Вучић: Нисам имао потребу да одговарам Јанковићу

Неке моје страначке колеге су погрешиле што су реаговале на увреде које је на мој рачун изрекао заштитник грађана Саша Јанковић, био је коментар премијера Александра Вучића на питање новинара у Скупштини Србије. Додао је да он лично није имао потребу да реагује.

"Нисам имао потребу да одговарам, имам паметнија посла", рекао је Вучић и додао да иде у Смедерево да се види с радницима, јер је то његов посао.

На поновљено питање о оценама из писма које му је упутио Јанковић, Вучић је рекао да није ни размишљао о томе да се осврће "на бесмислице било којег политичара".

"Лоше је што се тиме бави (Јанковић) с друге функције, на којој је сада. Нећу да коментаришем, нека говори шта хоће. Не плашим се ни критика, ни увреда, то ме само ојачало. Не плашим се ни питања, за разлику од осталих који беже као ђаво од крста када виде новинаре", навео је Вучић.

"А то да ли ме неко очигледно мрзи или не, остављам њима, али рачунам да су сви постали председници државе, можда ће имати шансу и да прегазе ту одвратну Вучићеву владу, уколико буде параламентарних избора", рекао је Вучић.

"Што су нервозни, ваљда би требало да се радују због тога? Нису се они уплашили, веома су радосни због могућих избора, јер су уверени у надмоћ њихових аргумената и онога што говоре... Ја се не плашим, већ сам се спремио да напустим канцеларију и да препустим власт... Има само једна ситница, морају да добију гласове грађана", поручио је.

А знам, додао је, да грађани Србије доносе најисправније одлуке у тешким тренуцима, јер знају да од тога зависи будућност земље”, истакао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да верује да грађани Србије "гласају" за будућност, а не за прошлост, а да су они који се удружују против владине политике мање-више припадници бившег режима, који су иза себе и својих политика оставили земљи и грађанима најстрашније ствари.

"“Сви ти њихови кандидати су кандидати из најгорег времена. То су људи који су оставили велики дефицит, који су подигли јавни дуг. То су људи који су Албанцима дали легитимност, да могу да говоре да су имали право на отцепљење"”, рекао је Вучић.

Каже да не верује у свемоћ пропаганде и да је уверен да људи цене марљивост и резултате.

Додао је да га не брину напади на њега, јер он ради на томе да Србија у сваком смислу буде боља и биће боља и од многих европских земаља.

Рекао је да је и пре него што је прихватио кандидатуру за место председника владе раскрстио са собом.

"Дакле, знао сам да ће напада бити, али сам такође знао да се резултати мере. Видели сте са колико самоупоуздања говорим о Србији. Ми дефицит немамо и то уз сва давања", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће Србија и војно изгледати другачије, јер ћемо, како је рекао, драматично увећати капацитете и на тај начин ћемо одвратити сваког ко мисли да може да нападне Србију.

"Кад будемо имали нових 13 'Ербасових' хеликоптера... Србија ће и у том смислу бити другачија. Другачија је и економска слика Београда, Новог Сада, па чак и Ниша, али је нама Србима то тешко да признамо", рекао је премијер.

Напади га, додаје, не брину, али га брине чињеница да неко не саслуша аргументе.

"Нису ме ни питали шта се догодило у Бриселу, нису тражили објашњење, а били су против. Поклопило им се мишљење са Хрватском...", рекао је, међутим, истакавши да се мишљење великих сила не поклапа са тим.

Објашњава да ако неко жели да се бави политиком, мора да буде одговоран и озбиљан.

"Није довољно да неко виче 'Вучићу зликовче, Вучићу педеру, Вучићу 100 на једног...'", рекао је премијер и додао: "А ја питам шта сте ви урадили".

Свакаквих се, каже, лудости наслушао и то мора да слуша на дневном нивоу.

"Немам, међутим, бојазни од нашег економског напредовања, ни од политичких противника. Они се плаше да ће бити избора, кују стратегију како да победе Вучића", рекао је.

Према његовој оцени, све је то последица комплекса и фрустрација, али, да бисте неког надмашили, морате само да радите више и боље.

Без увреда на рачун Хрватске 

Премијер је навео и да ниједну увреду није рекао на рачун Хрватске и Хрвата, када је реаговао на неотварање Поглавља 26.

"Износио сам само чињенице, у реду је да они објашњавају својим грађанима колико сам ја лош, али мој је посао да бијем тешке битке, али и да заштитим грађане, земљу, а не себе", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара о нападима којима је изложен на политичкој и медијској сцени Хрватске.

Додао је да верује да ће грађани то знати да цене.

"Видео сам да сам најнепопуларији", приметио је премијер, али "сам поносан, јер сам штитио интересе свог народа".

А на питање хоће ли се ускоро с неким из Хравтске састати и разговарати, Вучић је рекао да жели увек са свима да разговара, али да у овом тренутку не види о чему, иако су, како је рекао, наша врата увек отворена.

"Увек желим да разговарам са Хрватима, али у овом тренутку не знам о чему. Ако ми пошаљу неку агенду о којој бих могао да се изјасним, волео бих то да видим", рекао је.

Осврснуо се на своје јавно обраћање и подсетио да је говорио о томе шта смо сами урадили по питању Хрватске речи, Таванкуту...

"Ја сам то направио и никога у Србији 'није болело'. Поносан сам што могу да урадим нешто за Хрвате у Србији", рекао је премијер.

Вучић је истовремено упитао шта су Хрвати урадили за Србе у Хрватској.

"Поставили су плочу у Јасеновцу на којој пише 'За дом спремни'..."

"Наша врата су увек отворена, ако постоји тема о којој можемо да разговарамо, хајде да разговарамо", рекао је премијер.

Понавља да нема ништа против разговора и да је увек спреман да разговара свима, те подсећа да је у најтежим тренутима примио у Београду албанског премијера Едија Раму, иако је, каже, знако колико то поена може да му одузме на политичкој сцени.

Ипак, указао је, последица тога је да ће наши инвеститори градити хотеле у Албанији.

Говорећи о себи као о политичару који није "велики јунак", али се, с друге стране, понаша јавно и рационално и не представља ствари никада лепшим од оног какве заиста јесу, Вучић констатује да то није лако, али ће Србија, каже, имати већи раст, а мањи дуг.

"Они (Хрвати) виде да су наше одбрамбене могућности јаче и снажније и разумем тај бес и хистерију њихових медија против мене, али тога нема код хрватских политичара, као што је нема код мене", навео је.

То је, објашњава, први пут видео када је био Загребу на инаугурацији хрватске председнице, када је, како каже, био нападнут за нестале Хрвате.

"Тада сам им рекао да је више Срба нестало у протеклом рату него Хрвата. Од несталих највећи број су Срби Крајишници, за 20 одсто више него Хрвата", навео је премијер и додаје да су га Хрвати гледали с неверицом и питањем: "Шта прича овај човек?".

Његов посао је, истиче, да брани Србију и то и ради.

"Ја са тим немам никакав проблем, не подлежем уценама и притисцима. Све сам рекао јуче и прекјуче када сам се обратио јавности. Стојим иза сваке своје речи и онако како сам рекао да ћемо да се понашамо, тако ћемо да учинимо", закључио је премијер Вучић.

Промене у јавним предузећима и у Влади

Премијер Србије је изјавио да ће до краја године бити доста промена на челу јавних предузећа, те у влади, у ширем смислу, али је прецизирао да није реч о министрима.

"Ми смо први пут поштено оставили резерву шта је то чиме ћемо ми да платимо то што они лоше раде. Имамо проблем са одређеним неиспуњеним обећањем у 'Србијагасу' и о томе ћемо наредних дана разговарати са директором", рекао је Вучић.

Навео је да ће са њим разговарати и о томе како су се нагло увећавали дугови хемијских предузећа од септембра до новембра, и о наплати потраживања.

"Биће промена и у многим другим предузећима", навео је Вучић.

"Биће доста промена у ширем смислу у влади до краја године. Не мислим на министре, већ мислим на све оно што је у надлежности владе", рекао је Вучић.

Коментаришући рад јавних предузећа и разговоре са ММФ-ом, казао је да је та институција прихватила оно што је план владе за "Бор" и "Ресавицу". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара