Светски званичници честитали Вучићу Дан државности

Председник Владе Србије Александар Вучић примио је, поводом Дана државности, честитке многобројних светских званичника, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Честитке су Александру Вучићу упутили председници Кипра, Мексика, Индонезије, премијери Израела, Белорусије, Чешке Републике, Словеније, Грчке, Пољске, Украјине, Алжира, Румуније, Бугарске, Туниса и Камбоџе.

Премијер Израела Бенјамина Нетанјахуа, који је подсетио на дугогодишње пријатељске односе две земље и посвећеност Владе Србије борби против антисемитизма.

"Ове године се обележава 25. годишњица обнављања дипломатских веза између Израела и Србије. Поносан сам на достигнућа која смо остварили током претходних четврт века. Потписивање споразума између Србије и Израела о безвизном режиму 2009. године и Ваша историјска посета Израелу у децембру 2014. године, били су важне прекретнице у нашим односима, који су од тада још јачи," навео је Нетанјаху.

Нетанјаху је истакао да су посвећеност Владе Србије сећању на Холокауст и борби против антисемитизма, као и залагање премијера Вучића за доношење законодавства у вези са јеврејском имовином, још више су зближили две земље и изразио наду да ће ове године бити остварен значајан напредак оснивањем меморијалног центра за српске Јевреје који су страдали током Холокауста.

"И док прослављате национални дан, желим Вама и народу Србије наставак развоја, просперитета и успеха. Унапред се радујем даљем ширењу пријатељства и сарадње између наших двеју земаља у годинама које долазе“, наводи се у честитки израелског премијера.

Председник Владе примио је и честитку премијера Републике Белорусије Андреја Кобјакова, који је изразио уверење да ће договори постигнути током премијерове недавне званичне посете Белорусији допринети динамичном развоју сарадње две земље.

"Са задовољством истичем конструктиван карактер нашег недавног сусрета, који је прошао у атмосфери пријатељства и узајамног разумевања. Убеђен сам да ће договори постигнути током Ваше званичне посете Белорусији допринети динамичном развоју билатералне сарадње, уклкучујући и трговинско-економску сферу“, наводи се у честитки премијера Кобјакова.

Председник Кипра Никос Анастасијадес изразио је уверење да ће дугогодишње пријатељство између Кипра и Србије, као и блиска сарадња две земље, како на билатералном тако и на мултилатералном нивоу, наставити да јача у наредним годинама за добробит наших народа, и још једном потврдио да Влада Кипра чврсто подржава Србију у процесу евроинтеграција.

У својој честитки Вучићу, премијер Чешке Републике Бохуслав Соботка изразио је задовољство што се билатерални односи између две земље непрекидно развијају у духу партнерства и интереса вредности које делимо, поручивши да су свеобухватна сарадња и обострана подршка од изузетног значаја за наше две земље.

"Радује ме да сарадња Владе Словеније и Владе Србије битно доприноси развоју пријатељских и партнерских односа између две државе, што се огледа у бројним областима. Очекујем да ћемо реализовати договоре постигнуте на заједничком заседању влада у октобру 2016. и тиме додатно ојачати политичку и привредну сарадњу", поручио је председник Владе Словеније Миро Церар.

Премијер Грчке Алексис Ципрас изразио је уверење да ће његова недавна посета дати додатни подстицај за још ближу сарадњу наше две земље на темељима јаких историјских веза и пријатељства наших народа, истакавши да ће, у исто време, Грчка наставити да активно подржава напоре које Србија улаже како би се придружила Европској унији.

И председница Владе Пољске Беата Шидло је, у својој честитки, изразила задовољство због одличних односа Пољске и Србије што, како је навела, доказују чести контакти представника наших влада, привредника и грађана.

"Србија је остварила значајан напредак на путу евроинтеграција. Пољска је спремна за наставак сарадње са Србијом у области размене искуства и знања из свог претприступног периода. Високо ценимо и нашу сарадњу у регионалним структурама, у којој видимо извор безбедности и развоја Европе", нагласила је Шидло.

Честитавши Вучићу Дан државности Србије, председник Владе Украјине Володимир Гројсман поручио је да је Украјина заинтересована за продубљивање плодне сарадње између две државе у трговинској, економској, научно-техничкој и хуманитарној области.

"Користим овај радостан повод да бих Вам поновио да смо Влада Алжира и ја чврсто решени да са Вама радимо на јачању и ширењу билатералне сарадње, како би нашим односима дали нов импулс, прилагођен новим глобалним захтевима у складу са тежњама наша два пријатељска народа", истакао је у честитки Вучићу премијер Алжира Абеделмалек Селал.

Премијер Вучић примио је и честитке председника Мексика Енрикеа Пење Ниета, председника Индонезије Џокоа Видодоа, премијера Румуније Сорина Михаја Гриндеануа, вршиоца дужности председника Владе Бугарске Огниана Гердјикова, премијера Туниса Јусефа Чахеда и премијера Камбоџе Хун Сена, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво