Вулетић: Протести противречни, циљеви нејасни

Протести који се дешавају протеклих неколико дана противречни су, а њихови циљеви нејасни, оцењује социолог Владимир Вулетић.

Он указује да су водеће поруке протеста речи попут демократије и владавине закона, а ако бисмо се држали управо тих вредности, видело би се, примећује, да све то нема много смисла јер је чињеница да су избори протекли у складу са законом и да није било већих пропуста.

"Не могу се резултати избора мењати ван процедура и закона, у том смислу је сам протест противречан. С друге стране, ако посматрамо цео процес са становишта демократије, јасно је да та група људи која је дефакто мањина не може да одлучује о резултатима избора, јер то није демократски", рекао је Вулетић Танјугу, коментаришући протесте младих након завршетка избора.

Он је навео да још нису јасни захтеви демонстраната нити на шта се они конкретно жале, али да је оно што се може чути пре свега усмерено против јавног сервиса, али и против целокупне медијске ситуације.

"Тешко је без детаљнијег истраживања рећи ко су тачно људи који учествују у протестима. У сваком случају очигледно је реч о младим људима, студентима и средњошколцима, али и познатим личностима које су учествовале у кампањама опозиције, пре свега Саше Јанковића, али и других", казао је Вулетић.

Он истиче да су у идеолошком смислу учесници протеста прилично диференцирана група, и да њихова критика, која је пре свега усмерена на медије, ствара одређену зебњу: "Јер, на основу података којима располажем, чињеница је да млади људи готово и да не гледају телевизију, па је интересантно да критикују оно што не познају добро, тако да бих рекао да има много противречности везаних за овај протест".

Вулетић сматра да су протести једна врста групне солидарности са појединим "лидерима мишљења", и не верује да међу учесницима има много оних који нису учествовали у изборном процесу, јер је политичка затвореност нешто што подразумева да нисте учествовали ни у изборима.

Вулетић сматра да би, ако бисмо питали неког обичног учесника протеста да ли је протест организован – он био изненађен, и у том смилсу то јесте била спонтана акција преко друштвених мрежа.

"Мислим да учесници немају велику свест о политичким активностима, али су усмерени у једном негативном правцу. Зашто? Зато што млади људи јесу често склони да своје мишљење формирају на основу окружења, а без непосредног искуства", објашњава Вулетић.

Он сматра да ово није ништа ново и да млади људи који учествују нису хулигани већ да је реч о потреби да се с времена на време испољи један степен агресивности.

Добро је, каже, док се то држи на нивоу који не подразумева да агресивност добија објективан карактер у смислу разбијања, бацања...

Сматра да се ипак може говорити о извесном степену организације, због чињенице да су протести истовремено почели у неколико градова и да онда морају бити макар "полуорганизовани".

"Видимо да поједини политичари на друштвеним мрежама покушавају да учесницима сугеришу одређене циљеве, али то може бити повод да учесници, ако виде да се њима отворено манипулише, престану са овим активностима. Али докле год је та манипулација, да тако кажем, прикривена, док се позива на опште вредности, пре свега либералне, учесници имају осећај да је то што чине спонатно", закључио је Вулетић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво