, креирали истинско пријатељство и учинили тај програм могућим. Издвојено је 20 милиона евра за мала и средња предузећа и пољопривреднике у Војводини, јер је то кључ за развој мађарске мањине", навео је Сијарто.

Најавио је наставак процеса давања помоћи до 2018. године, а следећа фазу биће за младе брачне парове који желе да купе куће и земљу да се баве пољопривредом.

"Тиме добијају и мађарска мањина и Србија, јер су они који добијају помоћ држављани Србије, али доприноси и јачању сарадње Србије и Мађарске", оценио је мађарски министар.

Посебно је подвукао да је трговиснка размена Србије и Мађарске две милијарде евра на годишњем нивоу што је, 71 одсто више него 2010. године.

"То показује да је размена и сарадња све боља", рекао је Сијарто.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор захвалио је министарки Јоксимовић на отворености српске владе, без које не би било могуће урадити све оно што је до сада урађено.

"Данас би се могло рећи да се то подразумева, али гледајући дурге мађарске заједнице у околним земљама, где су мањина, ово је нешто што је за нас нормално, али генерално уопште није", рекао је Пастор.

Истакао је да је ова помоћ значајна за војвођанске Мађаре, али и за привредни и друштвени опоравак Србије, јер ће Мађарске породице у покрајини своју егзистенцију обезбедити овде, плаћати порез, а тиме допринети повећању БДП-а и бољем животном стандард грађана.

Пре потписивања уговора, министри Јадранка Јоксимовић и Петер Сијарто разговарали су на састанку о билатералним односима и сарадњи Србије и Мађарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара