Вучић са премијером Индије о јачању сарадње

Премијер Србије Александар Вучић састао се са индијским колегом Нарендром Модијем, са којим је разговарао о билатералним односима, јачању економске сарадње и трговинске размене. Индија заинтересована за сарадњу са Србијом у производњи и преради хране, али и за нашу војну индустрију.

Данас је први дан званичног боравка председника Владе Србије у Индији, где је одржан први састанак премијера две државе, јавља дописник РТС-а.

Тема састанка Александра Вучића и Нарендра Модија били су билатерални односи, како политички тако и економски.

Како је саопштено из кабинета премијера, Вучић је позвао Модија да посети Србију, истакавши да би то био нови импулс јачању сарадње двеју земаља на свим нивоима.

Двојица саговорника су разговарала о унапређењу сарадње у области прехрамбрене производње, пољопривреде, фармације, наменске индустрије, туризма и информационих технологија.

"Велики потенцијал за сарадњу двеју земаља лежи у извозу јестивог уља, соје и уљаног семена из Србије у Индију"“, рекао је премијер Моди и предложио да Србија буде партнер Индије у програму за развој прехрамбене индустрије и прераде хране за 2017-2018. годину.

Вучић је захвалио на принципијелном ставу који Индија има по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и изразио подршку у борби против тероризма са којим се Индија суочава, нагласивши да се против овог зла модерног доба можемо само уједињени изборити, каже се у саопштењу.

Премијер Србије је изјавио да му је велика част да се сусретне са једним од најважнијих политичара данашњице и да ће се убудуће радити на бољим политичким и економским односима две земље.

Његов индијски колега је поручио да та земља остаје при ставу да ће и убудуће подржати суверентитет и територијални интегритет Србије и да неће признати независности Косова.

Двојица званичника су највише времена посетила економској сарадњи.

Индијски премијер је предложио да та земља са Србијом ове и идуће године оствари партнерство у производњи и преради хране.

Осим за пољопривреду, Индија је заинтересована за нашу војну индустрију, а Србија за сарадњу са индијским ИТ компанијама.

Премијер Индије је рекао да ће му бити тешко да не прихвати званичан позив да дође у Србију и то због начина на који му је Александар Вучић тај позив и упутио.

Предлог за сарадњу привредних комора и међусобну промоцију

Вучић је у одвојеним састанцима разговарао и са главним министром државе Гуџарат Виџајем Рупанијем, који је домаћин Гуџарат економског самита у главном граду ове државе Гандинагару, и са председником Федерације индијских привредних комора Панкајем Пателомом.

Како се у саопштењу кабинета премијера наводи, Вучић је нагласио важност економске сарадње Србије и државе Гуџарат, нарочито у области пољопривреде, прехрамбене индустрије и сектора информационих технологија.

Српски премијер је позвао министра Рупанија да са економском делегацијом државе Гуџарат посети Србију.

Државни министар Рупани је истакао да индијске компаније могу много да науче у Србији и да је важно да пренесу искуства и иновације које се у Србији користе у пољопривреди и прехрамбреној индустрији.

Премијер Вучић састао се и са Панкајем Пателом, председником Федерације индијских привредних комора. Та федерација броји два и по милиона чланова.

Тема сусрета је, наводи се, било унапређење сарадње двеју привредних комора и узајамна промоција Србије и Индије као туристичких дестинација.

Пател је изнео предлог да Србија буде партнер Федерације привредних комора Индије на Централноевропском бизнис самиту, и нагласио да је нарочито важно јачање сарадње у области наменске индустрије, али и у промоцији Србије као погодне дестинације за развој филмске индустрије и снимање филмова у индијској продукцији.

Српски премијер учествује и на самиту инвестиција "Вибрант Гуџарат глобалном самиту", који се одржава у индијском граду Гандинагару, у савезној држави Гуџарат.

"Вибрант Гуџарат глобални самит" представља један од најзначајнијих политичко-економских скупова у Индији. Централна тема самита биће "Одрживи економски и социјални развој", а Вучић ће одржати говор и представити потенцијале Србије када је реч о улагањима.

Самит окупља шефове држава и влада, корпорација, представнике привредних комора и индустријских асоцијација, малог и средњег предузетништва, научнике и експерте.

На самиту се очекује учешће представника више од 100 држава, 2.000 индијских и страних компанија и више од два милиона посетилаца.

Партнерске земље су САД, Француска, Велика Британија, Пољска, Холандија, Данска, Сингапур, Канада, УАЕ, Аустралија и Јапан.

У наставку посете, премијер Вучић ће разговарати и са представницима највећих индијских компанија и присуствовати свечаном отварању Мумбајске берзе.

Унапређење економске сарадње и политичких односа и долазак индијских инвеститора у Србију биће међу најважнијим темама током посете Индији, изјавио је синоћ премијер, стигавши у ту земљу.

Вучић се јуче у Индији састао са Дмитријем Рогозином, потпредседником Владе Руске Федерације, а током послеподнева треба да се састане и са премијером Кеније.

Ово је прва посета званичника из Србије Индији након три деценије.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се