"Србија остварила значајан напредак ка ЕУ"

Саветник европског комесара за проширење и суседску политку Јоханеса Хана, Франц Шаусбергер оценио је да је састанак шест премијера Западног Балкана у Сарајеву од историјског значаја и додао да је Србија остварила значајан напредак на путу ка ЕУ.

Франц Шаусбергер је у изјави Танјугу, после сусрета шефова влада држава Западног Балкана, рекао да се слободно може говорити о историјском скупу, јер је било могуће да се у региону састану премијери региона.

Саветник за Западни Балкан комесара Јоханеса Хана сматра да је регион у последње време направио значајан напредак.

"Иако сви знамо за проблеме, испод површине проблема, који су очигледни и који воде ка политичким дискусијама, има много позитивних догађаја и напретка", нагласио је Шаусбергер.

Европа је, како је подвукао, стварно заинтересована за процес европске интеграције Западног Балкана, поручујући да то у региону треба буквално схватити.

"Последњи Савет ЕУ се бавио том темом, пошто је председник Савета Доналд Туск Западни Балкан ставио на дневни ред. Верујем да је Хан један од оних који стално доказују да је ЕУ веома заинтересована за напредак у правцу ширења на Западни Балкан", рекао је саветник за Западни Балкан комесара Хана.

Према његовим речима, за даљи напредак, неопходно је да се настављају овакви догађаји као у Сарајеву, да се састаје "шесторка" са или без учешћа Европске комисије.

"Постоји и идеја заједничког тржишта шесторице. То је нешто што није завршено, али је посебно у привреди важно да се настави тим путем", рекао је Шаусбергер.

Упитан како оцењује напредак Србије на путу у ЕУ, Шаусбергер је навео да је остварен велики напредак.

"Мислим да је посебно под премијером Александром Вучићем, који жели да Србија буде стабилизујући фактор у региону, направљен напредак. Србија је важан фактор и верујем да цела Европа може да установи позитиван рад и напредак који је остварила земља под премијером Вучићем", истакао је Шаусбергер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво