Протест Албанаца због повратка Срба у Љубожду

У селу Љубожда на Косову и Метохији данас је протестовала група Албанаца због повратка Срба у ово село надомак Истока. Канцеларија за КиМ позива Албанце да превазиђу стереотипе и омразе.

У Министарству за заједнице и повратак речено је Танјугу да је протест протекао без инцидената и да су за време окупљања Албанаца Србе повратнике чували војници Кфора и Косовска полиција.

У село Љубожда код Истока на КиМ пре три дана вратило се 13 српских породица које су из овог села протеране пре скоро 18 година и који заједнички, у једном објекту, чекају обнову и изградњу својих домова.

У Министарству за заједнице и повратак, којим руководи Далибор Јевтић, речено је да окупљање Албанаца у Љубожди забрињава и да шаље лошу проуку, не само Србима који су се вратили у ово село, него свим расељеним лицима.

Министарство за повратак и заједнице биће у сталној координацији са Кфором и полицијом како би се повратницима који су се на Косово вратили након 18 година обезбедила потпуна безбедност, наводе из МЗиП.

Канцеларија за КиМ саопштила је да је протест групе "пропагандом заведених Албанаца" у Љубожди доказ да Косово и Метохија мора да пређе још дуг пут до мултиетничког друштва у којем ће сви грађани бити третирани једнако.

Канцеларија наводи да поједини Албанци на Косову и Метохији "на веома погрешан начин каналишу своје незадовољство катастрофалном социјално-економском ситуацијом, чију последицу једнако осећају и Срби и Албанци".

Не може бити ни мултиетничког друштва, ни складног суживота, ни европске будућности, ни економског напретка на територији на којој се бележи нижа стопа повратка расељених него на најкрвавијим афричким постконфликтним подручјима, наводе у саопштењу из Канцеларије за Косово и Метохију.

"Позивамо Албанце на Косову и Метохији да поштују своје српске комшије и да учине одлучујући корак ка превазилажењу стереотипа и омраза из прошлости", наводи се у саопштењу из Канцеларије за Косово и Метохију.

У селу Љубожда на Косову и Метохији данас је почела обнова објекта у којем ће привремено боравити расељени Срби из овог села код Истока док им не буду обновљене и реновирање куће.

У селу Љубожда до доласка Кфора и УНМИК-а на Косово и Метохију 1999. године живело је око 40 српских породица које су потом протеране у централну Србију. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво