Вучић због блокаде поглавља напустио Брисел

Премијер Александар Вучић, у знак протеста што је Хрватска блокирала поглавље 26, напустио је Брисел. После састанка премијера са Високом представницом ЕУ Федериком Могерини, извесно је да ће сутра у Бриселу бити отворена поглавља пет и 25, али не и 26, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Председник Владе Србије Александар Вучић неће у уторак присуствовати међувладиној конференцији у Бриселу, након што је Хрватска блокирала отварање поглавља 26, које се односи на културу и образовање.  

После састанка са Федериком Могерини, Вучић је рекао да је захвалан високој представници ЕУ на пријему, њеној личној коректности и поштовању које показује према Србији.

"Имали смо веома тежак, отворен и искрен разговор. Нисам крио незадовољство и разочарање Србије због понашања појединих земаља чланица, посебно Хрватске, али пошто сам одговоран човек и мој је посао да бринем о будућности Србије, а не да се понашам како се понашају неки други у нашем региону, вечерас нећу давати никакве додатне изјаве", рекао је Вучић.

О томе ће детаљније говорити по повратку у Београд. 

Премијер Србије каже да је за сутра у Бриселу планирао много састанака, билатералних разговора и присуство на међувладиној конференцији, као и представљање акционог плана са Аустријом, али да се извињава својим саговорницима што ће морати да их откаже.

Српска делегација, са изузетком министарке без портфеља задужене за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, која мора да присуствује разговорима око спровођења у дело Споразума о стабилизацији и придруживању, враћа се за Београд, рекао је Вучић.

Премијер је раније данас за ТВ Прву рекао да му је доста хрватског иживљавања и да је Србија све време била стрпљива, и трудила се да не реагује, али да ће од сада другачије разговарати. 

После састанка премијера са Високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, извесно је да ће сутра у Бриселу бити отворена поглавља 5 и 25, али не и 26, јавља извештач РТС-а из Брисела. 

Могеринијева и премијер Вучић разговарали су, између осталог, и о битном напретку који је Србија остварила у процесу приступних преговора.

Раније вечерас, Јадранка Јоксимовић рекла је за РТС да је Хрватска без икаквих разлога, осим политичке намере, блокирала поглавље 26.

До сада, све земље чланице ЕУ дале су сагласност за отварање поглавља пет, које се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области јавних набавки, и поглавља 25, које се тиче науке и истраживања.

Иначе, земље чланице ЕУ нису постигле договор ни 27. јуна о отварању поглавља 23, које се односи на правосуђе, у преговорима о чланству са Србијом, зато што Хрватска и Велика Британија нису тада дале сагласност да се то учини 30. јуна. 

Поред познатих захтева у вези са правима хрватске мањине и јурисдикцијом суда за ратне злочине, Загреб је тада инсистирао да се у текст прелазних мерила које Србија треба да испуни током преговора унесе и питање одштете за жртве ратних злочина и решавање питања несталих, што није било прихватљиво за Европску комисију и друге земље чланице.

Преговарачка поглавља 23 и 24 отворена су 18. јула на међувладиној конференцији у Бриселу. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво