Си: Финансијска криза резултат прекомерне тежње за профитом

У Швајцарској почео 47. Светски економски форум. Учествује око 3.000 стручњака, политичких и економских лидера. Председник Кине поручио у Давосу да је међународна финансијска криза била резултат прекомерне тежње за профитом. Форум траје до 20. јануара. Тамо је и премијер Србије Александар Вучић.

Кинески председник Си Ђинпинг у уводном обраћању на форуму оценио је да је међународна финансијска криза била је резултат прекомерне тежње за профитом, а не последица глобализације која је постала 'Пандорина кутија' у очима многих.

Си је окупљенима поручио да Кина неће двалвирати јуан ни започети трговински рат.

Пекинг се залаже за за отворене, транспарентне и споразуме у којима сви добијају, рекао је Си и позвао остале земље да не криве друге када западну у економске тешкоће.

Си је нагласио да ће Кина своја врата оставити широм отворена и ди их неће затварати.

У извештају објављеном пред званично отварање, Светски економски форум у Давосу је позвао светске владе да као кључни циљ ставе повећање животног стандарда грађана, а не као до сада само економски раст.

Оцењено је да већина земаља "пропушта важне прилике да побољша економски раст и истовремено смањи неједнакост", која је једна од кључних тема овогодишњег скупа.

Премијер Србије Александар Вучић, који учествује у форуму, састао се са кинеским председником Си Ђипингом.

То је био први у низу званичних сусрета које ће у Давосу имати премијер, како са политичким лидерима, тако и са представницима страних компанија.

Заказани су сусрети с америчким потпредседником Џозефом Бајдeном и председницом Швајцарске Дорис Лојтард.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво