Стручњак Маршаловог фонда: Утицај Русије највидљивији у Србији и Црној Гори

Сувише је рано говорити о томе хоће ли нова америчка администрација под вођством Доналда Трампа мењати политику према Балкану, сматра стручњак за овај регион немачког Маршаловог фонда Дерек Чоле и указује на утицај Русије који је, како тврди, све видљивији, посебно у Србији и Црној Гори.

Дерек Чоле каже да, колико он зна, Доналд Трамп још ништа није говорио о Балкану, а кључни људи који би били одговорни за овај део Европе још нису именовани. Нема, каже, ни политичких изабраника који би покривали Европу.

"Сама та чињеница иницира да се у политици САД према Балкану неће ништа битно мењати. Ако промена и буде, не верујем да ће оне бити значајне. Али сачекајмо да се изврше постављења. Онда ћемо знати више", рекао је Чоле за Јурипијен Вестерн Балканс.

Према његовим речима, односи САД – Русија обликоваће одговоре на многа питања, укључујући и Балкан.

"Али то није једина непознаница. Односи нове администрације САД с Европском унијом не изгледају добро. А ЕУ је изузетно значајна за Балкан. Можда ту дође и до промене и неслагања с две стране Атлантика. Ако би се, пак, мимоилажења Вашингтона и Брисела наставила, то не би било добро за Балкан", оценио је.

Упозорио је да је утицај Русије на Балкану све већи и да се штетности тога све јасније виде.

На посебном удару су, истиче, Србија и Црна Гора.

"Добро је да се у САД данас више обраћа пажње на руско деловање у том делу Европе. Американци су, уосталом, на свом тлу искусили како изгледа када се Русија меша у процесе у једној држави. То ми даје наду да би се могло више радити заједно на сузбијању тог негативног руског утицаја", рекао је Чоле, а преноси сарајевски Дневни аваз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво