Нови протест због изборних резултата

У више градова и места одржан је протест студената због победе Александра Вучића на изборима за председника Србије.

Протест у Београду је уз звуке пиштаљки почео око 18 часова испред Дома Народне скупштине, одакле су окупљени кренули у протестну шетњу.

Окупљени су узвикивали пароле против Александра Вучића, а позив на протест упућен је преко групе "Протест против диктатуре" на друштвеној мрежи Фејсбук

Колона је током протестне шетње прошла Теразијама ка Тргу републике, а затим су наставили Македонском и Таковском улицом. Након тога, колона је прошла Кнез Милошевом и Немањином до Славије, те Улицом краља Милана.

На тој траси застали су пред седиштима редакција "Информера" и "Политике". 

Колона је прошла и поред седишта Републичке изборне комисије и зграде Председништва Србије.

Демонстранти су протестовали и испред зграде РТС-а у Таковској улици, a потом наставили до зграде Владе Србије.

Саобраћај у главним градским улицама био је блокиран током проласка колоне.

И у Новом Саду су се студенати и други окупили у кампусу Новосадског универзитета, а на самом почетку протеста било је мањих инцидената, јавља Бета.

И у центру Ниша било је окупљања и протестне шетње централним градским улицама. На протесту није било видљивих страначких обележја, а у полицији су рекли да све протиче мирно, јавља дописник РТС-а.

Скуп под називом "Протест против диктатуре" почео је и у пешачкој зони у Крагујевцу, а потом су махом млади људи, ученици и студенти, прошетали до Скупштине града, јавља дописник РТС-а. На скупу није било страначких обележја.

Слични скупови одржани су и у Зрењанину, Суботици, Јагодини, Бору, Краљеву, Лесковцу, Врању, Власотинцу, Новом Пазару, преносе агенције.

Раније данас у Чачку је одржан протест омладине, студената и средњошколаца, због резултата председничких избора. Танјуг јавља да су се протесту придружили и поједини професори, а да га је организовала Демократска омладина Чачка, путем Фејсбука.

Агенција Бета је у 21.30 јавила да су се окупљени у Београду пробили скоро до улаза у Дом Скупштине, а да је кордон полиције са шлемовима спречио њихов даљи пролазак. Окупљени су узвикивали "Кога браните" и "Спустите пендреке", а полиција није реаговала. 

Није познато ко су организатори протеста и нико са протеста се досад није званично обратио ни у једном граду. 

Александар Вучић, који је изабран за председника Србије на изборима 2. априла, рекао је раније данас да је Србија демократска земља у којој свако има право да буде срећан или несрећан због изборних резултата, као и да је све у реду док је мирно и док се само виче и изражава став "за" или "против".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара