Тачи: Косово формира војску без обзира на НАТО и САД

Косовски председнк Хашим Тачи поручио је да ће Приштина без обзира на реакцију НАТО-а и САД наставити да ради на промени мандата Безбедносних снага Косова у оружане снаге.

Тачи је у интервјуу за Радио Слободна Европа рекао да је Предлог закона о Безбедносним снагама Косова (БСК) којим би те снаге као функцију имале и одбрану суверенитета и територијалног интегритета Косова, у потпуности у складу с Уставом и законима које је Косово израдило и усвојило "заједно са међународном заједницом".

Америчка амбасада у Приштини упозорила је да ће САД преиспитати билатералну сарадњу ако власти у Приштини промене мандат БСК "без уставног амандмана", док је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да је узнемирен предлогом да се створе оружане снаге Косова.

Тачи је казао да Безбедносне снаге Косова не представљају ризик по Балкан већ да Балкану прети опасност од "руских војних база у Србији, од руских 'мигова' и руских маневара у Србији".

"Ја сам и данас разговарао са генералним секретаром НАТО-а, коме сам јасно нагласио вредности, оквир и будућу визију Безбедоносних снага за трансформацију из једне цивилне у оружане снаге за Косово", рекао је Тачи.

Тачи је додао да захваљује "НАТО-у што се јасно изјаснио да су институције Косова оне које одлучују о будућности Безбедносних снага Косова".

"Али исто тако желим да нагласим да је овај ангажман у потпуности координисан и има потпуни политички концензус на Косову, и потпуно је транспарентан пред међународном заједницом. Није у питању једнострано деловање. Али ако нека земља мисли да ово треба да се координише са Србијом, тако нешто се неће десити", поручио је Тачи.

Тачи је додао да је јуче у телефонском разговору од премијера Србије Александра Вучића "затражио да изврши притисак на српске представнике да се врате у косовске институције, како би дошли до уставних промена о Безбедносним снагама".

"Не можемо да постанемо део НАТО-а без оснивања војске. Чекали смо три године на српске посланике и они су се изјаснили јасно да никада неће гласати за формирање војске Косова, јер су под утицајем Београда. Сада смо принуђени да наставимо са планом Б, изменом закона, што је у потпуности у складу са Уставом Косова", рекао је Тачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво