Вучић: Лепо се испричамо, а после самита опет свађе и сукоби

Добро је што ће председници влада на самиту донети још једну декларацију, али се прибојавам да ће након самита опет почети свађе и сукоби, рекао је премијер Александар Вучић у Сарајеву. У обраћању на самиту премијера са Западног Балкана, замолио је домаћине да не називају све присутне представницима држава, јер ни он то не ради. Вучић указао на пет спорних ствари са Приштином на које мора да упозори.

"У питању је сентимент Србије, и ово не говорим због кампање", рекао је Александар Вучић на самиту у Сарајеву, пошто је Иса Мустафа представљен као представник државе Косово, иако нигде нису истакнути симболи ни застава Косова.

"Да сам ја у БиХ говорио нешто, називајући још некога земљом, као што се овде говори о држави Косово, а мислим да је ни Босна није признала, а и да ЕУ мора да има неутрални статус, ви бисте сви напустили овај скуп", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да он неће напуштати скуп јер мисли да је важно да се разговара о стварима које ће нас спајати, али да хоће да укаже на "различите сентименте" кад је Србија у питању.

"Све може да се изговори против Србије, Србија то мора да прећути и то тако може докле год хоће, како хоће. Ово не говорим због кампање, јер се у кампањи нисам радовао ни на један начин одбијању тужбе за геноцид БиХ, нити било шта слично, јер желим најбоље пријатељство с БиХ и свима овде присутнима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су њихови односи на скуповима добри, јер, како је приметио, тада се прича о економији, али је додао да када се скупови заврше креће прича искључиво о политици или, додао је, "не причамо уопште".

"Лепо што ћемо да изађемо са још једном декларацијом, дивне су нам фотографије, фризуре су нам супер, само што чим се заврши и прође данашњи дан опет ћемо да имамо свађе, сукобе и то ће да буде најпопуларније у свим нашим градовима", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да би регион можда, да је урађено више по питању економског спајања, имао мање проблема у слању другачијих порука нашим народима.

У том контексту, подсетио је да су земље региона још пре три године у Берлину договориле изградњу аутопута Београд–Ниш–Приштина–Драч, односно 77 километара од Ниша до Мердара и око 44 километара од Подујева до Приштине. 

"То је 120 километара. Ми смо завршили физибилити студију, и ништа више од тога", нагласио је Вучић и додао да је слично и у другим областима.

Додао је и да сви у региону верујемо у перспективу ЕУ, да се надамо, али и да у Србији више нико не помиње датуме, а да му се чини да је тако и у многим другим земљама Западног Балкана.

"Волео бих да је европска перспектива нешто јаснија", поручио је српски премијер, додајући да Србија жели да регион види као јединствен простор, иако, приметио је, неки други то не желе.

Вучић је захвалио ЕУ на новцу који је пружила свакој земљи и тиме омогућила лакши живот. Премијер је истакао и да је Србија посвећена европском путу и да никада, и поред одређених проблема, свој стратешки циљ не мења.  

"Пет спорних ствари с Приштином, нико да реагује"

Премијер Вучић каже да се у односима Београда и Приштине догодило у последњих десетак дана пет ствари на које мора да упозори, иако не очекује неку реакцију, али упозорава да је и то показатељ да неки људи очигледно овај простор не виде као простор заједничког деловања и рада.

Вучић је на састанку нагласио да треба недвосмислено адресирати проблеме и о њима отворено говорити, приметивши да је Србија увек критикована гласно, "неретко и прегласно", а када постоји сагласност да Србија није одговорна за нешто, то се или ставља под тепих или тихо изговара, да се неко други негде не би наљутио.

Како је рекао, он не тражи ни закључак, помоћ нити подршку по том питању, али каже да мора да изнесе пет ствари које су се догодиле у последњих десет дана у односима између Београда и Приштине.

Најпре је то иницијатива за стварање војске Косова, што је супротно Бриселском споразуму и нашем договору са НАТО-ом, затим декларација о прекиду дијалога Београда и Приштине, која, наглашава, није дошла из Београда већ из Приштине...

Ту је и захтев за узимање, односно отимање имовине СФРЈ, СРЈ, Србије, АП КиМ, "иако никада о томе нису желели да разговарају у Бриселу, пошто кажу да нема потребе да разговарамо".

То, како је навео, раде иако никада нису били ни део Бадинтерове приче ни многих других прича, поручио је Вучић.

"Нема везе, ми смо донели одлуку да то тако урадимо", одговор је Вучић на став Приштине.

Четврта ствар је стварање новог специјалног одељења за суђење Србима, додао је Вучић, запитавши каква је то додатна порука.

Пето је ноћашње хапшење председника општине Ранилуг, с образложењем да је носио плакате с ликом Вучића, а уз оптужбу да је тиме изазивао националну, верску и расну мржњу.

Он је додао да су председника општине ухапсили, одузели му аутомобил и оптужили га, како каже, "због чувеног, ваљда антиалбанског слогана: брже, јаче, боље", поручивши да није знао да су то толико опасне, тешке и ужасне речи.

Вучић је поновио да не тражи никакву реакцију већ да само жели да каже да се дешавају ствари које нису договорене, и такође и да није реаговао ни када је изостала реакција на то када је било јасно ко крши постигнуте договоре у Бриселу.

Према његовим речима, потребно је три сата, а некада и три минута да се договор прекрши.

Договоримо се да не излазимо у јавност са оним што је било у преговорима, а тај договор потраје колико им треба да се спусте низ четири спрата и стигну пред новинаре, и све погазе, објаснио је Вучић.

"То је истина, шта ко год мислио. Нека ме неко демантује од присутних, имам доказа", рекао је Вучић.

Он је подвукао да о томе говори зато што је очигледно да неки људи не могу да виде овај простор "не могу рећи јединственим", али као простор у коме треба заједнички да делујемо и радимо у будућности.

Што се Србије тиче, ми то желимо и уложићемо огромну енергију да се то оствари, истакао је Вучић.

"Србија није и неће да буде џак за ударање" 

"Хоћу да кажем да Србија није и неће да буде џак за ударање, јер то никоме не радимо", рекао је Вучић и додао да сваку реч меримо 50 пута пре него што изговоримо БиХ или било шта везано за БиХ, стотину пута пре него кажемо било шта о Црној Гори, сваку реч милион пута пре него што кажемо ишта око Македоније, "а неки не мере ниједну коју изговоре о том питању".

"Сваки пут меримо сваку реч и о ономе шта ћемо да урадимо у разговорима са Приштином и тешко да ћете да ми нађете неке замерке..."

"Што се тиче односа са Албанијом, све иде у добром правцу, све је више послова које развијамо и верујем да ће се то наставити", рекао је премијер.

У том смислу, Вучић је замолио ЕУ да се успостави одређена врста сталног дијалога и сталних унапређења наших односа, "јер до пре три године и Берлина још нисмо видели те километре путева ни хиљаде страница документације које је требало да решимо, а надам се да ћемо то успети да решимо".

"Сматрам да можемо да имамо још ширу и већу пподршку од ЕУ, у смислу јачања полтичке агенде и недвосмислене политичке подршке за све нас, јер мислим да је то један од начина за умиривањем и смиривањем политичких тензија", навео је Вучић.  

Јединствено тржиште за ниже цене и већу запосленост 

Јединствено тржиште Западног Балкана довело би не само до веће производње и конкурентности производа из региона већ и до нижих цена, веће запослености, а у кајњој линији и до повећања националних доходака сваке од чланица, поручио је Вучић.

Вучић је, у уводном обраћању на састанку премијера држава Западног Балкана у Сарајеву, рекао да је поносан што је са Западног Балкана и истакао да овде живе добри људи који могу да остварују и већи економски раст од већег дела централне, источне и западне Европе.

Како је објаснио српски премијер, предност стварања јединственог тржишта јесте, пре свега, ширење тржишта, које би од малих, расцепканих, појединачних тржишта, створило велико од готово 20 милиона потрошача различитих роба и услуга.

"Имате ту и коришћење ефеката економије обима, који настају као последица ширења тржишта, а који подразумевају не само већу производњу већ и ниже цене, што је изузетно важно за становништво. То доводи до веће конкурентности производа из региона, а што је сада често ограничавајући фактор услед високих цена и недовољних производних капацитета", рекао је Вучић.

Он је истакао да би се таквим тржиштем повећала конкуренција, ефикасност предузећа и степен иновативности.

"Долази и до повећања обима трговине међу чланицама, до повећања производне специјализације, боље алокације ресурса, повећања производње и запослености унутар тог тржишта, а у крајњој линији и до повећања националног дохотка сваке од чланица", сматра Вучић.

Председник Владе Србије констатовао је да су државе Западног Балкана кроз Централноевропски уговор о слободној трговини (ЦЕФТА) постигле значајне резултате, али да би јединствено тржиште било виши ниво интегрисаности.

"Бесмислено је да наши камиони који извозе млеко и јогурт из Србије у Бих, и обрнуто, морају да чекају по 15-20-30 сати на границама, јер ту кроз материјалне и оперативне трошкове изгубимо и до седам одсто укупне цене робе коју превозимо, на месту које је можда 50 или 100 километара удаљено. Сличан случај је и са Црном Гором и Македонијом, као и између Београда и Приштине", навео је Вучић пример како тренутна ситуација штети привреди у региону.

"Ниш идеалан за наредни састанак Берлинског процеса"

Премијер Вучић је на самиту предложио учесницима да Ниш буде следећи град, након Трста, у којем ће се састати премијери региона, а у оквиру Берлинског процеса.

Састанак у Трсту предвиђен је за јун, а Вучић каже да би волео да наредни састанак буде у "једном специфичном месту".

"Наравно, то је моја жеља, претпостављам да неће бити прихваћено да град Ниш у Србији буде домаћин", навео је српски премијер.

Како је објаснио, волео би да, након Берлина, Беча, Париза и Трста, састанак буде у Нишу, јер је тај град близу и Скопља, и Приштине, и Тиране. Он то сматра веома важним зато што би, како каже, требало да одмакну радови на ауто-путу Ниш–Приштина.

"Да покажемо и своју везу са Бугарском и оним што смо урадили, и мислим да би то био добар пример, и то је моја идеја", предложио је Вучић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара