Пријатељски односи Србије и ДР Конга

Министри спољних послова Србије и Демократске Републике Конго, Ивица Дачић и Леонард Ше Окитунду, сагласили су се да су односи те две земље пријатељски и изразили заинтересованост за унапређење сарадње, посебно у области одбране.

Дачић је на конференцији за новинаре после састанка с Окитундуом рекао да се те две земље међусобно подржавају у међународним институцијама, да је "Конго увек гласао у складу с интересима Србије" и да ће Србија увек чинити исто.

"Конго је много већа земља, али смо спремни да помогнемо колико год је то могуће. Србија се није придружила санкцијама које је ЕУ увела Конгу", рекао је шеф српске дипломатије и изразио задовољство због посете "великих пријатеља и једне од највећих афричких држава".

Дачић је изјавио да би економска сарадња могла да буде боља, јер, како је навео, износи свега неколико милиона долара, али да има простора за унапређење.

"Конго је пример двоструких стандарда међународне заједнице и колонијализма. Југославија је подржавала њихову борбу за слободу", подсетио је министар спољних послова Србије.

Дачић је рекао да је председник Србије Томислав Николић одликовао председника Конга и да очекују његову посету у циљу даљег развоја "братских односа".

Окитунду је захвалио Дачићу на позиву, рекавши да је "Србија историјом везана за Конго", а да се ова посета "уписује у оквир стратешког партнерства".

"Разговарали смо о споразуму о формирању мешовите комисије и о сарадњи на међународном плану. Неопходно је да две владе ускладе ставове по питању међународних догађаја и да се поштује територијални интегритет и суверенитет земаља", рекао је он.

Министар спољних послова Конга је рекао да овом посетом показују да има много домена за ефективну сарадњу, а да би "оквир за сарадњу могла да буде мешовита комисија".

На питање у којим областима сарадња може да буде унапређена, Окитунду је рекао пре свега у области одбране, у виду обуке, као и у областима енергетике, техничке и научне сарадње и изграђње инфраструктуре.

"Данас постоје жалосне праксе увођења санкција. Ми смо против тога и учинићемо све да се престане са том праксом", рекао је Окитунду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво