Први извештај Антонија Гутереса о Косову

Посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога слаби, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја, оцењује се у првом извештају новог генералног секретара УН о раду УНМИК-а. Антонио Гутерес позива лидере обе стране на уздржавање од запаљиве реторике. Савет безбедности УН ће извештај разматрати у понедељак.

Извештај, којим је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године Савет безбедности УН разматраће у понедељак, 27. фебруара.

У извештају се наводи да су током тог периода тензије између Приштине и Београда достигле "забрињавајуће нивое, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима".

Генерални секретар светске организације Антонио Гутерес указује да није постигнут јасан напредак кад је реч о успостављању Заједнице српских општина, што је, како наводи, "кључан аспекат споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ".

"Жалосно је што посвећеност и Београд и Приштине напредовању дијалога изгледа слаби, делимично услед преокупираности домаћим политичким питањима. Губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације, који је у интересу обе стране, дође до застоја и потенцијално назадовања", истиче се у извештају који је објављен на сајту УН, а носи датум 6. фебруар.

Изражава се и забринутост због, како се наводи, растућих тензија и ескалирања међусобног оптуживања који су карактерисали односе између Приштине и Београда током последњег квартала, посебно, јер се то догађало у тренутку јачања етничких напетости и заоштрене политичке реторике у ширем региону.

"Позивам лидере обеју страна да буду опрезнији и уздржанији у изношењу јавних ставова, да избегавају запаљиви језик и своје ставове износе искључиво мирним путем и кроз одговоран дијалог", поручује генерални секретар.

Гутерес оцењује да је нарочито тенденција ка претварању мање значајних питања у теме жустрих расправа, у тежњи ка стицању тактичке предности или домаћих поена, допринела погоршању односа Београда и Приштине.

"Код неких лидера видим примере искрене посвећености, храбрости и визије о бољој будућности, без приступа који ником није од користи и који подрива истинске интересе народа којима они служе. Сматрам позитивним примере лидерства на свим нивоима управе и надам се да ће такви примери бити поновљени и чешћи током године која је пред нама", стоји у извештају.

Генерални секретар УН позива обе стране да се придржавају споразума које су већ постигле у процесу дијалога под посредовањем ЕУ, "у доброј вери и без неприкладних одлагања".

"Подсећам лидере да напредак није неизмењив и да, ако процес не крене напред, или ако не буду обезбедили опипљива побољшања која народ у потпуности очекује, постоји ризик од назадовања, што може бити опасно", наводи се у извештају.

Генерални секретар примећује да се и даље одлаже примена споразума о слободи кретања возила, укључујући одредбу која се тиче узајамног прихватања ознака на регистарским таблицама, што је према првобитном плану требало да ступи на снагу 15. новембра.

У извештају се напомиње да је у обухваћеном периоду постигнут известан напредак у примени споразума постигнутих у оквиру дијалога, посебно у области интегрисања судства, слободе кретања и телекомуникација.

Подсећа се, између осталог, да су представници и званичници косовских Срба обуставили учешће у владајућим институцијама као одговор на нови закон о Трепчи, као и да је Приштина осудила изградњу зида код моста у Северној Митровици, али се напомиње да упркос очитим тензијама на политичком нивоу, нема напетости унутар заједнице у Северној Митровици.

Наводи се и да је бивши лидер ОВК и садашњи лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај ухапшен у Француској 4. јануара по Интерполовој потерници на захтев Србије, те да је то изазвало гневне одговоре и косовских политичких лидера и делова јавности на Косову.

Такође се подсећа да су тензије између Београда и Приштине додатно екслаирале када је Београд увео нову железничку линују до Северне Митровице и воз са бојама српске заставе и натписом "Косово је Србија", због чега је косовска полиција распоредила специјалне јединице и оклопна возила, након чега су се политичари обе стране међусобно оптуживали, а ратоборни језик "запалио" јавно мњење.

Унутар Косова, констатује генерални секретар УН, напети односи између владајућих и опозиционих странака као и између странака унутар владајуће коалиције спречили су напредак по питању многих владиних циљева, укључујући ратификацију споразума о демаркацији са Црном Гором, а недовољан је и напредак у погледу борбе против корупције и организованог криминала.

У извештају се указује и да је, иако би осећања после сукоба увек требало признати и обезбедити ефикасне форуме за решавање питања губитака и притужби везаних за сукоб, право на безбедан и достојанствен повратак основно и неповредиво.

"Уједињене нације остају спремне да подрже повратак, помирење и решавање питања тешког наслеђа сукоба на Косову", поручује се.

Такође се истиче да су косовске власти одговорне за одржавање владавине закона и обезбеђивања права на повратак, те да те власти морају да обезбеде да инциденти као што су они који су се догодили у Сувој Реци и Дечанима не буду преседан за систематско спречавање повратака.

Оцењује се и да је одсуство одговора јавних институција у инцидентима у Сувој Реци и Дечанима разочаравајуће.

Генерални секретар указује да је "од кључне важности да косовске институције испуне оперативне захтеве Интерпола и обнове пуну сарадњу са УНМИК-ом и Интерполовом Канцеларијом за везу, како би се обезбедило ефикасно ангажовање у међународним напорима спровођења закона".

Истиче и да УНМИК наставља да прати развој догађаја у вези са унапређењем и заштитом верског и културног наслеђа, и наводи да забрињава то што косовске власти упорно одбацују зхатев за издавање грађевинске дозволе за обнову српске православне цркве у Призрену.

Генерални секретар, такође, похваљује наставак конструктивне сарадње страна са његовим специјалним представником Захиром Танином, поручивши да Танин остаје странама на располагању како би помогао у мирном решавању спорова и неспоразума.

У извештају високе предстанице ЕУ за спољну политику и безбедност генералном секретару о активностима Еулекса у поменутом тромесечмом периоду наводи се да је изречен известан број пресуда у вези са раним злочинима и организованим криминалом, корупцијом и другим озбиљним злочинима.

Такође се наводи да је, према проценама Еулекса, Дивизија специјалних јединица косовске полиције "пружила одличан одговор, на нивоу стандарда ЕУ, у свим врстама интервенција" и да Јединица за верско и културно наслеђе оперише на задовољавајућем нивоу, уз напомену да постоји стална потреба за обезбеђивање осетљивих верских локација.

У делу извештаја генералног секретара о Канцеларији специјалног тужиоца и Специјалним већима, наводи се да је та канцеларија добила задовољавајућу помоћ од судских и полицијских власти у Приштини и Београду, али да специјални тужилац очекује и већу помоћ имајући у виду да се рад његове канцеларије убрзава.

Функцију генералног секретара УН је до 31. децембра 2016. обављао Бан Кимун, након чега га је на том месту, од 1. јануара 2017, заменио Антонио Гутерес.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво